2012. július 9., hétfő

Igazságkereső



"Valódi igazságkereső az, aki nem agyal ki semmit, aki nem találgat, aki nem feltételez, aki nem von le logikai következtetéseket, aki egyszerűen érzékeny, nyitott, fogékony, sebezhető és elérhető az igazság számára. Az igazságkeresőnek egy dolgot kell megtanulnia, hogy miként legyen végtelenül passzív, türelmes és várakozó. Az igazság akkor történik meg veled, ha nyitott vagy."
(Osho)



 Osho életében az összes filozófiai irányzatot és vallást tanulmányozta, de egyiket sem fogadta el. Úgy vélte, hogy kisgyermekkorunktól kezdve, félrevezető tanításokkal tömik a fejünket. Ideológiák, vallások, filozófiák vesznek körül minket, melyek tévútra visznek. Arra késztetnek, hogy az igazságot keressük, és néha azt higgyük, hogy megtaláltuk. S amikor megtaláltuk, elkezdjük tanítani, és ekkor válik belőlünk pap, vagy miniszter.

A megszületéskor még tiszták és ártatlanok vagyunk, a valóságban élünk. Később a szülők, vallási tanítók és oktatási intézmények hatására elkezdjük látni azt, ami nincs. Normaként fogadjuk el a felnőttekbe ivódott nem létező rendszer, nem létező igazságát.

Amit a felnőtt fontosnak tart, és elhisz, azt fogadtatja el a gyermekével is. Így lesznek az emberek keresztények, hinduk, vagy éppen párttagok. Mindegy, hogy hová születünk, mert minden népnek megvan a maga ideológiája. Ha csatlakozunk egy valláshoz, elfogadjuk a Biblia, Korán, vagy Gíta tanítását, egyetlen igazságnak.

Jézus is azt tanította: "Ha nem születsz újra, nem léphetsz be Isten Királyságába."
Osho szerint ez nem azt jelenti, hogy a halál után újra testet kell ölteni, hogy eljuthassunk a Mennyországba. Nem a fizikai halál ténye ennek a tanításnak a lényege. Az újraszületés ebben a testben is megtörténhet. Vissza kell térni gyermeki természetünkhöz, meg kell szabadulni a hamis tudástól, és ártatlanná kell válni.

Mert az igazság maga a létezés. Az, hogy vagyok, hogy te vagy, az éjszakák és nappalok váltakoznak, a madarak csiripelnek, a folyók folynak, mind-mind maguktól történnek, nem kellenek hozzá gondolatok, nem kell megtervezni semmit, csak lenni, létezni kell. Mert az igazság van. Nem kell kitalálni, vagy elméleteket gyártani köré. Osho szavaival élve:

"Az igazság nem egy logikai következtetés. Az igazság a létezés, a valóság. Mindig itt van - mindig is itt volt. Csak igazság létezik."

Hallgass a szívedre, és megtalálod az igazságot. Amikor elfogadjuk az életünket: a szegénységet és a gazdagságot, elfogadjuk az életet, mint a halál részét, és a halált, mint az élet részét, akkor fedezhetjük valóban fel. Az igazság a jelen pillanat, amely örökké tart.

(Forrás: Osho: Az én utam a bárányfelhők útja
Az élet misztériumai)