2013. május 6., hétfő

A szeretet maga a tűz.


A szeretet mindig félelmetes, mert a szeretet egyfajta halál; méghozzá intenzívebb halál, mint a hétköznapi értelemben vett halál. A hétköznapi szóhasználatban ugyanis a halál azt jelenti, hogy a test meghal- de ez nem az igazi halál. A test olyan, mint valami ruha: ha régi és kopott már, akkor lecseréli az ember. Ez nem halál, csak egy csere: lecseréled a ruhád, lecseréled a házad, a lakhelyed. De te ott maradsz; az elméd továbbra is ott marad. A jó öreg elme egy újabb testben; ugyanaz a régi bor egy új palackban. A forma változik, de az elme nem; a borítás változik, de nem az elme. Tehát a hétköznapi értelemben vett halál valójában nem is igazi halál; a szeretet az igazi halál. A test ilyenkor nem hal meg, az elme azonban igen; a test továbbra is eleven, ugyanolyan, mint addig volt, az ego viszont eltűnik.
Amikor szeretsz valakit, minden korábban magadról kialakult elképzelésed értelmét veszíti. Ha szeretsz, te nem lehetsz az egód, mert az ego nem tud szeretni. A szeretet és az ego kölcsönösen kizárják egymást. Ha az egót választod, nem választhatod a szeretetet. Ha viszont a szeretetet választod, meg kell válnod az egódtól. Hát ezért félsz.
Amikor az ember szeret valakit, egy a halálfélelemnél is erősebb félelem keríti hatalmába. Pontosan ezért is tűnt el a világból a szeretet. Csak nagyon ritkán találkozhatunk igazi szeretettel. Amit te most szeretetnek nevezel, az valójában nem más, mint ócska hamisítvány; azért találtad ki, és azért alkalmazod, mert nagyon nehéz szeretet nélkül élni. Nehéz, mert szeretet nélkül az életnek semmi értelme sincsen; szeretet nélkül minden annyira fölöslegesnek tűnik. Szeretet nélkül az életben nincs költészet. Szeretet nélkül van ugyan fa, de soha nem borul virágba. Szeretet nélkül nem táncolhatsz, nem ünnepelhetsz, nem lehetsz hálás, és imádkozni sem tudsz. Szeretet nélkül a templomok is csak egyszerű házak, a szeretet ezzel szemben a legsemmitmondóbb kunyhót is templommá változtatja. Szeretet nélkül nem vagy más, mint meg nem valósított lehetőségek sokasága, üres gesztusok összessége. Szeretettel kiteljesedve viszont csodálatosan gazdaggá válik az életed. Amikor szerelmes leszel, egyszerre úgy érzed, hogy szárnyra kap a lelked. Az ego teljesen felszívódik, a lélek pedig feléled.
Szeretet nélkül tulajdonképpen nem is lehet élni, így aztán az emberiség kitalált egy trükköt, egy ravasz kis cselt, amivel a szeretetet helyettesítheti. A trükk nagyon egyszerű: tettetett szeretetben kell élni, és akkor így az egóról sem kell lemondani. Nem változik semmi, de közben nyugodtan játszhatod, hogy szeretsz. Nyugodtan abban a hitben ringathatod magad, hogy igazán szerelmes vagy. De nézd csak meg jobban a szeretetedet! Mi lesz belőle? Nyűg, nyomorúság, pokol, állandó konfliktus, veszekedés és erőszak. Figyeld csak meg a szerelmi kapcsolataidat! Sokkal inkább jellemző rájuk a gyűlölet. Találóbb lenne inkább gyűlölet-kapcsolatoknak hívni őket, mintsem szerelmi kapcsolatoknak. De mivel a világon mindenki ezt műveli, eddig ez senkinek nem tűnt fel. Mindenki az ócska hamisítványt hordozza magában, ezért nem szembeötlő a csalás. Az igazi szeretet nagyon drága dolog: csak azon az áron kaphatod meg, ha elveszíted önmagad. Nincs alku.
Tehát a kérdés nagyon is találó. Az ego egy hamis entitás; csak a képzet szülötte; egy felhő a létezés egén, nem több, mint füst. Az egónak nincs tartalma; csak egy álomkép. A szeretethez az kell, hogy eldobd magadtól azt, ami nem is a tiéd, a szeretet pedig megadja cserébe neked mindazt, ami valóban a tiéd, és ami mindig is a tiéd volt. A szeretetben visszakapod a valódi önmagadat. Az ego mindvégig csak rejtegeti a szemed elől a valódi énedet, a szeretet pedig éppen ezt tárja fel előtted. Ez tényleg félelmetes! Ez a félelem teljesen természetes, de a félelem ellenére is bele kell vágni.
Csak bátran, ne légy gyáva! Akkor derül ki, hogy milyen bátor is vagy valójában, amikor szerelmes leszel. Csak ilyenkor derül ki, hogy milyen fából faragtak! A hétköznapi életben az üzleti életben, az ambíciók és a hatalmi harcok világában soha nem tudod igazán próbára tenni a bátorságodat. Teszed a dolgod, de soha nem mész keresztül a tűzön.
A szeretet viszont maga a tűz.
(Osho)