2012. szeptember 10., hétfő

Önmagad birtokolni...



"Aki a célt ismeri, az tud dönteni, aki döntött, nyugalmat talál, aki megtalálta a nyugalmát, bizonyosságban él. Aki bizonyosságban él, az birtokolja önmagát, aki birtokolja önmagát, az jobbá teheti életét." 
 (Konfucius)




Gyakran annak van a legnagyobb ára, amiért semmit sem kapunk. Mutathatnék neked sok mindent, amit ha megszerzel, elfogadsz, kicsavarja kezedből a szabadságot. A magad ura lehetnél, ha ez a sok minden nem volna a tiéd…
Vedd szemügyre mindazt, ami az őrültségbe sodorja az embert, aminek vesztét könnyekkel siratja, megtalálod majd, nem a kár kellemetlen, hanem a kárról alkotott elképzelés. Hogy valami elveszett senki sem érzi, csak rágódik rajta. Ha önmagadat birtokolod, semmit sem vesztettél el. De hány embernek sikerül önmagát birtokolnia?
Emberek sokasága kering a földi pályán: kevés a látó, a legtöbb világtalan. Semmilyen látás nem bizonyult eddig élesebbnek a lélek látásánál, s nem tudta figyelmesebben felismerni a jót és a rosszat. Ebben különbözik egymástól minden ember: a jó és a rossz megítélésében.
Fordulj hát lelkedhez tanácsért!
(Seneca)