2012. szeptember 13., csütörtök

A bizalom útja




„Higgy az emberben, önmagadban is - a másokba vetett bizalom magunknál kezdődik.”
(Hioszi Tatiosz)




A bizalom a legmagasabb rendű intelligencia. Miért nincs az emberekben bizalom? Mert nem hisznek az intelligenciájukban. Félnek, attól tartanak, hogy rászedik őket! Félnek, azért születnek bennük kétségek. A kétségeket a félelem szüli. A kétség a saját intelligenciáddal szembeni bizonytalanság eredménye. Nem vagy egészen biztos abban, hogy tudsz bízni, és szabad bíznod. A bizalom kiváló intelligenciát, bátorságot, teljességet igényel. Hatalmas szív kell hozzá, hogy belevágj! Ha nem vagy elég intelligens, kétségekkel védelmezed magad.

Ha meg van benned a kellő intelligencia, készen állsz arra, hogy nekivágj az ismeretlennek, mert tudod, hogy még ha az egész ismert világ eltűnne is és ott maradnál az ismeretlenben, megtalálnád benne a helyedet. Képes leszel otthont építeni az ismeretlenben. Bízol az intelligenciádban. A kétség védekezik, az intelligencia nyitott marad, mert tudja: ,,Bármi történik, elfogadom a kihívásokat, és megtalálom a megfelelő választ." A korlátolt elme nem bízik ennyire magában. A tudás korlátolt.

A nem-tudás állapotában való létezés intelligencia, tudatosság - és ez nem felhalmozható. Minden bekövetkező pillanat el is tűnik, nem hagy nyomot maga után, nem hagy valóban létező nyomot. Az egyén megint tisztán, megint ártatlanul lép ki belőle, akár egy gyermek. Ne próbáld megérteni az életet. Éld meg! Ne próbáld megérteni a szeretetet. Vesd bele magad a szeretetbe! Így ismered meg, és ez a megismerés a tapasztalásodból ered majd. Ez a tudás sosem fogja elpusztítani a rejtelmeket, minél többet tudsz, annál jobban tudod, hogy mennyi minden vár még megismerésre.

Az élet nem probléma. Ha problémaként tekintesz rá, rossz úton közelítesz felé. Az élet rejtély, amely arra vár, hogy megéld, szeresd és megtapasztald.

A szüntelenül magyarázatokat kereső elme valójában rettegő elme. Az erős félelem miatt akar mindenre magyarázatot találni. Semminek se mer nekivágni addig, amíg nem kap róla magyarázatot. Csak akkor érzi, hogy ismerős területen jár, amikor már ismeri a földrajzát, amikor térképpel, útikönyvvel és menetrenddel felszerelkezve haladhat át rajta. Sosem hajlandó ismeretlen, még felfedezetlen vidékre indulni térkép, útikönyv nélkül. Pedig az élet éppen ilyen terület, és nem lehet róla térképet készíteni, mert szüntelenül változik. Minden pillanat most történik. Nincs semmi régi a nap alatt, én mondom neked: minden új.

A kereséshez bizalomra lesz szükséged, mert az ismeretlenbe indulsz. Mérhetetlen bizalomra és bátorságra lesz szükséged, hiszen eltávolodsz a szokásoktól és a hagyományoktól, eltávolodsz a tömegtől. Kihajózol a nyílt tengerre, és azt sem tudod, vajon létezik e egyáltalán a másik part.

Nem küldhetlek ilyen felfedezőútra anélkül, hogy felkészítenélek rá, miként tegyél szert e bizalomra. Mindezt talán ellentmondásnak tűnik, de mit tehetek? Ilyen az élet. Csak hatalmas bizalommal bíró ember képes valódi kétségekre, valódi keresésre.

Akiben kevés a bizalom, csak kevéssé tud kételkedni. Akiben nincs bizalom, csupán színlelheti a kételyt. Mély keresésre azonban nem képes. A mélység a bizalomból fakad- és kockázatot jelent. Mielőtt kiküldenélek az ismeretlen tengerre, fel kell készítenem téged erre a mérhetetlen utazásra, amit egyedül kell megtenned - de a csónakig elvezethetlek. Először is meg kell ismerned a bizalom szépségét, a szív útjának mámorító boldogságát - így amikor kiérsz a valóság nyílt óceánjára, elég bátorságod lesz továbbhajózni. Bármi történik elegendő bizalom lesz benned önmagad iránt.

Gondold csak meg: Hogyan bízhatnál bárkiben vagy bármiben, ha nem bízol önmagadban? Ez lehetetlen. Ha kételkedsz önmagadban, hogyan bízhatnál? Te vagy, aki bízni készül, de te nem bízol magadban - hogyan bízhatnál a bizalmadban? Teljességgel nélkülözhetetlen, hogy a szív nyitva álljon, mielőtt az értelmet átalakítanád intelligenciává. Ez a különbség az értelem és az intelligencia között.

Az intelligencia a szívvel összhangban álló értelem. A szív tudja, hogyan kell bízni. Az értelem tudja, hogyan kell keresni.
 
( Osho )