2015. január 24., szombat

Az Univerzum egy óriási agy?



Azt a gondolatot, hogy az univerzum egy hatalmas agy, számtalan kutató felvetette már, és évtizedek óta  foglalkoztatja a sci-fi írókat is. Most pedig bizonyítékot nyert ez az elmélet.


A két fotó hasonlósága egyértelmű. A bal oldalin agyunk egy sejtjének részletei láthatók. A jobb oldalin a Világegyetem egy részlete (a sárga mag nem más, mint galaxisok halmaza)

A tanulmány szerint, amit a Nature’s Scientific Reports adott ki, azt írják, hogy az univerzum ugyanúgy növekszik, mint egy gigantikus emberi agy – az elektromos kisülések az agysejtek között ugyanúgy néznek ki, mint a táguló galaxisok. Egy számítógépes szimuláció kimutatta, hogy a természetes növekedési dinamika - ahogy a rendszerek fejlődnek – ugyanaz az összes rendszerben, ami lehet az internet, az emberi agy, vagy az egész univerzum.

A tanulmány egyik szerzője Dmitri Krioukov - a san diego-i Kalifornia Egyetemről – azt mondta, hogy bármennyire is különbözően jelennek meg ezek a rendszerek, nagyon hasonló módon fejlődnek. A tanulmány olyan mély kérdéseket vet fel, hogy hogyan működik az univerzum – mondta Krioukov.
Fizikusként elmondhatom, hogy ez egy közvetlen jel arra nézve, hogy még mindig nagy hiányosságaink vannak arról, hogy a természet hogyan is működik Krioukov - mondta a Space.com kutató oldalnak
Rájöttek, hogy a szimuláció abszolút tükrözi azt, hogy hogyan is működnek a hálózatok. Néhány láncszem a csomópontok között limitált növekedést eredményezett, míg más csomópontoknál számos különböző kapcsolat jött létre. Például vegyük azt, hogy sok kapcsolat limitált és hasonló is – mint egy ember, aki szereti a sportot, és sok sporttal kapcsolatos honlapot látogat meg-  és vannak nagyobbak is, amik rengeteg kapcsolatot létesítenek a hálózat többi részével, mint a Google vagy a Yahoo kereső.
Sokkal nagyobb hasonlóság van a kicsi és a nagy között, mint hinnénk, mert ugye látszólag eddig nem láttunk hasonlóságot. Hermész Triszmegisztosz már több ezer évvel ezelőtt megállapította, hogy amint fent, úgy lent, és amilyen a makrokozmosz, olyan a mikrokozmosz. Ez azt jelenti, hogy semmi sem működhet másként, mint ahogy azt a nagy egység, a makrokozmosz engedné.

Egyre jobban közelít a tudomány ahhoz a szemlélethez, amit már több ezer éve a filozófusok és mesterek is mondanak, több ezer előadásban hallhatjuk és olvashatjuk könyvekben, hogy az univerzumban vannak törvények, olyan összetartó energiák - amiket a kvantum fizikusok is jó ideje kutatnak és nullponti mezőnek hívnak– amik arra engednek következtetni, hogy a világegyetemben minden egy, egy gigantikus organizmus az egész. Még Albert Einstein is azt mondta, hogy van egy intelligens mező, ami irányítja és kormányozza a részecskéket az egész világunkban.

Mivel tudjuk, hogy véletlenek nincsenek, és rendkívül precíz módon működik a szinkronicitás a világunkban, ezért nem csodálkozunk azon, hogy Grandpierre Attila most adta ki az újraformázott könyvét, ami az Élő Világegyetem Könyve címet viseli.  A könyvben a kirajzolódó egységes kép még jobban megvilágítja, hogyan fedezhetjük fel magunkban a Világegyetem hajtóerőit és hogyan ébreszthetjük fel a bennünk lappangó életerőt.

A materializmus miatt a társadalmunk nem ebbe az irányba fejlődött, hiszen eltávolodtak egymástól az emberek, évek óta ellenkező tendenciát mutatnak a tapasztalataink itt a Napi Elemózsiában, hiszen egyre több ember kapcsolódik a másikhoz, alapítanak közösséget, ökofalut, és rendezkednek be egy olyan új világba, ahol nem az egyén van a fókuszban, hanem a közösség. Milyen szépen el lehet játszani ezzel a szóval KÖZÖS-S-ÉG. Vagyis közös ég alatt élünk, együtt utazunk egy hatalmas organikus űrhajón, amit Földnek hívunk és ahhoz, hogy betöltsük a kozmikus rendszerekben a szerepünket, jó agyközpontként kell összeműködnünk.

Az emberiség megérett a változásra, és a tudatosodásra, hiszen minden információ, amit bejuttatunk a tudatunkba, az elkezd létrejönni valahol a világban. Emiatt minden gondolatunk nagy felelősség, mert nem csak a saját, hanem az egész bolygó jövőjét formázzuk azokkal.
(forrás: http://napielemozsia.hu)

Grandpierre Atilla - Az Élő Világegyetem Könyve - videó