2017. április 26., szerda

Az emberiség legősibb zenéje



Nem is találnák ki, hogy honnan származik a világ legősibb dala. Se nem Egyiptomból, se nem Mezopotámiából, hanem a két egykori ókori ország között húzódó karavánút kis településéről, Ugaritból, amely annak idején fontos állomása volt a kereskedőknek. Ugarit Királysága a mai Szíria területén létezett, a Földközi-tenger jobb felső sarkában alakult.


Ha elindítjuk a videót, egy Kr.e. 1400-ból származó dalt hallunk, amelyet 1950-es években fedeztek fel. A település már több ezer éve elnéptelenedett, a nyomaira egy parasztember szántás közben bukkant 1928-ban, majd régészek lepték el a föld által eltemetett várost.

1950-ben került elő az a tábla, amely Krisztus születése előtt 1400 évvel készülhetett, a kőbe vésett ábrák egy himnusz dalszövegét és a megzenésítésének útmutatásait tartalmazzák.

Az ezredfordulóig összesen 9 tudós rukkolt elő a himnusz megzenésítésével, az alábbi videó és természetesen az ősi himnusz megzenésítése Michael Levy nevéhez fűződik, aki hárfa segítségével szólaltatta meg ezt a több ezer éves melódiát.

Őszintén szólva, gyönyörű lélekmuzsika született.

(forrás:filantropikum.com)