2020. szeptember 15., kedd

Lélekvándorlás, megszűnés, vagy feltámadás?



Léteznek olyan emberek, akik emlékeznek előző életeikre.
Kit ne érdekelnének a lélekvándorlás történetek? Izgalmas, amikor kiderül, hogy valaki konkrétan emlékszik előző életére. Megmondja előző élete városnevét, lakcímét, esetleg foglalkozását vagy akár szüleinek nevét. Hátborzongató, nem igaz? 


Vannak élethelyzetek, amikor megkérdőjeleződik életcéljaink értelme. Biztos, hogy jó ez így? Végiggürcöljük az életünket és a végén fogalmunk sincs, mi történik. Megszűnés, lélekvándorlás vagy feltámadás. Ki vagyok én? Annyifélét mondanak. A halál utáni élet bizonytalan.

Lélekvándorlás utazás

Annyi biztos, hogy elődeink mind ott fekszenek a temetőben, vagy hamvaikat elmosta a Duna vagy a Gangesz vize. No, de Gárdonyi Géza akkor miért kérte sírfeliratként a „Csak a teste” szlogent? A hindu halálkép meglehetősen különös helyre helyezi a hangsúlyt. Körbejárjuk hát egy picit a lélekvándorlás kérdését. Lássuk, lehetséges-e, hogy a lélek és a test teljesen különálló, és a halál után a lélek egy újabb testbe költözik?

Lélekvándorlás a Bhagavad-gítában

A hinduizmus szentírásaiban visszatérő téma a lélekvándorlás. A Bhagavad-gítá második fejezetében több versben is leírja a lélekvándorlást, a test és a lélek közötti különbséget, a lélek örökkévalóságát, valamint megnyugtatóan nyilatkozik a halál természetéről. Íme, a legfontosabbak Bhakti Abhay Narayan Maharaj fordításában:

“Nem volt olyan idő, amikor Én nem léteztem, s öröktől fogva vagy te és ezek a királyok is. A jövőben sem fog megszűnni életünk, létünk végtelen.” Bhagavad-gítá 2.12.

“Amint a megtestesült lélek állandóan vándorol ebben a testben a gyermekkortól a serdülőkoron át az öregkorig; a halál után is egy másik testbe költözik. Az igazi énét megvalósított embert azonban nem téveszti meg az efféle változás.” Bhagavad-gítá 2.13.

“Miként az ember leveti elnyűtt ruháit és újakat ölt magára, úgy adja fel a lélek is az öreg és hasznavehetetlen testeket, hogy újakat fogadjon el helyükbe.” Bhagavad-gítá 2.22.

“A megszületett számára biztos a halál, a holt számára pedig a születés. Ezért nem szabadna keseregned kötelességed elkerülhetetlen végrehajtása közben.” Bhagavad-gítá 2.27. 

A lélekvándorlás bizonyítékai

Milyen egyszerű is volna, ha egy matematikai egyenlethez hasonlóan levezethetnénk a lélekvándorlás létjogosultságát. A lelki világ egészen más természetű, az anyaghoz képest. Az anyagot és az anyagi jelenségeket anyagi módon, tehát bizonyítékokkal, empirikus megközelítéssel bizonyíthatjuk. Anyagi eszközöket kell kifejteni hozzá.

Miért annyira felfoghatatlan akkor, hogy egy más természetű, vagyis lelki jelenséget és a lelket csakis lelki eszközökkel érzékelhetjük?

A látványt nap segítségével, a szem eszközével érzékelhetjük. A hangot a levegő és az éter segítségével, a fül eszközével érzékelhetjük.

Hasonlóan, a lelket, így a lélekvándorlást is a megfelelő, vagyis lelki közeg által, a lélek eszközével érzékelhetjük. Ahogyan a hal vizes természetű, a madár levegő természetű, a lélek lelki természetű.

Milyen eszköz áll hát rendelkezésünkre a lélekvándorlás bizonyítékára? Egyrészt a lelki gyakorlás, a meditáció, ami az anyag hatása alá került lélek lelki természetét előcsalogatja.

Reinkarnációs utazás

Érdekes módon Indiában, a reinkarnáció őshazájában nem igazán elterjedt dolog a reinkarnációs utazás. Talán oka is lehet ennek. A reinkarnációs utazás során meglehetősen belepiszkálnak az ember életébe. Pláne, ha ezt a regressziós hipnózist nem megfelelő szakember végzi. A reinkarnációs hipnózis során az ember nagyon mély dolgokat piszkálgat meg bensőjében. A reinkarnáció utaztatásnak olyan bulvár szinteji is léteznek, mint az előző élet kalkulátor és hasonló ínyencségek.

Szükségünk van erre? Ha a természet úgy intézi, hogy nem emlékszünk előző életeinkre, akkor miért kell ilyen vizekre eveznünk?

Alapvetően elegendő az elméleti tudás, hogy voltunk már fű, fa, madár és annyi minden. Sőt, annyi féle emberi környezetben éltünk már. És nyugodt lehetsz, azok a tapasztalatok mind élnek benned. Miként a Bhagavad-gítá is írja, az a lelki megtapasztalás, amit már egyszer elértünk, az örökre megmarad – szemben az anyagi tapasztalatokkal.

“Ebben a törekvésben (lelki életben) nincsen veszteség vagy csökkenés, s ezen az úton már egy kis fejlődés is megvédi az embert a félelem legveszélyesebb fajtájától (halálfélelemtől).”

A lélekvándorlás tanítása számodra

A lélekvándorlás arra tanít, hogy az ember emelkedjen az anyag súlya fölé.

Ne gondolja, hogy az anyagi világban megtapasztalt dolgok a legeslegfontosabbak. Fontos lehet a család, a munkánk, a hivatásunk, a vallásunk, a kultúránk, a nemzetünk, de a valóságnak van ezeknél még magasztosabb síkja is: a lelki sík, ahol megérheted, hogy lélek vagy, akik nem szűnik meg a test lebomlásával.

Örök lélek vagy, s a már eltávozott elődjeid is örök lelkek. A lélek pedig keresi igaz otthonát, a lelki otthont. Akit pedig megérint az otthon melege, az többé nem bánkódik az anyag fölött. Ez a lélekvándorlás tanítása.

Leveles Zoltán írása 

(forrás: bharata.hu)

Mi a reinkarnáció törvénye és fogalma? - videó