2019. szeptember 1., vasárnap

Ho’oponopono – A megbocsátás művészeteA ho’oponopono egy ősi Hawaii módszer, jelentése jobbá tenni valamit, kijavítani egy hibát, tökéletesíteni magunkat. Ez a spirituális technika dr. Ihaleakala Hew Len által vált ismertté, aki egy kórház pszichiátriai osztályán dolgozott.r, jelentése jobbá tenni valamit.

dr. Ihaleakala Hew Len és Mabel Katz

A ho’oponopono egy ősi Hawaii módszer, jelentése jobbá tenni valamit, kijavítani egy hibát, tökéletesíteni magunkat. 

Ez a spirituális technika dr. Ihaleakala Hew Len által vált ismertté, aki egy kórház pszichiátriai osztályán dolgozott.

Betegeivel személyesen nem találkozott, csak azok kórlapjait vizsgálta, s eközben önmagán keresztül gyógyította őket nagy sikerrel, aminek csodájára is jártak. Önmagát kezdte el gyógyítani és ezáltal gyógyultak a betegei. Számtalan esetről számoltak be; pár hónap elteltével az ágyhoz kötött betegek sétálhattak, a gyógyszerfüggők leszoktak, és sokan elhagyhatták a kórházat.

Hogyan?

Megkérdezték tőle:

„Mit csináltál magaddal, amitől ezek az emberek ennyire megváltoztak?”

„Egyszerűen meggyógyítottam magamban azt a részt, ami őket teremtette.”

A módszer úgy tartja, hogy, ha magadat rendbe hozod, rendben lesz a világ is. A módszer abból indul ki, hogy a minket körülvevő világ annak a projekciója, ahogyan mi magunkkal vagyunk, ahogyan viszonyulunk önmagunkhoz. Ezért, ha békés, nyugodt világra vágyunk, nincs más dolgunk, mint saját magunkban megteremteni ezt az állapotot.

Fontos, hogy felelősséget vállaljunk gondolatainkért, szavainkért, tetteinkért és körülményeinkért, mert mind belőlünk ered, és csakis nekünk köszönhető. A múltban ért sérelmek, fájdalmak, elkövetett hibáink, mind részét képezik jelenlegi életünknek.

Azonban ezzel a módszerrel dolgozhatunk múltbéli és jelenlegi hibáinkon, megtanulhatunk elfogadni, megbocsátani magunknak, és képesek vagyunk visszanyerni önszeretetünket, amely közelebb visz minket természetes állapotunkhoz a tiszta, boldog és szeretetben lévő lelkünkhöz. Hiszen a legnagyobb öngyógyító erőnk a szeretet; önmagunk őszinte és tiszta szeretete.

A módszer igazán egyszerű, bárki elsajátíthatja, aki szeretné. 4 mondat ismétlése, mantrázása segít a lelkünkhöz közelebb kerülni, és segít megtisztítani minden olyan negatív érzéstől, amire nincs szükségünk.

Mi a mantra?

A mantra egy spirituális módszer, amely segít a megtisztulásban és a boldogság állapotának elérésében. Rövid szótagok vagy mondatok ismétlése. A kimondott szavaknak igen jelentős erejük van. Ezek nagy hatással vannak tudatunkra, ezáltal az egész életünkre. Minden egyes kimondott hang, illetve szó információt és energiát közvetít a világ felé.

Minden szó kimondásával útnak eresztünk valamit, aminek a hatása visszatér hozzánk, bensőnkbe. A szavak többszöri ismétlése segíti információkat építenünk a tudatunkba, sőt a tudattalanunk mélyébe is. Ezért jó szem előtt tartanunk, hogy mire fordítjuk figyelmünket, és hogy milyen gondolatokat öntünk szavakba.

A ho’oponopono mantra

Sajnálom – ezt kimondva vállalod a felelősséget gondolataidért, szavaidért, tetteidért.

Kérlek, bocsáss meg – ezzel megtisztítod magad egy élmény, helyzet negatív programjától, érzésétől.

Köszönöm – ezzel kifejezed a hitedet, bizalmadat abban, hogy a dolgok mindenki számára a legjobb módon alakulnak.

Szeretlek – ezzel gyógyítod azt az érzelmet, sérelmet, amit a helyzet előidézett.

A gyakorlat

Ebben a négy mondatban rejlik az önmegbocsátás, önelfogadás és önszeretet kulcsa, hiszen senki mással, csak önmagaddal van feladatod!
(Forrás: Napidoktor.hu)

Mabel Katz szónok, író, tréner, békenagykövet, a Ho'oponopono ősi hawaii problémamegoldó módszer szakértője.

Mabel Argentínában született, ahol könyvelőként dolgozott. 1983-ban családjával együtt az Egyesült Államokba, Los Angelesbe költözött. Útkeresése során találkozott a Ho'oponoponoval, melyben megtalálta a személyes boldogsága megteremtésének eszközét. A módszer hatékonysága és egyszerűsége magával ragadta. Több, mint egy évtizeden keresztül tanult és utazott mesterével, Dr. Ihaleakalá Hew Lennel. Így jutott el Észak- és Dél-Amerika, Európa és Ázsia számos országába. 

Eközben a helyi latin közösség számára rádiós, televíziós műsorokat indított, hogy minél szélesebb körben terjeszthesse a Ho'oponopono módszerét, melyet elnevezett a legkönnyebb útnak.

Sikeres könyvelői karrierjét feladva, kizárólag küldetésének, a Ho'oponpononak szenteli az életét. Meghívások alapján járja a világot tanításaival.

Könyveit több, mint húsz nyelvre, köztük angolra, spanyolra, koreaira, portugálra, svédre, németre, franciára, oroszra, kínaira, olaszra, csehre, héberre, japánra,, horvátra, magyarra, szerbre, lengyelre, románra, finnre, litvánra és albánra fordították le.

Békenagykövet

A világbékéért folytatott munkájáért és kampányáért - melynek jelmondata: A béke velem kezdődik. A belső béke maga a világbéke. Programját bemutathatta Bécsben is, az ENSz előtt. - 2012-ben Argentínában békenagyköveti címmel tüntették ki, 2013-ban a hawaii Order of the Orthodox Knights Hospitaller of St. John Orosz Nagykeresztjét és a Dame címet adományozták neki. 2015 januárjában egy független internetes szavazáson elnyerte a Public Peace Prize díjat.

Ho'oponopono Magyarországon

Magyarországon 2012 óta tanítja a Ho'oponopono, illetve az általa jegyzett Zero Frequency® módszerét, amely az ősi problémamegoldás gyakorlatiassá és mindenki számára könnyen érthetővé kidolgozott változata. Mabel számára különösen fontos, hogy a gyermekek számára mihamarabb megmutassuk az utat a boldogsághoz. 3-100 éves gyermekek számára írt könyve több nyelven olvasható.
(forrás:wikipedia.org)

Bagdi Bella: HOOPONOPONO - videó
forrás:hawaiihoponopono