2016. május 29., vasárnap

12 tanítás az életről és a szeretetről, egyenesen Thich Nhat Hahn-tól, korunk egyik legismertebb zen tanítójától!


Thich Nhat Hahn egy fantasztikus személy, akinek hite, meggyőződése inspirál,meggyógyít, megnyugtat. Beszédei, írásai szeretetet, együttérzést, békét, egységet ébresztenek bennünk. 


A vietnámi származású buddhista szerzetes eddig már 100 könyvet írt, bejárta az egész bolygót, még Nobel-békedíjara is jelölték. Lássuk, hogyan vélekedik az életről, a szeretetről. Íme, mit tanulhatunk Thich Nhat Hahn-tól.


6 tanítás a szeretetről

 

1. Megérteni mások szenvedését, azt jelenti, hogy képesek vagyunk szeretni

 

“Az, hogy megértjük, átérezzük mások fájdalmát, szenvedését, az az egyik legjobb módja annak, hogy az illető úgy érezze, hogy szeretik, támogatják őt. Ha ezt nem tudod megérteni, szeretni sem tudsz.”

2. Ha rájövünk arra, hogy mi az oka a szenvedésünknek, a párunknak is kevesebb fájdalmat okozunk

 

“Egy mély kapcsolatban nincs olyan határ, amely elválaszt. Viszont az ő szenvedése a te szenvedésed is. Ha megérted, hogy te mitől szenvedsz, azzal az ő helyzetét is megkönnyíted. A boldogság és a szenvedés egy párkapcsolatban nem külön-külön megvalósuló dolog. Ami veled történik, amit te érzel, az kihatással van a másik emberre is.”

3. Szeretni valakit annyit tesz, mint szeretni az Univerzumot

 

“Az irántad való szeretetem az egész Univerzum szeretetét jelképezi. Veled lenni azt jelenti, hogy minden élőlényt szeretek.”

4. Te és én csillagokból valók vagyunk

 

“Része vagy az Univerzumnak. Csillagokból való vagy, és a párod is. Bennetek van az örökkévalóság ragyogása.”

5. Nem tudunk egyedül létezni, azért vagyunk egymás mellett, hogy boldogok legyünk

 

“Mikor azt mondjuk, szeretlek, sokszor elsősorban magunkra gondolunk, mert “én szeretem őt”. Az Énünk csapdában tart. Közben nem létezik olyan, hogy én, mert az anyag, amiből vagyunk, a párunk is ugyanabból van, de még egy virág is hasonló elemekből épül fel. Egymásért lettünk teremtve, hogy együtt, közösen éljünk, boldog kapcsolatban.”

6. Nem tudunk boldogságot adni másnak, amíg nem vagyunk boldogok

 

“Ha boldog vagy, mást is azzá tudsz tenni. Ehhez viszont az kell, hogy szeresd önmagad. Fogadd el önmagad, és táplálkozz ebből a pozitív energiából, mert csak így tudsz másoknak is örömet okozni.”


6 nagyszerű idézet Thich Nhat Hahn-tól

 

Ahhoz, hogy a dolgaink jól alakuljanak, meg kell szabadulnunk a görcsös elvárásainktól, ragaszkodásainktól.

Meg kell tanulnunk mindenből energiát nyerni, így ne dobjunk ki semmit, hanem alakítsuk át.

Légy olyan mint a föld. Mikor esni kezd, a föld kitárul és befogad mindent.

Ha sok benned az aggódás, kétség, félelem, nem marad hely a szeretetnek, a szabadságnak. Meg kell szabadulnod a nyomasztó gondolatoktól, érzésektől.

Mikor fiatal vagy, olyan vagy mint egy kis patak: utad során számtalan kő állja az utadat. Igyekszel ezeket megoldani, kikerülni, hogy eljuthass a tengerig. Idővel a kis patak széles folyóvá nő, csendesen, nyugodtan hömpölyög. Élvezi a napfényt, a ragyogást. Légy te is ilyen.

Minden egyes perc, amit azzal töltünk, hogy szorongunk a jövőnkkel kapcsolatosan, vagy rágódunk a múltunkon, elvész. És ezzel számtalan lehetőséget, boldog pillanatot is elveszítünk. Ezért éljünk a jelenben.

 (forrás:http://filantropikum.com)

A négy nemes igazság- videó