2017. július 3., hétfő

A tibeti kristálytavak



A Min hegységben felsorakozó, teljesen áttetsző vizű tavak A kilenc falu völgyében helyezkednek el, és lélegzetelállító látványt nyújtanak.

Létezik egy hely Tibetben, ahol gyönyörű, kristálytiszta vizű tavak vannak, melyeknek az évezredek során a helyiek még gyógyító erőt is tulajdonítottak.

A Tibeti-fennsík meseszép kristálytavai annyira bámulatosak, hogy az UNESCO világörökség részeiként tündökölnek már egy jó ideje.

Maguk a tavak a Tibeti-fennsíkon fekszenek, egész pontosan a Jiuzhaigou Völgyben, Tibet és Kína határán.

A völgy már önmagában is csodálatos. Eszméletlenül szép természetes vidék, ahol a kristálytiszta hegyi levegő a hepehupás fákkal borított tájjal párosul.



Olyan, mintha tényleg egy mesében járna az ember. A Jiuzhaigou elnevezés tibetiül azt jelenti, hogy "A kilenc falu völgye".

Ezt a nevet azért kapta a hely, mert akkora területen van, hogy az itt található áttetsző vizű tavak együttes hossza kilenc falut tenne ki.

A völgyben lévő falvakat ma is tibetiek lakják, akik szent helyként tisztelik az itt található hegyeket és tavakat.



A hely évszázadokig érintetlen volt. Alig járt itt élő ember, így a természeti kincsek is sokrétűek, és szemmel látható, hogy emberkéz még alig érintette azokat a sziklákat, melyek a völgyben találhatóak.

Egy olyan letűnt vidék el, mely azon utolsó megmaradt területek egyike, melyek még ma is viszonylag háborítatlanok.



Ez a háborítatlanság annak is betudható, hogy nagyon nehéz volt megközelíteni korábban a területet, és még ma sem annyira egyszerű. A területet évszázadokon át tibeti népcsoportok népesítették be, akik aprócska közösségekben, békésen éltek, a természettel és a hegyvidékkel összhangban.

A Jiuzhaigou egészen 1975-ig szinte alig volt ismert. 1982-ben a Kínai kormány nemzeti parkká nyilvánította a területet, majd megnyitotta a turizmus előtt.



1992-ben lett UNESCO világörökség a táj, amikor a közvélemény is jobban felfigyelt rá. Ekkor szűnt meg páratlan érintetlensége is. Azóta közkedvelt turisztikai célpont.

Van valami bámulatos ezekben a kristálytiszta vizű tavakban. Ezek jellemzően teljesen átlátszóak, a vizükből akár inni is lehetne. Zöldes, néhol kékes, vagy türkiz színekben is pompáznak, de ennek ellenére teljesen átlátszóak, időszaktól függően.

Van olyan tó, ami annyira sima, hogy a Tükör-tó nevet viseli, míg a legtarkább, legsokszínűbb az Ötszínű-tó nevet.

(forrás:avilagtitkai.com)