2022. január 20., csütörtök

Egy férfi nem tudta, hogy hisz-e a túlvilágban, aztán elhunyt apja üzenetet küldött neki


Noah Michelson mindig is kíváncsi volt a természetfelettire. Gyerekkorában könyörgött a szüleinek, hogy fizessenek elő a Time Life kiadó "Mysteries Of The Unknown" című könyvsorozatára, és órákat töltött a vékony, keménykötésű fekete könyvek lapozgatásával, és bámulta a nagylábúakról és a homályos, megmagyarázhatatlan lebegő fényekről készült fotókat, amelyek formációt alkottak valami magányos hely fölött Új-Mexikóban.
 
 
De a kötet, amit a legmegragadóbbnak talált, a médiumokról szólt. Az a gondolat, hogy egy személy misztikus tranzisztoros rádióként működhet, és üzeneteket fogadhat a túlvilágról, izgatottá tette és megrémítette. Különösen egy nő nyűgözte le, aki egy évszázaddal korábban élt, és szertartás közben ektoplazma szivárgott ki a szájüregéből - olykor ragacsos kéz vagy akár valaki arca formájában -, valahányszor a halottakkal beszélt.

Noahnak annyi kérdése volt: Tényleg visszatérhetnénk, még ha csak néhány másodpercre is, egy titokzatos, elrontott feljegyzés formájában, amit valakinek a fejébe sugárzunk, aki képes felfogni ezeket a kísérteties rádióhullámokat, és ha igen, mit mondanánk? Milyen érzés lenne hallani őket - ha valaki elérné őket, aki elhagyta a Földet, de nem hagyta el teljesen a földi életét?

Ezért elhatározta, hogy kideríti, és megpróbál beszélgetést kezdeményezni szellemekkel a hálószobájában, mielőtt elalszik. Nyílt meghívást adott mindenkinek, aki a házuk mellett lebegett, és azt suttogta: "Ha van itt valaki, aki beszélni akar velem, hallgatom! Ne féljen!"

Sosem volt teljesen biztos abban, hogy a szellemeket vagy magát próbálta-e meggyőzni arról, hogy nincs mitől félni. Nem tudta, mit csinálna, ha valóban megjelenne valaki, vagy isten segéljen, elkezdene csöpögni a füléből az ektoplazma, de ez nem igazán számított, mert soha nem kapott választ.

Mivel továbbra is részese akart lenni ennek a furcsa, varázslatos világnak, amelynek remélte a létezését, de nem volt teljesen meggyőződve róla, ezért úgy döntött, hogy ha nem lehet médium, akkor tanulmányozza őket, és írt a Duke Egyetem parapszichológiai intézetének a tervéről. Ez a '80-as években volt, évekkel azelőtt, hogy kultúránk beleszeretett volna a paranormális dolgokba, és egy kutatóasszisztens volt olyan kedves, hogy az akkor 10 éves Noahnak elküldött néhány durván fénymásolt tanulmányt a pszichokinézisről és a távolbalátásról.

Mire az egyetemre került, rájött, hogy nincsenek nyilvánvaló extraszenzoros képességei, és nem volt elég jó természettudományban vagy matematikában ahhoz, hogy helyet kapjon egy alapítványnál, amely megpróbálja bebizonyítani, hogy létezik élet a halál után, ezért elkezdett beletörődni az egyetlen másik lehetőségbe, hogy meglátogat néhány pszichikust.

Az első élményre egy Minneapolis belvárosában található boltban került sor, amikor 18 éves volt. Ablakában egy neonkristálygömb izzott, az ajtaja mellett pedig egy viharvert szendvicstábla állt. Amikor végre vette a bátorságot, hogy bemenjen, egy középkorú nőt talált ott, aki láncdohányzott egy asztalnál, amelyen egy félig elfogyasztott doboz ázott krumpli, egy csomag tarotkártya és egy kis tévé volt.

