2015. július 12., vasárnap

A gondolkodást serkentő sapka



A Tennessee állambeli nashville-i Vanderbilt Egyetem kutatói azt állítják, hogy ha elektromos áramot vezetnek az agyba, javítani lehet a tanulási képességet.



Egy 20 perces koponyastimuláció után a kísérletben résztvevő személyek olyan feladatot kaptak, amelyben próbálkozásos alapon arra kellett rájönniük, hogy a kontroller gombjai mely színeknek felelnek meg. A kutatók szerint azok, akiket előbb stimulálnak, kevesebbet tévednek, és gyorsabban tanulnak a hibákból, mint azok, akik nem kapnak elektromos kezelést.



- Azt láttuk, és ez az ami olyan izgalmas, hogy amikor temperáljuk ezt a speciális agyi tevékenységet, a kísérletben résztvevő önkéntesek pontosabban megfontoltabban, óvatosabban, kevésbé merészen hajtják végre a feladatot – magyarázta a Vanderbilt Egyetem kutatója, Robert Reinhart. – Amikor hibáznak igazából lassabban és pontosabban válaszolnak a kérdésekre.

A elektromos áramot kibocsátó sapka valójában egy hagyományos elektroenkefalográf. Laura McClenahan önkéntes azt mondta, nem zavarta a procedúra.

- Voltaképpen nem túl kellemetlen, egy kicsit viszket vagy bizsereg. Egészen enyhe érzés csupán, egyáltalán nem fájdalmas. Sokkal ijesztőbbnek tűnik, mint amilyen valójában – mesélte Laura McClenahan.

A Vanderbilt Egyetem tudósai a Journal of Neuroscience című szakfolyóiratban közölték a kutatás eredményeit. Azt állítják, hogy a módszer segíthet azokon, akik tanulási nehézségekkel küzdenek, de a szkizofrénia és egyéb betegségek kezelésére is alkalmas lehet.

(forrás: http://hu.euronews.com)

A gondolkodást serkentő sapka – videó