2021. augusztus 3., kedd

Szégyen az ha tanulunk a hibánkból?

 

Mi legtöbbször szégyenkezünk a hibáink végett, pedig a hiba a tanulás eszköze. Elkövetsz egy hibát, mely anyagi, vagy érzelmi veszteséget okoz, de ez a helyzet gondolkodásra késztet. Tanulásra késztet.

 
A tanulás, egy életen át tartó tanulás. A cél, hogy az ember egyre békésebbé, szeretetteljesebbé váljon. Nem ugyanazok az emberek vagyunk, akik 20 éve voltunk, és nem csak a test öregedése végett, hanem a tapasztalat növekedése végett. 

Amikor az embernek döntést, ítéletet kell hozni, akkor csakis az élettapasztalataira támaszkodhat. Minél idősebb az ember, annál több tapasztalatot gyűjt, annál bölcsebb döntéseket hoz, melyek több békével, szeretettel járnak. Egy példa kedvérét vegyük azt, hogy 20 évesen volt 1000 élettapasztalatunk, 40 évesen van 5000 élettapasztalatunk. Az 5000-ből más döntést hozunk, mint az 1000-ből. Ezáltal nem ugyanazok az emberek vagyunk, a fiatalabb énünkkel összevitatkoznánk az igazságról, mert mindenki a tapasztalatai szerint látja az igazságot. Te húsz évvel fiatalabb énem még nem látod a nagyobb képet, még nincs meg a szeretetteljes döntésedhez a 32 éves korodban megtörténő életesemény, majd 36 és 40 éves korodban történő események. Ha majd meglesznek, akkor lesz annyi élettapasztalatod, melyből más következtetésre jutsz, másképp elemzed ki, másképp ítélsz meg egy élethelyzetet. Például, hogy valaki épp hogyan bánt veled. Lehet, hogy 20 évvel később jössz rá, hogy az akkori ítéleted kevésbé volt bölcs, igaz, - 20 év múlva érted meg, hogy egy emberre nem is kell már haragudnod. Így tisztul meg az ember a negatív múlttól, haragtól, rossz emlékektől, így tisztul ki a szíve.

De hogy ez a tisztulás megtörténhessen, a tanulásnak folyamatosnak kell lennie. Újra, és újra visszatérnek életünkbe olyan élethelyzetek, melyek leckékkel szolgálnak, tanulságokkal, élettapasztalatokkal, melyek helyesen kiértékelve békénket, bölcsességünket szolgálják. Senkinek nem könnyű a tanulás, akár sokszor meg kell ismételni egy hibát, hogy levonjuk a megfelelő tanulságot, élettapasztalatot. 

Nem kell szégyenleni a hibáinkat. Azért vannak, hogy tanítsanak minket, és megértéshez, bölcsességhez jussunk. Isten mindenki életében jelen van, és úgy alakítja mindennapi életünk, találkozásaink, hogy a véletlenek köszönhetően megismétlődhessenek leckéink, megadasson a lehetőség hogy megtaláljuk a helyes választ, tanítást, élettapasztalatot. 

Inkább hibázzon, és szégyenkezzen az ember sokat, ha közben szépen fejlődik, mint sose hibázzon, sose szégyenkezzen, de közben nem is fejlődik. 

- Zsigray András -

- - - - - - - -

 A TELJESSÉG FELÉ - TÍZ LÉPCSŐ - videó

 
Tíz lépcső

Szórd szét kincseid – a gazdagság legyél te magad.
Nyűdd szét díszeid – a szépség legyél te magad.
Feledd el mulatságaid – a vígság legyél te magad.
Égesd el könyveid – a bölcsesség legyél te magad.
Pazarold el izmaid – az erő legyél te magad.
Oltsd ki lángjaid - a szerelem legyél te magad.
Űzd el szánalmaid – a jóság legyél te magad.
Dúld fel hiedelmeid – a hit legyél te magad.
Törd át gátjaid – a világ legyél te magad.
Vedd egybe életed-halálod – a teljesség legyél te magad.

Weöres Sándor: A TELJESSÉG FELÉ