Bosszúsnak tűnt amiatt, hogy megszakította az általa nézett "Oprah" epizódot, de intett, hogy üljön le. Miután átadta neki a pénzét, kérte, hogy nézze meg a tenyerét. Csak néhány másodpercig nézte, mielőtt figyelmeztette, hogy egy volt barátnője szelleme tönkreteszi az életét. Hangja egyre halkabb lett, ahogy hangsúlyozta, milyen súlyos a helyzete, de felvidult, amikor azt mondta, ne aggódjon, mert elűzheti a szellemet, ha ad neki még 150 dollárt. Látva, hogy meleg, és soha nem volt randevún, még kevésbé volt barátnője, Noah nem volt lenyűgözve.

Mégis hinni akart. Azt akarta, hogy legyen valami - valakik! - akik várnak ránk a nagy váróteremben a mennyben. Így hát továbbra is pszichikusokhoz járt a 20-as évei alatt... és továbbra is csalódott volt. Nem számít, kivel találkozott vagy hol találkozott velük, soha senki nem adott át neki olyan üzenetet, amely távolról is valódinak, pontosnak vagy személyesnek tűnt. Ha a halottak beszélni tudtak, nem volt mit mondaniuk ezeknek az úgynevezett médiumoknak - vagy neki.

Aztán, amikor 28 éves volt, apjánál tüdőrákot diagnosztizáltak. Soha nem dohányzott, naponta több mérföldet gyalogolt szeretett tibeti terrierjével, Harryvel, és mindig egy maréknyi vitamint és táplálékkiegészítőt vett be a reggelihez. Imádta az életét, a családját - különösen Noah édesanyját - és a munkáját, és addig akart élni, ameddig csak lehet, hogy ameddig csak lehetősége van rá, élvezhesse mindezt.

A rák azonban nem törődött vele.
 
 
Öt hónapon belül a legélesebb eszű, legokosabb, legkedvesebb férfiból, akit valaha ismert, nyavalygó, vonagló, nyögvenyelős, 80 kilós zombi lett. Négy héttel azután, hogy saját horrorfilmjük szörnye lett, meghalt. Noah le volt sújtva.

Anyja, a legkeményebb nő, akit valaha ismert (vagy valaha is ismerni fog), nem csak le volt sújtva, össze volt törve. A szülei több mint három évtizede éltek együtt, és olyan volt a szerelmük, ami csak keveseknek adatik meg, tiszta és megingathatatlan.

Amikor apja elment, anyjának fogalma sem volt arról, hogyan fog tovább élni, és őszintén szólva nem is igazán érdekelte, de ragaszkodott a testvéreihez és hozzá, és valahogy egyik napról a másikra megfeszült, hogy hasonlítson valami a korábbi életéhez. De egyiküket sem tudta megtéveszteni - legkevésbé önmagát -, és tudták, hogy semmi sem lesz már a régi.

Ironikus módon Noah nem próbálta elérni apját, miután meghalt. Halála előtt a médiumok iránti megszállottsága csupán elméleti volt - furcsa hobbi, alacsony téttel járó szabadidős tevékenység, szórakoztató módja annak, hogy 50 dollárt költsön el szombat délután. Most azonban minden más volt.

Álmában meglátogatta néha, és jó volt újra egészségesen - szinte ragyogva - látni régi testében, még ha nem is mondott sokat, de még ez is szinte több volt, mint amennyit elbírt. Egy része attól félt, hogy mi lesz, ha megpróbálja felvenni vele a kapcsolatot, és nem jelenik meg. Ez azt jelentené, hogy tényleg elment? Hogy semmi sem vár ránk odakint? Vagy ami még rosszabb, hogy nem törődött vele annyira, hogy visszatérjen? Egy része pedig félt attól, hogy mi lesz, ha megpróbálja felvenni vele a kapcsolatot, és felbukkan. Ez azt jelentené, hogy nem talált békét? És mit mondana? Vajon szeretné hallani?

Két és fél évvel a halála után egy folyóiratnál dolgozott, és lehetőséget kapott arra, hogy interjút készítsen egy médiummal. Ennek az embernek olyan híre volt, hogy olyan dolgokat tud, amelyeket az embereknek nem kellene tudniuk, és kíváncsi volt, hogy képes-e megtenni azokat a dolgokat, amelyekről annyian mások azt állították, hogy képes rá. Egy manhattani étteremben találkoztak, amely állítólag kísértetjárta volt, és egy meglehetősen könnyed videót forgatott szokatlan képességeiről.

