2013. augusztus 17., szombat

Le tudod venni a szemüveged?



"Aki soha nem próbálja meg a világot a magáétól eltérő nézőpontból szemlélni, s még kevésbé hajlandó besétálni egy efféle ismeretlen utcába, az megint csak elutasítja, hogy kikukkantson a saját magának épített, kényelmes világ falai mögül."
(Julian Baggini)





Mindannyian másképp érzékeljük a világot, másfajta szürőn futtatjuk át a velünk történt eseményeket. Az érzékelésünk nagy mértékben függ a már megszerzett tapasztalatainktól, illetve azoktól a szabályoktól, amiket elsajátitottunk életünk során. Úgy is kifejezhetném magam, hogy mindenki más szemüvegen keresztül látja az őt körülvevő személyeket, illtve értelmezi a vele történő eseményeket. Ezzel nincs is semmi gond, hiszen minden lélek teljesen egyedi, probléma csak akkor jelentkezik, ha annyira ragaszkodunk a saját szemüvegünkhöz, hogy ezáltal nem tudunk megfelelő emberi kapcsolatokat kialakitani. Ebben az esetben azt gondoljuk, hogy a mi elgondolásunk a helyes és meg sem próbáljuk megvizsgálni az eseményeket a másik ember szemszögéből.

Minden emberi kapcsolódás minőségét nagy mértékben befolyásolja az egyén érzelmi intelligenciájának ( EQ) mértéke, ami életünk során fejleszthető. Nem tévesztendő össze az IQ-val, ami 18 éves kor körül beáll és a tanulási képességeket mutatja.  Ezzel szemben az EQ az érzelmek kezelésének képességét mutatja és folyamatosan fejleszthető, bár nem egyik napról a másikra következik be a változás. A közhiedelmmel ellentétben nem azok az emberek sikeresek, akik magas IQ-val rendelkeznek, ez az állitás csak abban az esetben állja meg a helyét, ha a magas IQ, magas EQ-val párosul.

Visszatérve a kiindulópontunkhoz, ahhoz, hogy értékes kapcsolatokat tudjunk kialakitani, viszonylag magas érzelmi intelligenciával kell, hogy rendelkezzünk. Tisztában kell lennünk saját érzelmeinkkel, meg kell értenünk a kapcsolatot érzelmeink, gondolataink és tetteink között. Képesnek kell lennünk rá, hogy egy-egy nehézség után minél hamarabb a kivánt, pozitiv érzelmi állapotba tudjunk kerülni, illetve tudjuk magunkat motiválni sikereink elérése érdekében. De ugyan olyan fontos, hogy felismerjük embertársaink érzéseit is, megpróbáljuk egy kicsit az ő szemüvegükön keresztül szemlélni a világot.

 (Rajmon Beáta)