2013. május 4., szombat

A szellemi hierarchia



Az ezotéria gondolkodásához a hierarchia kapcsolható. A hierarchia szó jelentése: szentek uralma. Ez az ezoterikus szemléletben azt jelenti, hogy a világ (mikrokozmosz és makrokozmosz) felépítése piramisszerű, ahol a piramis csúcsán a legnagyobb szellemi érték áll, az, ami a legközelebb van a tökéletességhez, a halhatatlansághoz, az egységhez, és ami áthatja az egész rendszert – a piramis alján pedig az, ami ettől a legtávolabb áll.




A szellemi hierarchiát ehhez hasonlóan kell elképzelni: a csúcson a Teremtő, az Egy, a tiszta szellem áll, alatta a teremtett szellemi világok, legalul pedig ezek leképeződése az anyagba, azaz a fizikai lét. Ehhez tudnunk kell, hogy az ezoterikus tanítások az anyagot összesűrűsödött szellemként (fényként) értelmezik, azaz nem szakítják ketté a szellemet és az anyagot, csupán formára különböztetik meg. A szellemi hierarchia további jellemzője, hogy aki/ami "felül áll", az látja (érzékeli) azokat, akik/amik alatta vannak, és bármikor hatással lehet rájuk, fordítva ez azonban nem igaz. A hierarchia alsóbb szintjén lévők nem látják a felettük levőket, és nem tudnak hatni rájuk. A szellemi és az emberi hierarchia egyik legnagyobb és legdöntőbb különbsége a szeretet: a szellemi hierarchiában minél feljebb helyezkedik el valaki, annál több és tökéletesebb benne a szeretet – szellemi képességei mellett. És természetesen megfordítva is: minél alacsonyabb szinten áll egy lény ebben a hierarchiában, annál távolabb van az isteni szeretettől és tökéletességtől. Ez érvényes a valódi, szellemi szabadságra is: minél magasabb szinten áll valaki a szellemi hierarchiában, annál nagyobb a szabadsága, és minél alacsonyabb szinten van valaki, annál korlátozottabb nemcsak a szabadsága, hanem az egész élete. A szellemi hierarchia további jellemzője, hogy minél magasabb szintre jut el benne valaki, annál nagyobb és több ereje is lesz, de ezzel párhuzamosan növekszik felelőssége, és az alatta lévők javára végzett szolgálat mértéke is.
Ez a szellemi hierarchia magában foglalja az isteni rendet és a szeretetet – semmi köze az erőszakhoz és az elnyomáshoz, ez az emberi ranglétra sajátossága csupán. Ebből következően az ezoterikus tanítások nem beszélnek sem egyenlőségről, sem demokráciáról. De elég visszagondolni Jézus tanításaira: soha nem mondta, hogy egyenlőek vagytok, csak azt, hogy testvérek vagytok, és szeressétek egymást. A szellemi hierarchia az ember szellemi útjára is vonatkozik. Valahol legalulról indulunk el, bejárjuk és megtapasztaljuk a szinteket, és egyik szintről csak úgy jutunk a következőre, ha megérettünk rá, ha eljött az ideje, ha átestünk a beavatáson, és átengedett a Küszöb Őre. Ugyanis minden egyes szint nagyobb tudatosságot és több szellemi-lelki-testi energiát hoz, amihez belülről fel kell nőni. Az emberek szellemi útjukon mindig azokkal értik meg legjobban magukat, akik hozzájuk hasonló szinten vannak.
(Szabó Judit)