2018. március 2., péntek

Gunagriha: A Hála


Hála – A leggyorsabb Út

Van valami, amit nem ismerünk. Tudjuk a nevét, használjuk a nevét és el is várjuk, hogy mások irányunkba ezt a dolgot mutassák. Persze ezt csak egónk büszkeségéért akarjuk, mert valójában nem is tudjuk, hogy miről van szó. Igazából nem ismerjük a hálát. Sőt elhanyagolandónak érezzük, képessége számunkra rejtély, ereje számunkra annyira idegen, hogy lényegtelennek tartjuk.Fogalmunk sincs, hogy hála a legerősebb erő, amelyet ha elsajátítunk, mindenek fölött győzünk. Mert mit jelent nekünk: olyan hálás vagyok neked, ez annyi mint köszönöm szépen. Ez nem hála. Mi is a hála?

Gunagriha

A jógában a legfontosabb az önfegyelem, az értelem irányítása, a gondolatok kiválasztása.

Erre a legjobb eszköz a hála, a hála-gondolat, a hála-érzés. A hála felajánlásával játékszerű könnyedséggel sikerül a gondolat és érzelmi világunk irányítása, mintegy automatikusan megy. Ha képesek vagyunk a nap folyamán folytonosan hálát érezni, mindenért, egyáltalán a létért és mindenért, amit átélhetünk, akkor érdekes módon a napi átlagos kedélyállapotunk és ezáltal világnézetünk pozitívvá és hibátlanná válik. Miért? Mert a hálánk által Isten képes bennünk lakni és hálánk áradatában élve Isteni Tudat önt el minket. Hogy is van ez?

A hála egy elő valóság. A kereső legerősebb képessége a hála. Istennek a Kegyelme az eszköze, míg az embernek a hála képességét adta. Nem azért, mert neki szüksége lenne a hálánkra, hanem hogy lehetőséget kapjon belénk költözni. Isten a Kegyelem által képes az emberhez jönni, de az ember a szívét a hála ereje képes kitágítani, megnyitni, hogy Isten ott a helyét elfoglalhassa.

A hála nem egy üzleti tárgy. Ha hátsó gondolattal vagyis elvárással ajánlod fel a háládat, hogy azért majd jó dolgot kapsz, érzés vagy érték formájában, akkor melléfogtál. Isten mindent feltétel nélkül tesz és ha játszani akarsz az Ő Játékában, akkor a feltétel-nélküliség a játék alapfeltétele. Persze ha Isten iránti hálánk mind gondolatban, mind pedig érzéseinkben is tiszta, akkor tudatilag emel és emel minket.

A hála a szeretet gyökere. Igen, ha ténylegesen meg akarjuk tanulni az igazi szeretetet, az isteni Szeretetet, azt a szeretetet, amely tágul és terjed, akkor a hálát kell gyakorolnunk, vagyis hálává kell válnunk. A táguló szeretet forrása a hála. A behatárolt szeretet mögött mindig vagy egy állandó vágy vagy egy állandó követelés van. Az ilyen szeretet nem tud tágulni, nem nő a végtelenbe, nem öleli át és önti és mossa el a korlátokat. A határtalan szeretet, az állandó szeretet, – amelyben a hála a hajtó motor – képes csak a tágasságra. Ez a szeretet csupa hála, mint ahogy az isteni hála is csupa szeretet.

Így ha a feltétel nélküli szeretet a célunk, akkor el kell magunkban ültetnünk annak a gyökerét, a hálát.

A hála a legértékesebb dolog, amit ember birtokolhat. Ha megnézünk valakit, aki spirituális életet él, tiszta, kritika nélküli értelemmel rendelkezik, törekvő, másokat segít, sőt annak él, hogy másoknak jót tegyen de nem birtokol hála érzést Istennel szemben. Ennek az embernek a tisztasága bármennyire is erős, közel sem tökéletes. Ha valaki milliomos, de távol áll tőle a hála érzése, ő Isten szemében csak egy koldus. Vagyona mellett semmi belső értéket nem tudott gyűjteni. Ezzel szemben vegyünk egy tolvajt, aki hálás Istennek, hogy még nem fogták el és ápolja ezt az érzését és mindennap felajánlja háláját Istennek azzal a szándékával együtt, hogy meg akar változni, akkor Isten ezt szereti. A hála mindenek feletti Isten Szemében, semmi sincs, ami fontosabb lenne. Mindennap, minden órában élj Isten adta hála-képességeddel!