Az interjú jól sikerült. A médium kedves és alázatos volt, és inkább úgy tűnt, mint egy középiskolai igazgató, mint valaki, aki napjait elhunyt rokonok üzeneteinek közvetítésével töltötte. Amikor végeztek, együtt ebédeltek az étteremben, és egy kis baráti beszélgetés után megkérdezte, hogy akar-e egy szeánszt.

Ez váratlanul érte Noah-t. Mivel üzleti céllal volt ott, nem szórakozásból, és mert tudta, hogy több száz dollárt kért, és évekkel előre lefoglalták, nem gondolta, hogy felkínál egy ilyen lehetőséget. Mondta neki, hogy nincs rá szükség, de azt mondta, hogy ez nem baj, és szívesen megmutatja, hogyan működik. Szóval, beleegyezett. Hazudott volna, ha azt mondja, hogy nem érdekli, hogy apja megjelenhet-e, de nem is akarta, hogy felkeltse benne a reményt.

Amikor Noah felkeresett egy pszichikust, mindig ugyanazt a protokollt használta: nem adott több információt a kelleténél, csak "igen" vagy "nem" választ adott, és mindig a kérdésekre várt, például: "Ismer valakit, akinek J-vel vagy M-el kezdődik a neve?" vagy "valaki meghalt valamilyen betegséggel a mellkasában?", amelyek gyanúsan homályosak és tetszőleges számú emberre vonatkozhatnak. Azt akarta, hogy ez az ember más legyen, mint a többi médium, akit látott, de nem akarta megkönnyíteni a dolgát.

Azzal kezdte, hogy elmondta, hogy egy alacsony, hangos, vörös hajú nő áll mögötte, aki magára mutogatott, és azt mondta: "Ethel".

"Ethel! Ethel! Ethel! Gyakorlatilag kiabál. Ez a nagymamája?" - kérdezte.

Noah megdermedt.
 
 
Apjának édesanyja alacsony, hangos vörös hajú nő volt, és pontosan úgy nézett ki, mint Ethel Merman színésznő - annyira, hogy így hívták őt. Nyilvánvaló, hogy sok nagymama alacsony és nagy a szája, és van, akinek vörös a haja, és van, akit Ethelnek hívnak, de a négy dolog kombinációja elgondolkodtatta, hogy vajon valami szokatlan van-e kibontakozóban. Sőt, mivel a neve valójában nem Ethel volt - ez csak egy becenév, amit a családja adott neki -, ez az ember nem találhatta volna meg a Google-on. Mondta neki, hogy érti, amit mond, de nem mondta meg, hogy pontosan melyik rész jelent valamit számára. Mégis, mindössze 30 másodperc múlva hivatalosan is felkeltette a figyelmét.

A következő 10 percben az emberek és az események összemosódtak, és olyan megjegyzések voltak, mint például: "Van itt valaki, akinek péksége volt a 20-as vagy 30-as években, és a kis pitéiről ismerték." Mivel Noah nem sokat tudott a tágabb családjáról vagy az őseiről, a legtöbb nem jelentett számára semmit, de tetszett, hogy konkrét részleteket közölt vele, még ha egyiket sem tudta megerősíteni vagy cáfolni.

A nő megjelenésén kívül, aki a nagymamája lehetett, a legtöbb esetben olyan érzés volt, mintha egy barátja fényképalbumát lapozgatná, vagy valaki más családjának összejövetelén venne részt. Sok ember, akit nem ismert, megjelent köszönni, de egyiküknek sem volt igazán mondanivalója, és ami a legkiábrándítóbb, apjának nyoma sem volt.

A médium hirtelen felegyenesedett a székében.

"Ó. Van itt egy férfi Ethellel. Szerintem a fia. Jelent ez önnek valamit?" - kérdezte.

"Igen," - válaszolta, talán túl lelkesen.

"Nemrég elhunyt az apja, Noah?" - folytatta.

"Igen."

"Azt hiszem, ez ő, és üzenete van. Akarja hallani?"

