2016. május 10., kedd

Több ezer éves nepáli barlangok – a világ egyik legnagyobb régészeti rejtélye



A Himalájában, a völgyfenéktől számított 46,5 méteres magasságban találták meg azt a mintegy tízezer, emberi kéz alkotta barlangot, amelyek egykoron a nepáli Mustang királyság területéhez tartoztak. 


A több ezer éves sziklaüregek építőinek kilétét egyelőre sűrű homály fedi, ahogy az sem ismeretes, hogy milyen célból vájták ki őket.


A világ egyik legnagyobb régészeti rejtélye, hogy kik, illetve miért készítették azokat az üregeket, amelyeket a Himalája egyik hegyszorosában, Nepál északi, középső részén találtak meg a kutatók. A több ezer éves barlangok közül néhányat a hegyoldalba vájtak, míg a többit felülről alakították ki.


Nem tudni azt sem, hogy a készítők hogyan másztak be a sziklaüregekbe, amelyek 46,5 méter magasan helyezkednek el a völgyfenéktől. Számuk nagyjából tízezerre tehető, felfedezőik szerint a hegyszoros egy hatalmas homokvárra hasonlít. A barlangokról Cory Richards tavaly készített fotókat, miután csatlakozott a Pete Athans hegymászó és Mark Aldenderfer régész vezette expedíciós csapathoz.


A rejtélyes barlangok a tibeti határ közelében fekvő Mustang királyság, vagy ahogy korábban hívták: „kis Tibet” területén találhatók. Stratégiai elhelyezkedésénél fogva az egykori független királyság a 15-17. században a Himalája és India között zajló kereskedelmet ellenőrizte, mígnem a 18. században Nepál annektálta.


Mustang 1974-ig a tibeti ellenállás központjaként működött, saját nyelvvel és kultúrával, de mindvégig erős tibeti hatás alatt maradt. 1992-ig senki nem tehette be a lábát a területre, státusát azonban 2008-ben elvesztette, mikor az új nemzetgyűlés május 28-án eltörölte a 240 éve fennálló monarchiát és Nepált demokratikus köztársasággá nyilvánította.
(forrás: http://mult-kor.hu)