2022. november 12., szombat

Az orvostudomány a meditációt tanulmányozza: az agy

A Harvard Egyetem és a Massachusetts-i kórház kutatói nyolc héten keresztül vizsgálták, hogy milyen változásokat okoz a meditáció az agy szürkeállományában. 

 
„A meditácó gyakorlása a belső béke és a fizikai ellazulás állapotát idézi elő azonnal, ugyanakkor hosszútávú pozitív mentális és pszichés hatásai is vannak, amik az egész nap folyamán megfigyelhetőek. Ez a tanulmány bebizonyította, hogy a meditáció nem csak a nyugalomról és az ellazulásról szól, hanem egyértelműen pozitív irányban változtatja meg az agy szerkezetét.“
- Sara Lazar a Harvard Egyetem pszichológusa -

A kísérletben 16 önként jelentkező vett részt. Mindegyiküknél mágneses rezonancia (MRI) vizsgálatot végeztek két héttel azelőtt, hogy csatlakoztak volna a programhoz.

Az önként jelentkezők vállalták, hogy nyolc héten keresztül minden nap végeznek valamilyen meditációs gyakorlatot. Az eredmény szempontjából lényegtelen volt, hogy ki, milyen meditációs gyakorlatot végzett, kép vagy hang által vezetett meditációt, belső üresség gyakorlatot vagy belső középpontra való koncentrálást. 

A nyolc hét elteltével minden jelentkezőnél újra elvégezték az MRI vizsgálatot:

Az MR képeken egyértelműen megfigyelhető volt a hippocampusban lévő szürkeállomány sűrűségének fokozódása. Ez az agyi terület a tanulás és a memória egyik fontos része. Más agyi részeken is a szürkeállomány sűrűségének növekedését észlelték.

Csodálatos dolog látni az agy képlékenységét és tudni azt, hogy meditáció segítségével aktív szerepet játszhatunk agyunk felépítésében vagy újraépítésében és életminőségünk javításában.“
- Britta Holzel, Giessen Egyetem, Németország -

forrás: drfoldes.com - Dr. Földes László a Mantra Szabadegyetem alapítója és vezetője 
 
- - - - - - 
 
 A Harvard MRI tanulmánya igazolta, hogy a meditáció ÚJRAÉPÍTI az agy szürkeállományát - videó
forrás:Száraz György