2016. május 24., kedd

Szeretnéd feloldani tested energiaáramlását? Ez az ősi kínai módszer segíteni fog!


Tudtad, hogy egy egyszerű technikával rögtön feloldhatod tested energiaáramlását? Az apró endokrin szerv, a csecsemőmirigy vagy tímusz neve a görög „thymos” szóból ered, amely jelentése „életenergia”. A következőkben egy egyszerű módszert ismerhetsz meg, amellyel aktiválható ez a mirigy, és amely a Kínai Tradicionális Orvoslás akupresszúrás módszerein alapszik. 


A technika mindössze pár perces. A csecsemőmirigy aktiválásával a test teljes energiapotenciálja felszabadítható. Ennek köszönhetően csökkenthetjük a stresszt, erősíthetjük a lelkiállapotunkat és stimulálhatjuk a test természetes védekezőképességét és betegségekkel szembeni ellenálló képességét. 

Tímusz – mi az, és mi a feladata?

Orvosi szempontból a tímusz (csecsemőmirigy) a szervezet egészségének egyik tartóoszlopa. Ez a mirigy a T-sejteknek nevezett immunsejtek termelése révén fenntartja az immunrendszer hatékony működését. A T-sejtek olyan fehérvérsejtek, amelyek „katonaként” úgy védik a szervezetet, hogy felismerik és elpusztítják mindazokat az anyagokat, amelyek a szervezet és az egészséges sejtek számára fenyegetést jelentenek.

Annak ellenére, hogy a mirigy fejlődése serdülő kor után leáll (ekkor van fejlődésének maximumán, állománya ezután folyamatosan elzsírosodik és csökken, 40-50 éves korra mindössze 5 g-ra zsugorodik), még ezután is aktív és közvetlen módon van kapcsolatban az immunrendszerrel. 


Amikor boldogok vagyunk, a csecsemőmirigy növekszik, amikor pedig stresszesek vagyunk, akkor méreteiben csökken. A szeretet és a harag nagymértékben képesek befolyásolni ezt a mirigyet, a negatív szavak és gondolatok úgy hatnak rá, mint egy vírusos bántalom, csökkentve ezzel az immunrendszert fenyegető betegségekkel szemben való ellenállását.

A hagyományos indiai orvoslás szempontjából, a csecsemőmirigy nagyon szoros kapcsolatban van a szívcsakrával és az ezt szimbolizáló 12 szirmú lótuszvirággal. A mirigy központi elhelyezkedése – a mellkas és a nyaki régió határán van, a negyedik bordaízesüléstől a pajzsmirigy alsó részéig terjed – nem egy véletlen egybeesés. Dr. John Diamond, a „Life Energy: Unlocking the Hidden Power of Your Emotions to Achieve Total Well Being” című könyv szerzője szerint ez a mirigy ellenőrzése alatt tartja és szabályozza a test energiaáramlását, vagyis itt van az energia otthona.

Dr. Diamond véleménye szerint bármely gyógyulási folyamat legfontosabb része nem más, mint a magas szintű életenergia. Ha a gyógyulás folyamata nem a jólét és vitalitás megalapozásával kezdődik, akkor bármilyen gyógyszer vagy kezelés értéktelen lesz. „Az igazi csodagyógyszer”, Dr. Diamond szerint „a bennünk levő erő és vitalitás, a bennünk levő jól lenni akarás.” 

Tímusz – a „jól lenni akarás” központja

Születéskor a csecsemőmirigy majdnem akkora, mint a szív és a tüdők. Az idő múlásával pedig sorvadni kezd, egy középkorú ember tímusza a fentebb említett kis zsírcsomóvá redukálódik. Szerencsére ez a folyamat visszafordítható. Dr. Noreen Barron orvos és természetgyógyász így magyaráz: „A csecsemőmirigy gyengéd ütögetése hozzájárul működésének javításához, amit tudományosan is bebizonyítottak. Lényegében – mondja Barron – az ütögetés a mirigy fejlődését is stimulálhatja.”

A tímusz ütögetésének egyszerű technikája több energiához és vitalitáshoz segít hozzá. Szakértőnként árnyalatnyi változások ugyan vannak a módszert illetően, de mindnek van egy kulcsfontosságú közös pontja. Első sorban, természetesen megkeressük a csecsemőmirigyet – a mellkas közepén. A gyors energia felszabadulás érdekében ujjbegyeinkkel finoman ütögessük ezt a területet 20 másodpercig, miközben mélyen lélegzünk.

Dr. Diamond módszere abban tér el, hogy az ütögetést „keringő ritmusra”, egy-két-há ütemre végzi, az első ütést jobban hangsúlyozva. A módszert pedig annyival egészíti ki, hogy ismételjük a következőt: „Tele vagyok életenergiával és tele vagyok szeretettel.”

(Egyed Zsuzsanna)

Répa Ati -A CSECSEMŐMIRIGY ÜTÖGETÉSE