2013. október 8., kedd

Adj esélyt magadnak!



Adj esélyt magadnak. Életed minden pillanatában.
Sosem lesz olyan, hogy valamit tökéletesre csinálsz, tökéletesen viselkedsz, tökéletesen oldasz meg helyzeteket. Mert a következő alkalommal, a tapasztalataid alapján, még tökéletesebbé tennéd. Törekedhetsz a tökéletességre, de sose bánkódj, ha nem sikerül.




Az egész életünk egy izgalmas játék, amelyben soha semmi nem fejeződik be, árad tovább, mint egy hatalmas folyó. Sokszor találkozol ugyanazzal a megoldandó feladattal, sokszor ismétlődnek hasonló szituációk. Minden ismétlésben adj esélyt magadnak egy új, egy másféle válaszra. Próbálkozz. Nem baj, ha tévedsz. A lényeg a próbálkozásban van, a cselekvésben van. Ha tökéletesre akarsz formálni valamit: helyzetet, emberi kapcsolatokat, csak görcsössé válsz, lebénulsz. Csak szorongás támad benned, feszültség keletkezik, ami egyre nő, s végül megbetegít.

Tudom, mindenki azt várja el tőled, hogy tökéletes légy. Furcsa játék ez: a tökéletességet nélkülöző emberek azt várják a másiktól, hogy tökéletes legyen. Hiszen ő sem az! Esendők vagyunk itt valamennyien,. Mindannyian próbálkozunk. S aki életigenlő, az próbálkozik újra és újra, nem adja fel, s nem várja el a másiktól, hogy tökéletes legyen. Mert tudja, hogy lehetetlen.

Adj esélyt magadnak a bátorságra, a nyitottságra. Eltévedhetsz, járhatsz rossz úton, de míg nem próbálkozol, és nem tapasztalsz, hogyan is ismernéd meg, mi a jó neked? Mi visz előre, és mi gazdagít? Ez nem recept, hogy előveszed, megnézed, mi kell hozzá, s már össze is áll az egész. Ez ismeretlen táj, ahol előtted még nem járt senki, neked kell ezt dzsungelt bejárnod, felfedezned. Ez a saját utad, s ha elbotlasz, földre rogysz, ha nehéz a hátizsák, amit cipelsz, adj esélyt magadnak, hogy másképp legyen! Adj esélyt magadnak, hogy újra felállj, s elindulj egy másik úton.

Nem kell, hogy más esélyt adjon neked, nem kell, hogy más bízzon benned. A lényeg benned van, a hited, az akaratod benned van, s ezt soha, senki nem veheti el tőled. Ezért olyan nagyon fontos, hogy szeresd és tiszteld önmagad, mert ha ezt egyszer megszerezted magadnak, magadtól, soha senki nem veheti el tőled. Ez a te örökséged, a te jutalmad. Örökre a tiéd. S ettől a pillanattól kezdve mindig meg tudsz bocsátani magadnak, sosem leszel szigorú és számonkérő, elítélő önmagaddal szemben, mert már tudod, hogy mindig minden elölről kezdhető, mindig ott a lehetőség előtted az újra. S esélyt adsz magadnak minden napkeltével az új befogadására, s az újra adott új válaszokra.

A természetben körforgás van: nappalok és éjszakák, tél és nyár, napsütés és eső váltják egymást. A természet okos. A változás mozgatja, az állandóság hiánya teszi oly csodássá. A természet esélyt ad önmagának a megújulásra. Miért ne tenné ezt az ember is, miért ne tennéd te is, hiszen része vagy ennek a világnak, egységben élsz, élhetnél minden élőlénnyel! Aki szereti a természetet, csodálatos erőt meríthet belőle.

A napfényből, a felhőkből, a sziklákból és a lombos erdőkből, a csobogó patakokból, a hullámzó tengerből, a növényekből, az állatokból. Megannyi csoda, ami körülvesz, s üzeni: adj esélyt a változásra te is, hiszen mi is változunk! Mi sem vagyunk ugyanazok, amik tegnap voltunk! Tanulj tőlünk!

Adj esélyt magadnak, ha csalódtál. Mert magadban csalódtál, s csak te tudsz változtatni. Adj esélyt magadnak, ha szomorú vagy, mert a vidámságnak csak te nyithatsz ajtót. Adj esélyt a szeretetnek akkor is, ha nem értenek téged. Majd megértenek. Adj esélyt a boldogságnak, mert nap, mint nap eljön, csak te zárhatod ki.

Adj esélyt a sikernek, mert csak te érheted el – igaz, neked kell megdolgoznod érte. Adj esélyt a gazdagságnak, mert csak te teheted magad gazdaggá.
Mindig mindenhez a kulcs nálad és benned van. Ha elveszett, neked kell megtalálnod.
Higgy magadban és adj esélyt a keresésre. S egy pillanatban ott lesz előtted, amivel mindent kinyithatsz. Mert ez a te külön kulcsod a létezéshez. Másnak nem nyit ajtót. Csak neked.
Ha esélyt adsz magadnak…
(Forrás: irodalommindenkinek.eoldal.hu)