A hála nem valami mutogatni való. Nem olyan, hogy nézz ide milyen szép ruhám van, most megmutatom neked a ruhámat. Istennek nem nagyon tudsz szép dolgot mutatni, hiszen minden belőle jön. Ha hálát akarsz mutatni, akkor nem valamit mutatsz, hanem te saját magad kell a hála légy. Isten azt mondja ni csak Gunagriha nem egy személy, ő már nem valaki, hanem a hála lett. Vagyis a lényed a hálát kell élje, átélje, mint a lét-energia egy fajtáját, amely a lényedet és annak létét birtokba veszi. A hálát nem kell kifejeznünk, mert azáltal elvesz annak a finomsága, az édessége. A hálát élnünk kell és majd a hála-energia tudni fogja hová kell sugároznia és hogyan kell lényünket korlátain túlra kiterjessze.

A hála Sri Chinmoy

„Vegyük Istent mint egy boltost. Sok dolgot árusít: szeretet, öröm, szépség, kegyelem és sok, sok egyebet. Azonban a boltjában egy dolog van, ami a legdrágább, a hála. Ha Istenhez a boltoshoz megyünk, mindent meg tudunk vásárolni, mert minden olcsó nála. De ha megpróbáljuk a hálát megvásárolni, megdöbbenünk, ahogy az árát halljuk. Nincs is olyan sok pénzünk. Miért? Mert ha a hálát akarjuk, akkor mi maga a törekvés kell legyünk, maga a önfelajánlás, mag az odaadás, maga az átadás kell legyünk. A törekvés, önfelajánlás, odaadás és átadás életünk a pénznem, amellyel Isten boltjában hálát vásárolhatunk.

Azt képzeljük, hogy a hála valami, amit birtokolunk csak nem adjuk oda Istennek, de ebben tévedünk. Mi semmit sem tudunk Istennek adni, amit előbb ne Istentől kapnánk meg. A hála direkt Istentől kell jöjjön. Ha Isten nem adja meg az értelmét, az érzést, a hála virágát belsőnkben, nem tudunk hálát ajánlani fel Istennek.

Kell sírnunk Istenhez a hála erejéért. A spirituális életben egy pillanat hála a Supremenek egyenlő egy óra legintenzívebb törekvéssel, koncentrációval, meditációval és kontemplációval. A hálának van a leghatalmasabb ereje Istent megnyerni, de előbb meg kell kapnunk, mielőtt adni tudjuk.

Mi mindnyájan használjuk a „hála” szót. Megpróbáljuk másokkal éreztetni, hogy mit jelent a hála, de mi magunk nem tudjuk, a kifejezés szoros értelmében nem éreztük soha. Minden egyéb megszületett a föld-tudatában, de a hála még nem született meg. Ha az isteni hála megszületik emberi életünkben, az Isten Kinyilvánítás nem marad egy távoli kiáltás. Ha a hála megszületik az ember életében, Isten Valósága képes lesz kinyilvánítani magát a földön.”

Csak Isten tudja, hogy mikor leszünk képesek az abszolút szeretetet és abszolút hálát élni. Viszont nem szabad és nem kell várnunk elkezdeni érezni a hálát és szeretetet olyan mértékben, amellyel jelenleg rendelkezünk.

Meg kell próbálnunk a hálát mint a légzésünket élni meg. Ha nem lélegzünk meghalunk. Ezt kell éreznünk a hálával is, ha megszüntetjük hála érzésünket, nem tudunk többé létezni. Ha nem érzem, hogy a hála átölel és így én a hála vagyok, akkor nem létezhetem. Próbálj ekképpen meditálni és ekképpen érezni. Ezt gyakorolhatod a buszon, a metrón vagy ha valahol várnod kell.

Úgy képzeljük el, hogy minden, amit mondtunk és mondunk, hogy el kellene érnünk azért, hogy életünk békésebb legyen, mint például, hogy a holnap gondjaival várjuk meg a holnapot, hogy ne mindig panaszkodjunk és ne legyünk koldusok és minden más egyéb is, egyből és erőfeszítés nélkül érhető el a hálával, illetve általa már eleve adott.

