2016. május 18., szerda

Az ellorai barlangtemplomok (India)


Ellora három vallás szent helye volt, ahol mai szemmel kivitelezhetetlennek tűnő munkával vájták bele a bazaltba a sokszor többemeletes barlangokat. A leglátványosabbat, a Kailasa templomot ráadásul fentről lefelé haladva. Körülötte 2 km hosszan összesen 34 szentély található a sziklákban, meglehetősen jó állapotban. Már a korukhoz képest, persze.  

DSCN0037.JPG 

Kailasa templom, a legfőbb látványosság Ellorában

Ellora és egy másik közeli UNESCO világörökség, Ajanta is a közép-indiai Aurangabadból indulva a legkönnyebben megközelíthető. Aurangabadba eljutni viszont türelmet próbáló. Delhiből és Mumbaiból már repülővel is elérhető, de például Agrából nagyobb valószínűséggel érkezünk vonattal, ami pedig menetrend szerint is egy nap utazás, a kiszámíthatatlan késések miatt pedig könnyen tölthetünk akár másfél napot is vonaton. De Ellora látványa megéri ezt az utat.

DSCN0012.JPG

Szoboregyüttes a hindu barlangcsoportban 

A 34 barlangszentély különlegessége, hogy három vallás is használta; nem messze egymástól csoportokban elkülönülnek a buddhista, hindu és dzsainista barlangok. Ezek az időszámításunk szerint 600 és 1000 közötti történelmük során legtöbbször párhuzamosan is használatban voltak, ami segítette a vallások közötti elfogadást. A buddhisták 600 és 800 között, a brahmanisták 600 és 900 között, a dzsain hívők pedig 800 és 1000 között voltak jelen Ellorában.

Sokáig a buddhista barlangokról hitték, hogy elsőként azok készültek el, de a modern kormeghatározó technológiák alapján ma már párat a hinduk sziklafalba vájt szentélyei közül tartanak legkorábbinak. A buddhista barlangok szinte mind kolostorként működtek, hálótermekkel, konyhával, éléskamrával. Egyértelmű kivétel az úgynevezett 10-es számú barlang, amely biztosan egy chaitya, a közösség összegyűlésére is alkalmas imaterem volt, látványos kőfaragásokkal és egy hatalmas tanító Buddha szoborral. Számos közeli barlang aprólékosan díszített, ezeknél érezhető legjobban a hasonló korú, szomszédos hindu barlangok hatása.

 DSCN0004.JPG

Barlangok Ellorában
  
A hindu barlangok azonban még izgalmasabbak, teljes történeteket mesélnek el a sziklafal faragványai. Köztük is vannak egyszerűbbek, amelyek valószínűleg éléskamraként vagy hálóteremként működtek.
A 15-ös és 16-os barlang viszont biztosan a két leglátványosabb egész Ellorában. Az előbbi Visnu 10 inkarnációjának kétemeletes temploma, az utóbbi pedig egy hatalmas bazaltsziklából fentről lefelé kifaragott, lélegzetelállító épület, Ellora leghíresebb barlangtemploma, a Kailasa. Ide külön belépőjegyet kell váltani, ha a termek és szobrok között szeretnénk sétálni. Ha fentről akarjuk megcsodálni ezt a több generáció munkájával elkészült kőtemplomot, akkor kis izommunkával fel tudunk sétálni a szikla tetejére, ahonnan elkezdték munkálatot, feltételezések szerint először csak egy hatalmas tömböt elkülönítve, majd azt tovább megmunkálva.

DSCN0034.JPG 

A Kailasa-templomot egyetlen hatalmas tömbből faragták ki  

A Kailasa után már csak levezetésnek jó a dzsainisták öt barlangja, kb. egy km sétaútra a buddhista és brahmanista templomegyüttesektől.

Az ellorai barlangrendszer több mint 30 éve, 1983-ban került fel az UNESCO világörökségi listájára. Az India középső részén fekvő Ellora 5860 kilométerre fekszik Budapesttől.
(forrás: http://vilagorokseg.blog.hu)


Kailasa Temple Ellora barlangok - videó