Erősen beszívta a levegőt, és tovább tartotta benn a lélegzetét, mint amennyire szerette volna.

Tényleg az apja lehet? Vajon annak az embernek a szelleme, aki a legmélyebb, legsötétebb, legmélyebb álomba zuhanáson kívül semmi más létezésében nem hitt, aki nem hitt a szellemekben, sem Istenben, sem a mennyben, sem a pokolban, sem abban, hogy a halál után bármi más létezik, milyen titkot árulna el neki, amit még életében nem tudott megosztani?

"Igen, hallani akarom," - mondta neki Noah.

"Oké. Nagyon világosan mondja ezt - nagyon tisztán hallom - 'Mondd meg Ruthnak, hogy szeretem.'

Noah egész teste elzsibbadt. Anyja középső neve Ruth volt, és bár senki nem hívta így, amióta a szülei együtt voltak, apja Ruthie-ként emlegette. Lenyűgöző volt, de egyáltalán nem meglepő. Ha apja kapna még egy lehetőséget, hogy bárkinek bármit mondjon, ez lenne az.

"Ó, van még valami. Azt akarja, hogy mondja meg Ruthnak, hogy most megszabadulhat a nyakkendőitől. Azt mondja, ideje elengedni őket."

Noah ismét megdöbbent. Apja ügyvéd volt, és hihetetlen nyakkendőgyűjteménnyel rendelkezett. Amikor nyaralni ment, vett egy nyakkendőt bármely országban, amit meglátogatott, és az óráitól eltekintve, amelyeket néhány héttel halála előtt adott a testvéreinek és neki, azok voltak a kedvencei. Azt is tudta, hogy bár apja évekkel korábban meghalt, anyja még mindig nem tudott megszabadulni a dolgaitól.

A testvérei és ő sem erőltették a dolgot. Úgy gondolták, nem árt, ha apjuk szekrénye úgy marad, amíg készen nem áll - még ha ez további 10, 20 vagy 50 évig is eltart. De itt volt az apja, anyja legnagyobb bajnoka és rajongója, aki megragadta az alkalmat, hogy megpróbálja közelebb hozni a lezáráshoz.

A túlvilági közvetítés nem sokkal ezután véget ért, és Noah megköszönte a médiumnak. Visszatérve az irodába, teljesen átjárta testét az imént történtek energiája és különlegessége. Úgy érezte magát, mintha három hálaadásnapi vacsorát evett volna, majd egy hétig hullámvasúton utazott volna. A gyomra remegett, a feje dübörgött, és a szíve 16-szor nagyobb volt a mellkasához képest.

De mi is történt pontosan? Honnan tudhatta ez az ember ezeket a dolgokat? Lehetséges, hogy rákeresett az interneten és megtalálta apja gyászjelentését? Anyja középső nevét? Fényképet a nagymamájáról? De mi a helyzet Ethellel? És honnan tudhatott volna az apja szekrényében még mindig ott lógó nyakkendőkről? Csak sejtette, hogy sok ügyvédhez hasonlóan neki is sok volt belőlük, és mint sok özvegynek, anyja még mindig nem szabadult meg tőlük?

Hinni akart, de nem tudta lerázni a szkepticizmusát. Túl sok tapasztalatot gyűjtött túl sok hamis médiumtól. Ennek ellenére megértette, miért költenek olyan sokan annyi pénzt médiumokra - gyakran többet, mint amennyit el kellene költeniük. Bármennyire csekély is az esély, hogy hallja apját, túl csábító volt ahhoz, hogy visszautasítsa, és a vele való kapcsolatfelvétel, bármilyen valószínűtlen is, mámorító volt.

Noah ezután felhívta az anyját. Nem volta benne biztos, hogy el fogja hinni, amit mondania kell neki, de azt akarta, hogy hallja.

"Anya, most fejeztem be az interjút azzal a médiummal, és azt állítja, hogy apa megjelent," - mondta neki.

"Mi?!" - válaszolt hitetlenséggel és izgatottsággal.

"És volt egy üzenete. Azt mondta: 'Mondd meg Ruthnak, hogy szeretem.'"

Noah hallotta, hogy anyja sírni kezd.

