2018. április 6., péntek

Visszahozták a halálból: öt percig járt a másvilágon János


Visszatért a klinikai halálból Matók János székesfehérvári újság­író. Ott számos elhunyt családtagjával találkozott, édesapja mosolyogva hívta őt: gyere, várunk!


Másvilági tapasztalatairól mesélt a Borsnak Matók János, aki a csaknem végzetes szívinfarktusa után a székesfehérvári Szent György Egyetemi Oktatási Kórházban lábadozik.

Ötödször támadt az infarktus

János 300 másodpercet töltött el a holtak világában.
– Március 3-án, az újabb durva fagyhullám érkezésekor éreztem, hogy gondjaim lesznek – kezdi János, aki 1978-tól a Fejér Megyei Hírlapnál dolgozott több mint három évtizedig, tíz évig a lap sportrovatát is vezette.

– Rosszullétben van rutinom. Korábban négy szívinfarktust szenvedtem el. Most az öcsém kísért el a kórházba, az orvosaim hozzákezdtek a szívkatéterezéshez, de a műveletet befejezni nem tudták, mert elvesztettem az eszméletemet. Kiderült: Jánost az ötödik infarktusa döntötte le a lábáról. A további történésekről már a hozzátartozóitól értesült.

Miután elvesztette az eszméletét, többször mesterséges kómában tartották Jánost. Összefolytak számára a kórházi napok, öt percet töltött a klinikai halál állapotában

Nem látott fényfolyosót

– Két-három napig nem végezhették el a koszorúér állapotának felmérését. Számomra egybefolyt minden, többször mesterséges kómában tartottak. A húgom említette – ezt az orvosok megerősítették –, hogy öt percig voltam a klinikai halál állapotában. Onnan Csíkos Csaba főorvos és teamje hozott vissza. János – a sok más, halálból visszatért beszámolójától eltérő módon –, nem haladt át a fényfolyosón, fehér szellemalak sem közelített felé. Ezzel szemben hús-vér alakjában néhai édesapja jött eléje.

– Önkívületi állapotban apám nevét kiáltottam, kommunikáltunk is, emlékszem, felszabadult mosollyal hívott: gyere, vá­runk!

Sajnos már hozzá kellett szoknia a fájdalomhoz: korábban a lábujjait kellett amputálni

Készül a lánya ballagására

Matók a 80-as években két esztendeig a város bir­kózóklubja, a Szondi SE társadalmi elnökeként, később technikai vezetőjeként fáradozott. A másvilágon látta az elhunyt vezetőedző Tombor Istvánt, néhai fe­hérvári új­ságíró barátait, Sipos Józsefet és Dévényi Tibort is.

Lányával

– Tudja, a fájdalmat megszoktam, cukorbetegségem következtében tízszer műtöttek, a jobb lábfejemet csonkolták, mindössze a sarkam maradt meg belőle. Úgy összegez: végleg meghalt volna, de a családtagjai szeretete visszahozta. Végtelenül gyenge, súlyos gyulladás is gyötri. Azt ígéri, összeszedi magát, hiszen májusban szeretne elmenni Sára leánya érettségi ballagására. Felvetésünkre azt válaszolja, sosem hitt Istenben, és újjászületése után sem teszi azt.

Újraélesztés 42 perc után 

A legjobb túlélési esélyt a betegnek a lehető leghamarabb megkezdett magas szintű újraélesztés adja. Fontos szempont az agy oxigénhiányos állapota: tíz perc után percenként öt százalékkal romlik a visszatérés esélye. – Az első vizsgálatra (légzés/keringés) szakmailag javasolt időtartam körülbelül tíz másodperc. Utána el kell kezdeni legalább a mellkaskompressziót és a befúvást. Általánosságban felnőttnél harminc perc, gyermekkorú vagy lehűlt (hypothermias) betegnél egy órán át próbálkozunk. De a kutatások szerint harmincnyolc perc után is sikerült élhető minőségű újraélesztést végezni. Mentősként a személyes rekordom negyvenkét perc volt – mondta lapunknak dr. Nagy Árpád háziorvos, belgyógyász, reumatológus.
(forrás: borsonline.hu)

A halál pillanata részlet - videó