2024. szeptember 3., kedd

Keanu Reeves még mindig őrzi a Mátrix piros piruláját


A színész megtartott egy fontos kelléket a legendás film forgatásáról.


Morpheus híres sorai a Mátrixban a kék piruláról és a piros tablettáról egy sokkal mélyebb választást jelképez, amellyel minden egyes személy szembenéz az életben - a kényelmes tudatlanság és a gyakran felkavaró igazság közötti választás.

Amikor Morpheus választást kínál Neonak a kék és a piros tabletta között, akkor nemcsak két egyszerű tárgyat kínál, hanem két gyökeresen eltérő létutat.


Morpheus szavai a kék tablettáról

Morpheus azt mondja Neonak:
„Beszeded a kék tablettát – a történet véget ér, felébredsz az ágyadban, és azt hiszel, amit hinni akarsz. Beveszed a piros tablettát, maradj Csodaországban, és megmutatom, milyen mély a nyúl ürege. "

Ez a pillanat kulcsfontosságú, mert magába foglalja az emberi állapot lényegét: a választást,hogy egy illuzórikus, kényelmes, ismerős, látszólag biztonságos világ határain belül maradjunk, vagy merészkedjünk az ismeretlenbe, ahol az igazság, bármilyen kemény vagy kihívást jelentő.

Fontos idézetek MÁTRIX – videó


A kék tabletta mély jelentősége

A kék tabletta azt a választást szimbolizálja, hogy az illúziók mátrixában maradjunk - hazugságok, féligazságok és csalások konstrukciója, amelyek hamis biztonságérzetet keltenek. Aki a kék tablettát választja, készségesen elfogadja a hozzájuk mutatott valóságot, előnyben részesítve a tudatlanság kényelmét az igazság potenciális kényelmetlenségével szemben. 

A kék tabletta jelképezi:

Vigasz az igazság felett: A kék tabletta a kérdéses fájdalomtól mentes életet kínál, a status quo kihívásától. Lehetővé teszi, hogy az ember továbbra is olyan buborékban éljen, ahol elkerülik a nehéz igazságokat, és elutasítják a kellemetlen valóságokat. Ez a könnyebb út, ahol minimalizálódik a kognitív disszonancia, és az egyén a boldog tudatlanság állapotában maradhat.

Behódolás az Illúziónak: 

A kék tabletta bevétele a megadás egy formája. A külső erők által rótt narratívák elfogadása, legyen szó társadalmi normákról, médiabehatásokról vagy politikai napirendekről. Ez azt jelenti, hogy lemondunk az autonómiáról, és alávetjük magunkat az illúzió építői irányításának.

A növekedés elutasítása: 

A kék tabletta kiválasztása a személyes és spirituális fejlődés elutasítása is. A növekedés gyakran a kihívásokkal való szembenézéssel, a körülöttünk lévő világ megkérdőjelezésével és az ismeretlen elfogadásával jön létre. A kék tabletta ezzel szemben ennek az utazásnak az elutasítása - a növekedés, a fejlődés és a létezés mélyebb megértésének megtagadása.

Félelem az ismeretlentől: 

A kék tabletta bevételének döntését gyakran a félelem hajtja - a félelem, ami az illúzió fátylán túl van. Félelem, hogy szembenézzünk egy olyan valósággal, amely lehet,hogy durva, könyörtelen, vagy mélységesen eltér a kialakított kényelmes narratívától. Ez a félelem megbénítja az egyént, az önelégültség állapotában tartja őket bezárva.

Akik a kék tablettát választják:

A kék tablettát választó egyének gyakran azok, akik elégedettek az élet felszínével. Félhetnek a világnézetük zavaraitól vagy a mély meggyőződéseik következményeitől.

Ezek a személyek:

Ragaszkodik a megszokotthoz: Vonzza őket az ismert, kiszámítható biztonsága. A rutin kényelmét és a társadalmi érvényesülés megnyugtatását részesítik előnyben a valóság természetének megkérdőjelezésével járó bizonytalanság helyett.

Kerüli a felelősséget:

A kék tabletta a tudással járó felelősség elkerülését jelenti. Ahhoz, hogy olyannak lássuk a világot, amilyen valójában, cselekvést igényel. Akik a kék tablettát választják, gyakran nem hajlandóak vállalni ezt a felelősséget, inkább passzív megfigyelői maradnak az életnek.

Élj a határokon belül: 

A kék pirula szedők a rendszer határain belül élnek, elfogadva a rájuk szabott korlátokat. Nem törekednek ezeken a határokon átlépni, és nem is kívánják felfedezni, mi van azon túl. Életüket az előírt narratívák betartása jellemzi.

A kék tabletta választása az ébredésre való hívás elutasítása. Az önfelfedezés útján való részvétel megtagadása, az élet mélyebb rejtélyeinek feltárása és a magasabb igazság keresése. A megvilágosodáshoz vezető spirituális küldetés tagadása.

A mélyebb hatások

A kék tabletta és a piros tabletta közötti választás nem csak kitalált fogalom, hanem metaforája azoknak a döntéseinek, amelyekkel mindannyian szembenézünk az életünkben. Vajon ha az alvás mellett döntünk, elfogadjuk a megnyugtató hazugságokat, amikkel etetnek, vagy felébredünk a néha durva, mégis felszabadító igazságra?

A hermetikus filozófiában ez a választás hasonlít ahhoz a döntéshez, hogy az anyagi világ köti, illúzióival és figyelemelterelésével, vagy az isteni igazságot keressük, amely a látszat fátylán túl rejlik. A kék pirula a tudatlanság útja, amely egy olyan felszínen élt élethez vezet, ahol külső erők irányítják az embert, és sosem ismeri igazán önmagát vagy a világot.

Aki a kék pirulát választja, annak könnyebbnek tűnhet az élet, de árnyékban élt élet, olyan élet, melybe sosem hatol be a megértés igazi fénye. Az örök alvajárás életéről van szó, ahol a létezés mélyebb rejtelmei örökre elrejtve maradnak, és ahol a lélek a mátrix börtönében ragad.

Összegezve, a kék tabletta többet jelent, mint egyszerű választás - szimbolizálja a döntést, hogy sötétségben maradunk, elfogadjuk az illúziót, és elutasítjuk a mély igazságot, ami azon túl rejlik. 
Ez egy olyan döntés, amelyet sokan hoznak meg, akár tudatosan, akár tudattalanul nap mint nap. Mégis azok számára, akik be merik venni a piros tablettát, akik úgy döntenek, hogy felébrednek és olyannak látják a világot, amilyen valójában, mély felfedezés és felszabadulás útja vár. A választás mindig a miénk, és ebben a választásban rejlik az erő, hogy formáljuk a valóságunkat.

- forrás:Sever Róbert Márián -


Keanu Reeves még mindig őrzi a Mátrix piros piruláját 

A film legismertebb jelenetében a főhős Neónak választania kell egy piros és egy kék pirula között. Ha az előbbi mellett dönt, megszerezheti a tudást a gépek szimulálta hamis világról, ha az utóbbi mellett, akkor tovább éli a megszokott életét.
Reeves tehát nemcsak a vásznon, de a valóságban is a piros pirulát választotta., a mai napig őrzi.

Bevetted a piros pirulát - részlet a filmből


Kapcsolódó írás:
Mátrix teljes film - A saját mátrixod

- - - - - 

Mátrix online teljes film (1999)