2021. augusztus 23., hétfő

Színezd újra


 Akkor laposodik el az életünk, amikor olyan napjaink vannak, melyeket ki kell bírnunk, melyeket nem szeretünk. Olyan időszakaink vannak, melyeket nem szeretünk. Sokaknak a hétköznapok rosszak, hétvégék a jók. De a hétvége is rossz lehet, ha előző hétvégén kirándultunk, majd otthon kell maradnunk. Vagy előző hétvégét a párunkkal töltöttük, következőt nélküle. A tudat nagyon gyorsan összehasonlít, viszonyít, nagyon gyorsan kevésbé jónak értékel ki napokat, időszakokat. Ilyenkor negatív állapotba kerülünk, melynek köszönhetően kevesebb a fizikai erőnlétünk is, szenvedve várjuk hogy elteljen a nap, valahogy kibírjuk.
 

Nagyon sok boldog ember él olyan istenháta mögötti hegyi kis falvacskákban, ahol aránylag változatlan az élet. Ahol van egy megszokott menetrend tavasztól télig. Képesek vagyunk megtalálni az apró kis örömöket a hétköznapokban, emlékezni, felidézni az ismétlődő időszakok életerőt adó gondolatait.
A rohanó világban, ahol sok a változás, nem ciklikusan ismétlődnek a hasonló időszakok, mindig időbe telik amíg megtaláljuk az egyes időszakok pozitív gondolatait. Könnyű jónak látni egy világkörüli utat, de utána nagyon nehéz jónak látni egy szürke hétköznapot. Könnyű jónak látni egy sikeres vállalkozási időszakot, amikor emelkednek a bevételek, de utána nehéz jónak látni a szerény bevételű időszakot. Az ember mindig képes újra alkalmazkodni, de az átálláshoz idő kell, a változás alatt érzelmeink hullámoznak, ingadoznak kiszolgáltatva a külső tényezőknek, körülményeknek. 

Ha értjük mi játszódik le bennünk, akkor a tudatosságnak köszönhetően irányíthatjuk az érzelmeinket a változó időszakokban is. Egy kis időt kell szánnunk arra, hogy megvizsgáljuk az életünkben jelenlevő ciklikusságot, ismétlődő időszakokat, - és az egyes időszakokra tudatos hálagyakorlatokat, értékelő gyakorlatokat kell írnunk. Ezek a tudatos gondolatok, megerősítések, képesek felülírni a tudatalatti összehasonlító, jó időszakot rossz időszakhoz viszonyító rendszerét, mely a negatív érzelmi állapotokat létrehozza.

Minden időszakban meglehet találni a jót, az örömöket, a legszürkébb hétköznapi időszakokban is. Reggel ébredés után nem engedjük hogy az elménk lemezjátszószerűen leengedje az összes rossz gondolatot a kevésbé jó napra, hanem átvesszük az irányítást, és elmondjuk a pozitív megerősítéseinket. Azokat a gondolatokat, azokat a jó dolgokat, amelyeket már összegyűjtöttünk a szürke hétköznapokra, nem kívánt időszakokra. Lehet, hogy ma ez rossz, de ehhez képest sokkal jobb. Lehet ma sok olyan dolog van ami muszáj, és nem szeretem, de közben lesz időm valakinek örömet okozni, ami majd engem is feltölt. És így tovább.

Ha megtanuljuk tudatosan pozitívan tartani az életünket, akkor mindig lesz életerőnk, fizikai erőnlétünk, boldogságunk. Csak kicsit le kell ülni, el kell gondolkodnunk az életünkön, ismétlődő ciklusainkon, és fel kell készülni pár pozitív megerősítéssel az egyes időszakokra. A változás mindig gyorsan történik, egyszer fent, egyszer lent. Tegnap még be volt fizetve a világ körüli útra, ma már nem lehet utazni a világjárvány végett. Tegnap még szeretett a szerelmünk, ma már nincs ideje ránk. Tegnap még volt munkahelyünk, ma már nincs ránk szükség. A világ gyorsan változik, nem vagyunk hatással a külső körülményekre, ha nem a tudatosságot válasszuk, akkor érzelmeink kiszolgáltatottak, boldogságunk a külső körülményektől függ. Tudatossággal viszont tőlünk függ, egy kis odafigyeléssel, gyakorlással, minden napra, minden időszakra megtalálhatjuk a napi betevő pozitív gondolatokat, melyekből töltekezhetünk, boldogok lehetünk.

- Zsigray András -

Magna Cum Laude - Színezd újra - videó