Gondold csak el miért is panaszkodnánk, ha hálásak vagyunk. Természetesen nem lehet okunk panaszra és nem is kell kolduljunk, hiszen épp hálálkodunk. Amikor hálát érzünk, vagy legalább gyakoroljuk a hála érzését egyből a jelenbe vagyunk, nem a holnappal törődünk, hiszen hála önti el szívünket, lényünket, az pedig a jelenhez láncol. A hála nem csak a jelen kapuját nyitja meg számunkra, hanem mindent áttör, ami elválaszthat minket a jelentől.

Amikor a hálában úszunk lelassulnak gondolataink, kiválasztódnak és egy több mint meditatív állapotba kerülünk.

Ez azt jelenti, hogy a hála többet tud kitenni, mint az egyéni törekvésünk az értelmünk, szívünk, vitális lényünk transzformációjáért. Mert a hála a lehető legkönnyebb és leggyorsabb úton vezet el életünk átalakítás céljához. És nem csak ez, hanem a mindennapjaink új lelkesedéssel csak akkor telnek fel, ha a napunkat Istennek felajánlott hálánkkal kezdjük, folytatjuk és azzal fejezzük be.

Az igazi hála minden tökéletlenségünket meg tudja gyógyítani és nem csak a lelkünkben. Ha valaki egy lépést tesz Isten fele, Isten 99 lépést tesz feléje. Sokszor ha egyet sem lépünk, Isten úgyis szembe jön akár 100 lépést is. Ha valaki ezt felfedezi és igazi hálát érez Isten iránt, mert Ő feltétel nélkül ad, akkor ez a hála a lény mélyéről jön és hála könnyeket fakaszt szívünkben és szemünkben is. Az ilyen hála bennünk mindent, valóban mindent képes helyretenni.

Mindenhol ott a lehetőség a hálára. Nekem egy nagyon stresszes munkám van. Sokszor látom, hogy elborít a kihívás, a mennyiség miatt, a félreértések miatt, a hibák miatt és így tovább. Olyankor régebben ideges lettem és megállapítottam, hogy megölnek engem. Most a panasz vagy bosszú helyett elgondolom és átérzem, hogy milyen hálás kell legyek és vagyok is, hogy ebben az életemben olyan sok jó tulajdonságot és képességet élhetek, hogy ilyen helyzetekkel meg tudok birkózni. Hálás vagyok, hogy pillanatok alatt képes vagyok helyzeteket átlátni és azokban dönteni. Hálás vagyok, hogy élek és szerény emberi tudatommal ezt átélhetem. És ilyenkor tudatilag terjedek, már fennebbről élem át a világot és terjednek a képességeim a helyzet megoldására és még több hála érzésére.

A hála egyébként egy erő, amely teremt is. Amikor ezt ajánlottam még én sem hittem benne. Egyszer egy hölgy jött hozzám, azzal, hogy őt tulajdonképpen nem is érdekli a meditáció, de segítsek neki a 4 nap múlva levő perét megnyerni, amire az ügyvédje szerint valamennyi esélye van. Ha viszont veszít az egész élete oda van. Szegény nagy feszültségben volt. Mit tudj mondani valakinek, akinek a változásra 4 nap áll rendelkezésére? Mondtam neki, hogy a Mester fényképe előtt egyvégben mondja és érezze, hogy milyen hálás, hogy megnyerte a pert és minden tökéletesen sikerült. Aztán a pert ténylegesen megnyerte. Később elmesélte nekem, hogy a hálától olyan boldog állapotban volt 3 nap után, hogy már azt sem bánta, ha nem nyer, mert ő boldog volt.

Azt hiszem, hogy a hálának az Isteni Tudat nem tud ellenállni.

Ezzel pontosan úgy van, mint a megbocsátással. Ha imádkozol és Istentől bocsánatot kérsz, a legjobb az, ha egy kalap alatt azért is megbocsátásért rimánkodsz, amit még nem tettél meg. Érezz hálát, azért, ami még nincs! Szerintem többet ér az imánál is, ahol végül is koldulsz és várod, hogy megadatik vagy sem. A hála esetében már egy kellemes, beteljesítő érzést élsz át, egy olyan energiát, amely már egy csodára képes ajándék.

Hálás vagyok azért amim van és azért ami vagyok, halás vagyok aztán azért amim még nincs és ami még nem vagyok. Ez tulajdonképpen a hála-ima vagy ima-hála.

Szeretettel,
Gunagriha

Gondolatok a háláról és egy különleges ima - Gunagriha előadás - Lélek Napja Fesztivál - 2016.05.22 - videó