2012. december 5., szerda

A pentagramma

A pentagramma ötágú csillag vagy ötszög, amire egyenesszárú háromszögek vannak szerkesztve.
A misztikus dolgokkal áll kapcsolatban: tulajdonképpen misztikus jel.
Rengeteg jelentése van, a különböző korok és titkos társaságok más és más jelentéssel töltötték fel, és ennek megfelelően használták. 



Egyszerre jelenti a tökéletességet, a mindenséget, a harmóniát. Rajzolatában végtelen, ezért felveszi a kör jelentését is, így éppúgy megköti a gonosz hatalmakat és az elemi erőket, emellett a jószerencse jele. Sokszor körbe foglalva is ábrázolják. Szimbolikája az 5-ös számon alapul, ami a mikrokozmoszt jelképezi, más jelentéskörben 3 ága jelképezi a férfi princípiumot, a maradék 2 ága a női princípiumot - és ezáltal szimbóluma a kétneműségnek. Ugyanezen gondolaton továbbhaladva, ez az integráció jelenti a házasságot, boldogságot, beteljesedést is.
Az egyiptomi birodalom is céltudatosan használta az élet kiapadhatatlan forrásának jelképeként, és úgy, mint minden létező egyetemes magja.
A püthagóreusok a megismerés és minden hatalom megszerzésének jeleként használták.
Bizonyos manicheista hatásokra a pentagramma jelentése duálissá vált, azaz felfele mutató csúccsal pozitív, lefele mutató csúccsal negatív jelentései lettek.
A boszorkányság és a sötét praktikákat gyakorlók körében a lefele mutató pentagramma a kedveltebb, míg a fehér mágia a felfele mutató pentagrammával dolgozik. 5 ága a következőképpen oszlik meg a fehér mágusok körében: fény, levegő, szél, tűz, víz. A negatív erőket használók a sötétséget, füstöt, gonosz szelet, gonosz tüzet, gonosz vizet tisztelik benne.
Mint láthatjuk, amennyire gyógyító szimbólum, éppúgy válhat rossz kezekben ártóvá is.
A pentagramma szimbóluma a mágusok csillaga, mert a magas tudományok egyik kulcsa - a jel értelmezésével a titkok kapui nyílnak meg.
(Horák Attila)