"Ez még nem minden... Tudom, hogy még nem szabadultál meg apa cuccaitól..."

"Hát...," - mondta könnyek között.

"Mit?" - kérdezte Noah.

"Ezt nem mondtam el, de néhány héttel ezelőtt végre elvittem az egészet a Goodwill-hez," - mondta.

"Ó... ez olyan furcsa. Mert 'apa' azt akarta, hogy mondjam el, hogy megszabadulhatsz a nyakkendőitől. Azt mondta, ideje elengedni őket."

Anyja zokogni kezdett.
 
 
Amikor végre levegőhöz jutott, így szólt: "Noah... az egyetlen dolog, amitől nem szabadultam meg, azok a nyakkendői voltak. Még mindig a szekrényben vannak. Egyszerűen nem tudtam..."

Ekkor már mindketten sírtak.

Még ha a médium sejtette is, hogy apjának van nyakkendőgyűjteménye, és még ha sejtette is, hogy anyja két és fél éve ragaszkodik hozzájuk a halála után, akkor sem tudhatta volna, hogy ez volt az egyetlen, amit megőrzött. Ezt csak az anyja tudta. Ez egyszerűen túl sok volt.

Azóta több médiumot is meglátogatott, de apja soha többé nem jelentkezett. Ha tényleg ő volt aznap, akkor talán pontosan azt mondta, amit mondania kellett, majd azt gondolta: Bízom benne, hogy mindannyian megfogadjátok azokat a dolgokat, amiket tanítottam, amikor veletek voltam, és folytatjátok az életet.

Talán apja orrszarvúként vagy burgonyaként reinkarnálódott, vagy vadonatúj emberré, aki ugyanazokat a régi emberi dolgokat csinálja valahol a bolygó másik oldalán. Lehet, hogy nem ő volt, és becsapták őt. Talán amikor meghalt, tényleg meghalt és nincs tovább.

De Noah tud valamit.
 
Tudja, hogy anyja azt hiszi, hogy apja ott van valahol, vigyáz rá, szurkol neki, és várja, hogy csatlakozzon hozzá, és boldog, hogy a tapasztalata jelentett neki valamit, megszilárdította őt, és talán minden nélküle való napot egy kicsit kevésbé tart nyomorultnak. Tudja, hogy még ha az üzenet nem is volt valós, amit a médium mondott, mindig szívesen fogad bármilyen emlékeztetőt apja túlvilági szeretetéről és arról, hogy ez hogyan alakította őt.

Tudja, hogy nem beszélünk eleget a halálról, és mivel nem tesszük, azok, akiket hátrahagyunk, különösen magányosnak és hihetetlenül egyedül érezhetik magukat. Tudja, hogy a gyász nem egyértelmű és nem kiszámítható, és bár az idő segíthet, évekig - vagy örökké - elhúzódhat, és akkor sújt le ránk, amikor a legkevésbé számítunk rá. Tudja, hogy minél távolabb jut apja halálától, annál nehezebb itt tartani őt magával, hallani a hangját, és annál keményebben kell dolgoznia azon, hogy az életéhez kösse őt.

Tudom, hogy hisz az emlékekben, az általuk hordozott súlyban és szépségben, és hogy mire képesek, ha elalvás előtt csendben felidézzük őket, vagy hangosan kimondjuk és megosztjuk egymással. Tudja, hogy az emlékezés az, ahogy múltunkat a jelenbe vonjuk, és hisz abban, hogy az emlékezésnek meg kell teremtenie, formálnia és átalakítania kell jövőnket.

Nem tudja, hogy apja vele volt-e azon a napon, de azt tudja, hogy ha vette a fáradságot, hogy azon a napon vagy még egyszer visszatérjen ide, pontosan úgy térne vissza, ahogy tette, nem kevesebbért, mint a szerelemért, és hogy minden szó, amelyet bármilyen médium által közöl, az nem más, mint varázslat, és egy igazi ajándék.

- forrás: ujvilagtudat.blogspot.com -
 
- - - - - - 
 
Élet a halál után: értelmesen a túlvilág bizonyítékairól - videó
forrás:Milán Zavatszki