2012. április 6., péntek

Fraktál


Az élet az emberek világossága  

(fraktál elemekkel)


A fraktál szóval rendszerint az önhasonló alakzatok közül azokra utalnak, amelyeket egy matematikai formulával le lehet írni, vagy meg lehet alkotni, s valamely kisebb részük kinagyítva és elforgatva megegyezik az eredeti alakzattal. A fraktálok egészen sajátos képződmények, egyszerre nagyon összevisszák, míg szigorú matematikai törvényszerűségeket követnek. E tulajdonságuk miatt új területet nyitottak a tudomány világában, majd a művészetekben is. A komputer technika segítségével fraktál alakzat generálható két és három dimenzióban, animációként, sőt már farktál zene is létezik.
A fraktál geometria felfedezője Benoit Mandelbrot matematikus professzor volt. Az általa elsőnek leírt és nevét viselő Mandelbrot-halmazzal írta be magát a tudomány nagy felfedezői közé. Felfedezése rendkívüli hatással volt és van szinte valamennyi tudományágra és a művészetekre egyaránt. Benoit Mandelbrot 2003-ban Magyarországon járt és részt vett a VIII. Országos Neumann Kongresszuson. Tőle származik a mondás: "Mindenütt fraktálok vannak! 



A kvantumfizika eredményei alapján a tudományban egy új típusú szerkezeti modell eshetősége van kialakulóban az Univerzum felépítésére vonatkozóan. Ez az új modell fraktál jellegű. Így kapcsolódik a kvantumfizika és a fraktál elmélet. Az Univerzum összetétele fraktál, azaz önhasonlóság elven alapul, vagyis egy kisebb rész, avagy alrendszer, felnagyítva ugyanolyan struktúrát mutat, mint az azt magában foglaló nagyobb egység ( amint lent, úgy fent és fordítva ). A fraktál elmélet így nem kizárólag matematikai törvényszerűség, hanem a természetben, a növények, állatok, és az emberi testben is sok helyen megtalálható szerkezeti minta, egy bizonyos az Univerzum egészére kiterjedő általános kódrendszer. 
(Forrás: Alexa Szlavics fraktál művész) 



Fraktál Mandalák ugyanúgy, mint a tradicionális mandalák elmélyedést, meditációt segítő ábrák, melyek azonos területeken alkalmazhatóak, mint tradicionális társaik. A Személyes Fraktál Mandala a vele való meditáció során emeli a rezgésszintet, fejleszti a meditatív képességeket, segíti az emlékezést az előző életekre, hetedik érzéket támogatja, felszínre hozza az intuitív képességeket, a belső fejlődést és folyamatokat megerősíti, megnyugtat, ellazít, felemel, harmonizál és békét teremt a lélekben. Színei és formái energetizálnak, a képzelőerőt és a fantáziát élénkíti. Tágítja a tudatot, fejleszti a tudatosságot, fokozza a szabadságérzetet.