2020. július 21., kedd

Vajon Istennel találkozott-e Philip K. Dick, és számít-e, ha igen?


A huszadik század egyik legérdekesebb írójának 1974-ben megjelent egy rózsaszín fény, ami többek között elárulta neki, hogy a fiának van egy rejtett betegsége, és mint kiderült, a fiának tényleg volt egy ilyen betegsége. Philip K. Dick a hátralévő nyolc évét azzal töltötte, hogy megpróbálta megfejteni, ki beszélt hozzá: erről szól egyik legfontosabb regénye, a VALIS.


Az író 1974 februárjában és márciusában olyan tapasztalatokat szerzett, amik megváltoztatták egész életét. Akár őrület, akár megvilágosodás volt ez; akár látomásoknak, akár hallucinációknak hívjuk őket, rányomták a bélyegét az író azutáni munkásságára. Az egész egy elakadt bölcsességfoggal kezdődött: a szájsebészeti beavatkozás előtt egy jó adag fájdalomcsillapítót (nátrium penthatolt) kapott, de úgy látszik, nem eleget. Hazaérve még mindig nagy fájdalmai voltak, így megkérte a feleségét, Tessát, hogy hozasson még gyógyszert (előtte egy időben Philip gyógyszer- és drogfüggő volt). Csengettek, Philip ajtót nyitott, és megpillantotta az - elmondása szerint - leggyönyörűbb lányt, akit valaha látott (a lány valószínűleg a halott ikerhúgára emlékeztette). A lány nyakában egy kis arany medált pillantott meg, ami egy halat ábrázolt, az őskeresztények szimbólumát. Ezután kezdődtek a látomások.

A látomások mibenléte elég zavaros, Dicknek is nehezére esett értelmezni, és nem is sikerült maradéktalanul. Az író az ókori, apostoli időkben létező Rómát látta rávetülni a jelenkorra, és bepillantott egy korábbi életébe, ahol egy Tamás nevű őskeresztény volt. A "rózsaszín fény" információkat sugárzott Dick agyába (vagy egy másik értelmezése szerint a genetikai emlékezete ébredt föl), aminek nyomán olyan alapigazságokra jött rá, mint hogy az egyén szelleme halhatatlan, az univerzumnak az egyik alap építőköve az információ, az idő nem lineáris, és hogy az egyén a gondolatai által teremti meg a saját valóságát. Valamint, hogy az író fia, Christopher beteg, és meg kell műteni. Ezt elmondta az orvosoknak is, akik megbizonyosodtak az igazságáról, és azonnal meg is műtötték a fiút.

A '74-es év februárjának és márciusának eseményeit (vagy ahogy az író utalt rá: 74-2-3 eseményeit) Philip az Exegézisben próbálja meg feldolgozni. Ez egy főként kézzel írott napló, amit nyolc éven át vezetett, és körülbelül nyolcezer oldalas. Az Exegézis találó cím, a szó eredeti jelentése ugyanis valamilyen szent könyvet vagy iratot magyarázó írott mű. Philip szakértője volt a különböző vallásoknak, teológiai irányzatoknak, sok ősi szent könyvet elolvasott (Tripitaka, Védák, Ji King, Biblia, Tóra, Bhagavad Gíta, Korán, stb.). Az író revelációi egybevágnak azokkal az alapigazságokkal, amik a fent említett ősi vallásokban is közösek. Ettől függetlenül Philip nem lett fanatikus hívő, sőt, nagyon is kételkedett saját épelméjűségében - sokszor utalt a 74-2-3-ra idegösszeomlásként.

Ezek az élmények ihlették a Valis trilógiát (Szabad Albemuth Rádió, Valis, Istenek Inváziója), a három regény közül pedig kétségtelenül a Valis hordozza a trilógia esszenciáját. Az ihletés nem is jó szó, hiszen nem csak életrajzi utalások vannak a regényben, hanem Dick majdnem egy az egyben leírja a vele történteket, persze stílusához hűen, egy csipetnyi sci-fi fűszerezéssel. Az író a regényben a narrátor szerepét vállalja fel, és mint az események egyik szereplője szerepel. A főhős pedig Horselover Fat, aki az író hallatlan önkritikáját testesíti meg. Horselover Fat a regényben ugyanis Philip K. Dick másik személyisége (valójában az író nem volt tudathasadásos). A Valis első fele tekinthető az Exegézis összegzésének is. Itt szembesülünk 74-2-3 eseményeivel, és az ahhoz kapcsolódó elméletekkel (persze Horselover Fat-re levetítve). Az Exegézisből is sok idézet szerepel ebben a részben, és a sokféle elmélet és elmélkedés egy vallásfilozófiai értekezéssé teszik hasonlatossá a művet.
A regény második felében jobban szabadjára engedte az író a fantáziáját. Megtudjuk, mi az a Valis, Phil kigyógyul a betegségéből, és Fat megtalálja a prófétát, akit annyira keresett. Dick itt szándékoltan hozza elő a - még akkoriban annyira nem is - szokványos sci-fi kliséket, és kerekít egy egészen élvezhető sztorit 74-2-3 eseményei köré.


A Valis Philip K. Dick egyik legnehezebben emészthető műve, ugyanakkor ez tekinthető a spirituális korszaka összegzésének (Dick a saját életét túlélő, kulturális, és spirituális korszakokra osztja). Megtehette volna (mint ahogy sokan megtették), hogy valamiféle vallást alapít, vagy elmehetett volna a fanatizmus irányába is, amiatt, amiket átélt és megtudott. De ő hallatlan önkritikával és humorral kezelte a dolgot, ugyanakkor nagyon jól tudta, hogy milyen tudásra lelt, és nem átallott ezt hátrahagyni azok számára, akik ezt érteni és értékelni tudják.

 Furcsaságokkal teli életének köszönhetően Dicket könnyű betegnek, őrültnek, eltévelyedettnek titulálni, ám ha az univerzum titkait nem is ismerte, attól még valóban látnoki elmét tudhatott magáénak – zsenijét nem szokás vitatni ebben a valóságban, de valószínűleg a többiben sem.

 (forrás:logout.hu)

 Philip K. Dick - videó


Kapcsolódó írás:
Philip K. Dick azt állította, hogy időszámításunk szerint 50-ben az idő megállt, és azóta nem haladt: