2017. április 8., szombat

Ez a film megtanít hinni a túlvilágban és a szellemekben – Szitakötő



Lehet nem kimondottan könnyfakasztó, de megérintő spirituális film, amiben egy férfi elveszíti a várandós feleségét, aki a síron túlról próbál üzenni. Azonkívül, hogy egy romantikus és izgalmas film, mélyen gondolkodóba is ejti az embert, hogy vajon hihetünk-e az  olyan dolgokban, mint a túlvilág, szellemek, jelek… és a történet szépsége az, hogy jóformán bármelyikünkkel megeshet. De ne essen!



A sztori

Ne essen meg inkább egyikünkkel sem az, hogy a feleségünk (avagy párunk) elmegy Venezuelába a Vöröskereszttel, hogy betegeket gyógyítson. Ne essen meg egyikünkkel se, hogy utána egy vihar elsöpri a buszt, amin utazik, hogy egy vízesésbe sodorja és életét veszítse a lelki társunk.

A férj, Dr. Joe Darrow (Kevin Costner biztosítja, hogy tutira jó filmben legyen részünk!) képtelen feldolgozni felesége elvesztését, aki egy üres koporsót temet el, merthogy nem került meg a felesége teste. Ennek ellenére látástól-vakulásig dolgozik a kórházban, ahol főorvos, mert mint azt tudjuk, a munka „gyógyír.”


Amíg mindenki azzal traktálja, hogy húzzon el pihenni, adja el a házát menjen raftingoljon és dagonyázzon már végre egy tisztességesen a gyászban, különös dolgok kezdenek történni vele. A neje beszélő papagája úgy köszön, mint mikor a felesége ér haza. A tárgyak maguktól mozognak, recseg a padló, mindenütt szitakötők vannak, amit a neje úgy imádott. A feleség megjelenik az ablakban éjszaka, úgy tűnik nem megy neki az a bizonyos békében nyugvás. Meg aztán a halálból visszatért rákos kisfiúk is azt mondogatják nekik, hogy látták a nejét és üzent is neki.

Annak ellenére, hogy orvos és ezerféleképpen lehet tudományosan megmagyarázni az általa tapasztalt jelenségeket, kezd abban hinni, hogy a felesége csakugyan ott van vele és akar tőle valamit.  Ha más nem, hát az biztos megteszi jelnek, hogy a dobozba bepakolt holmijai hirtelen visszakerülnek a helyükre, nem igaz? De szerintem az is sokunkat fakasztani vizelésre, ha egy halott test megragadná a kezünket és a halott kedvesünk hangján szólna.


Madlen apácától közben azt is megtudjuk, hogy a halálnak több szintje (az éberségtől kezdve egészen az öntudatlanságon át) van és hogy nagyon is létezik az a bizonyos túlvilági élet. Meg hogy a gyerekek nyitottabbak a túlvilágra és a szellemekre.  Meg érdekes választ kapunk arra, honnan tudhatjuk, hogy csak nem képzeljük be magunknak ezeket a dolgokat?

Egy szó, mint száz, követni kezdi a jeleket, amik visszavezetik Venezuelába… 


Mit akar üzenni nekünk a Szitakötő?

Hogy létezik a túlvilág és a szellemek.

 Hogy igen, mindent meg lehet magyarázni tudományosan, de aki hisz, az úgyis tud.

Nem könnyű hinni. Pláne egy ateistának. Nem csak azért, mert ott a sok racionális magyarázat, hanem mert félünk a hittől, hogy mi van, ha csak megkattantunk. Csakhogy van az a pont, amikor érezzük, hogy a világ több annál, mint amit látni vélünk bele a két szép szemünkkel, ezért le kell győzni ezt a félelmet és szembenézni az ismeretlennel.

Mindig kövessük a jeleket!

(forrás:http://arkadia.hu)

Szitakötő részlet a filmből - videó:

 Szitakötő Teljes film itt:

https://videa.hu/videok/film-animacio/szitakoto-2002.-6ZA56f5d7Fe8DEDW