2020. augusztus 27., csütörtök

Egy elhunyt tibeti buddhista tudóst vizsgálnak, akinek a halála után a testében maradt a tudata


Geshe Jampa Gyatso tibeti buddhista tudós és volt politikai fogoly egy ritka spirituális meditációs állapotba, a thukdamba lépett be, miután július 14-én klinikailag halottnak nyilvánították a tajvani Tibeti Hivatal szerint. Geshe Gyatso volt a hivatal szellemi útmutatója Tajvanon.


A thukdam egy buddhista jelenség, amely során a megvalósult mester tudatossága a testben marad a fizikai halála ellenére. Bár klinikailag halottnak nyilvánítják, a testben nem mutathatók ki a bomlás jelei, és úgy vélik, hogy napokig vagy hetekig ebben az állapotban maradhat anélkül, hogy konzerválni kellene. Néhány évvel ezelőtt a dalai láma kezdeményezésére indult meg a jelenség tudományos kutatása.

Klinikai halála után, július 14-én, Geshe Gyatso testét visszavitték temetkezési otthonába. Közeli barátja, Geshe Norbu a Sera Jey kolostorból, aki az első és a második napon tartott imaszolgálatra érkezett, megfigyelte, hogy teste nem mutatja a halál jeleit, és úgy ítélte meg, hogy az elhunyt a thukdam állapotába lépett.


A harmadik napon Jigme Namgyal-t, a Nemzetközi Tibeti Buddhista Központ elnökét küldték megfigyelésre.

Abban az időben Tajvan a nyár közepén volt, ám a test megfigyelésekor semmit sem lehetett észlelni.

A tibeti hivatal munkatársai az 5. napon felülvizsgálták a testet, hogy meghatározzák a bomlás jeleit. Továbbá egészségügyi szakemberek is megvizsgálták, akik teljes meglepetésüket fejezték ki a jelenséggel kapcsolatban, és erről később beszámoltak a Dalai Láma Hivatalának is.

Tsegyam titkár, aki átadta ő szentségének az utasítását, azt javasolta, hogy egy orvos és egy tudós megfigyelései alapján készítsenek egy részletes jelentést kutatási célokra.

Július 24-én a tajvani Academia Sinica kutatóközpont fizikusa és asszisztensei megérkeztek, és elvégezték az első tudományos vizsgálatot a szerzetesen.


Ting-kuo Lee fizikus professzor korábban részt vett a dalai láma és a kínai tudósok közötti megbeszélésen, amelyet Dharamszalaban tartottak a kvantumfizika hatásairól 2018-ban. Lee professzor kifejezte zavarát, és rámutatott arra, hogy a jelenség hasonlít a beszélgetés során a láma által bemutatott leíráshoz.


A vizsgálataik során kiderült, hogy a test oxigénszintje 86, ami elég közel áll egy élő emberéhez. Ezen túlmenően alaposan megvizsgálták a bőr rugalmasságát, a belső szervek látszólag nem bomló állapotát, az arc ragyogását és melegségét.


Ezt kiegészítette az elhunyt agyán végzett idegi aktivitás vizsgálat július 28-án és augusztus 1-én, amelyet a Tajvani Egyetem pszichológia professzora és asszisztensei végeztek, akik jelentős aktivitást észleltek.
(forrás:ujvilagtudat.blogspot.com)

 Geshe Jampa Gyatso tibeti buddhista tudós - videó
https://videa.hu/videok/nagyvilag/tib01-l-xV2G.beNrG9tMUcXU?start=203.826916