2015. augusztus 26., szerda

Tibeti hangterápia, ami átrezgeti a testet és a lelket



Az emberi test 70-80%-a víz, amely kiválóan vezeti a rezgéseket. A testre helyezett hangtálak rezgései koncentrikus körök formájában áramolnak keresztül testünkön, így sejtszintig képesek kifejteni hatásukat. Faragó Márta terapeutával beszélgettünk a módszerről.




– Márta, honnan származik ez a módszer?

– Észak-India, Nepál, Tibet, Japán vidékeiről. Ismereteim szerint gyógyításhoz, transzszertartásokhoz, meditációkhoz alkalmazták a hangtálakat.


– Mikor és hogyan találkoztál először a hangterápiával?

– Körülbelül tizenöt éve, Jeszenszky István révén.


– Kitől sajátítottad el a módszert?

– A tradicionális Balla hangterápiát Kecskeméten sajátítottam el, majd Budapesten folytattam a tanulást egy másik irányzattal. Jelenleg a Nemzetközi Metafizikai Akadémián tanulom, egyéb tananyagokkal együtt. Szerelem, amivel mindig kapcsolatban szeretnék maradni más-más szinteken.




– Mi a terápiának a hatásmechanizmusa?

– Minden sejtnek megvan a maga rezgése. A testünk szerveit és szervrendszereit felépítő sejtek összetett hangvibrációt -frekvenciákat- bocsátanak ki, amelyek a többi sejt vibrációjával összefonódva létrehozzák a sejtek összhangzását. Az érzelmeknek is van hangjuk -vibrációjuk- hiszen ez többszintű jelenség, amelybe az agy idegrendszeri folyamatai is beletartoznak. A testünkben zajló hormonális változások is összefüggésben vannak az érzelmek változásával. Az érzelmek kihatnak a légzésre és a vér oxigénellátottságára, kémiai változásaira. Mindezek a változások egy bizonyos összhangzást hoznak létre. Ezeket érzékelni is lehet pl. a dühöt a mellkas felső tájékán, a bánatot a szívtájékon és a szem körül, stb. Az érzelmek sorozatos elfojtása fizikai tünetté alakul át. Amikor egy sejt megbetegszik, a hangtálak megszólaltatásával harmonizálhatjuk az alulrezonált energiákat, visszaállíthatjuk az eredeti állapotot. Fontos a test, a szellem, és a lélek harmóniája, azaz ha a test energiamezejében keletkezett blokkokat oldjuk, öngyógyító folyamatokat indítunk be. Energetikai szempontból a magasabb tudatminőségnek, a szeretetnek nevezett érzelemnek az ápolása erősíti kapcsolatunkat a valósággal. A szeretet harmonikus mezőt hoz létre, amely szétáramlik a test sejtjeiben. A hangterápia az ismétlések eredményeként segít megtapasztalni a belső békét, harmóniát, felerősíti a szervezet öngyógyító képességét, segít energiát gyűjteni a hétköznapi feladatokhoz.


– Miből és hogyan készülnek a hangtálak?

– A tradicionális tálak 7-12 féle fémből készülnek, szakrális helyeken. A 7 ősi égitest szerint – arany-Nap, ezüst-Hold, higany-Merkúr, vörösréz-Vénusz, vas-Mars, ón-Jupiter, ólom-Szaturnusz, ezen kívül cinket, piritet, bizmutot tartalmaznak. A hangzás és a rezgési tulajdonság szempontjából a bronz optimális arányának nagy jelentősége van. Minden újonnan készült tálnak tartalmaznia kell egy régi tál darabját a folyamatosság jelképeként.


– Mit jelez, hogy az egyes tálak más hangon szólalnak meg?

– Számos fajtájú, különböző nagyságú és alakú hangtálakat ismerünk, a kb. 200 grammostól az akár 4 kg súlyúig széles a skála. Alakjuk szerint a tálak általában kerekek, oldalfaluk különböző magasságú és szélességű. Néhány tál kidomborodó, míg mások inkább befelé íveltek, vastag falúak. Nagyságuk, alakjuk, összetevőjük, előállításuk szerint nagyon különböző a hangjuk is. Némely tálat fényűző ornamentikával vagy szimbólummal látnak el. A hangtálakat egy ütővel (különböző fajtájú és nagyságú lehet, fémből, filcből, fából készülhet) megütve vagy a külső falát egy fa ütővel dörzsölve szólaltatják meg. A megütés helye, módja, intenzitása is befolyásolja a hangzást, illetve a megütő eszköz fajtájának megfelelően ugyanazon tál különböző hangokon szólal meg. A különféle hangok és hangszínek segítségével különböző problémákat lehet helyreállítani.
A hangokat egyébként 15 Hz- 20 Khz között érzékeljük. Ezek a speciális tálak gazdagok felhangokban, a hallható és nem hallható tartományban. A 8-14 Hz-ig terjedő “alpha” hullámok ellazítják a testet, csendesítik a tudatot. Ez gyógyító folyamatokat indít be, érzelmi blokkokat old. A „delta” hullámok a “testnélküliség” állapotát idézhetik elő, attól függően, hogy a gyógyítás anyagi vagy mentális szinten történik-e.


– Milyen esetekben hatékony a terápia?

– Oldja a stresszt, a feszültséget, erősíti az immunrendszert, elősegíti a méregtelenítést, jótékonyan hat emésztési zavarok, alvásproblémák, ízületi és érrendszeri gondok esetén. A frekventált rezgések képesek megtisztítani a testet az energiaakadályoktól, és a mélyen rejlő pszichikai feszültségektől. Az eljárás legjobban talán egy rezgési masszázsként jellemezhető.
A lelki és testi folyamatok javításán túl használják pedagógiai kiegészítőként tanulási nehézségeknél, hiperaktivitásnál, koncentrációs problémáknál. Használják kismamáknál a baba-mama kapcsolat erősítésére. Kísérhetjük és erősíthetjük vele a meditációt, de bármely gyerek- vagy felnőttcsoport együttlétét harmonikusabbá tehetjük. A feng-shui a tér és energia tisztítására, harmonizálására használhatja. A hangtálakat zeneszerszámként is alkalmazhatjuk, több tálon egyszerre játszva csodás hangtereket teremthetünk.


– Vannak-e kutatások, amelyek vizsgálták a hangterápia gyógyhatásait?

– Igen, több is. Például Németországban 25 éve létezik a hang-masszázs terápia a pedagógia területén is. Peter Hess német fizikus nevéhez kötődik a módszer kidolgozása, klinikai teszteléseknek is alávetetten. Masaru Emoto japán kutató A víz üzenete című könyvében kiemeli a hangtálak transzformáló hatását. Tudományosan bebizonyította, hogy a víz kristályszerkezete változik a különböző információk hatására, mint pl. zene, hangok, szavak, érzelmek, színek.

(forrás: hangrezges.hu/Faragó Márta - http://betegsegnyelv.hu)

Tibeti hangtál - videó