2016. május 23., hétfő

Mesebeli jégbarlang rejtőzik egy kínai hegységben


 Mesebeli jégbarlang rejtőzik egy kínai hegységben, mely az ország észak-nyugati részén fekvő Sanhszi tartományában, Ningvu város közelében található. A Luja-hegységben megbújó gyönyörű természeti látványosság a legnagyobb jégbarlang Kínában. A több mint száz méter mély, ötszintes barlang elképesztő jégformációk és hatalmas jégcsapok birodalma. A barlang hőmérséklete mindig fagypont alatt marad még akkor is, ha odakint 20 Celsius-fok van, így a jég sohasem olvad el. A jégbarlangban a hőmérséklet legfeljebb mínusz 4 fokig emelkedik. Ez több tényező együttállásának köszönhető, többek közt a barlang különleges, tekebábra hasonlító alakjának és a megfelelő légáramlásnak.





Jégbarlangoknak azokat a barlangokat nevezzük, amelyeknek hőmérséklete nulla °C alatti, így a barlangban, vagy egyes szakaszaiban tartósan megmarad a jég. Ennek oka rendszerint az, hogy a bejárat körzetének évi középhőmérséklete fagypont alatti. Lehet ez egy magashegyi barlang, vagy egy északra nyíló völgy zsákszerű meredek barlangbejárata, ahova télen a hideg levegő könnyen befolyik, és nyáron huzat hiányában bent reked.



A csodálatosan kivilágított jégbarlangot, amely állítólag 3 millió évvel ezelőtt jött létre, naponta átlagosan ezer turista keresi fel május és október között, amikor látogatható.







(forrás:erdekesvilag.hu)