2018. június 12., kedd

A tudomány szerint ezért van "Déjà vu" tapasztalata az embernek


A francia eredetű "Déjà vu" kifejezés egy pszichológiai jelenségre utal, melyet futólag bárhol és bármikor megtapasztalhatunk, és ami a világ népességének mintegy 70 százalékát érinti.


A legtöbben már legalább egyszer megtapasztalták életükben a "déjà vu" élményt. Ez egy titokzatos érzés, amikor úgy tűnik, hogy az idő lelassul, és oly módon érzékeljük az információkat, mintha a jelenlegi szituációt már megtapasztaltuk volna a távoli múltban. Azonban egyikünk sem tudja megmagyarázni, és kevesen értik. A kutatók már számos "okot" felvetettek, kezdve a paranormális zavaroktól és idegrendszeri betegségektől egészen a párhuzamos univerzumokig, melyek a miénkkel együtt léteznek.

Amikor sor kerül a "déjà vu" pillanat megtapasztalására, egy titokzatos érzés keríti hatalmába az embert, amely tudat alatt azt mondja, hogy "ez az esemény már megtörtént."

A Texasi Egyetem Idegtudományi és Kísérleti Gyógyászati Tanszékének egyik tanulmánya szerint ezt a lelki jelenséget a lakosság mintegy 70 százaléka már legalább egyszer megtapasztalta.


"Mivel nincs egyértelműen azonosítható inger, amely kiváltja a 'déjà vu' élményt, ez egy visszamenőleges beszámolója az egyénnek, melyet nagyon nehéz tanulmányozni egy laborban," - mutatott rá Michelle Hook, a Texasi Egyetem Egészségügyi Centrumának professzora.

"Számos tanulmány szerint az emberek mintegy kétharmada legalább egy "déjà vu" eseményt tapasztalt már meg életében," - tette hozzá Dr. Michelle Hook.

Egyes kutatók a jelenséget az agyban bekövetkező "technikai probléma" eredményének tartják, amikor neuronok egy bizonyos csoportja, melyek a felismeréssel és a megszokással vannak összefüggésben, zavart hoznak létre a jelen és a múlt között.

Dr. Hook azonban azt is megemlítette, hogy egyes tanulmányok szerint a "déjà vu" jelenség az agyi idegpályák feldolgozási problémájának tudható be.

A tudósok ezt a következőképpen magyarázzák. A szenzoros információ több útvonalon is áthalad, mielőtt eléri a magasabb agykérgi területeket. A különböző "útvonalakon" áthaladó információ általában ugyanabban a pillanatban éri el az agyat. Vannak azonban kivételek, amikor az információ nem egyidejűleg ér el az agyba, és ez okozza a "déjà vu" érzést.

"Egyes kutatók azt sugallják, hogy amikor a feldolgozás során különbség lép fel ezeken az útvonalakon, az észlelés megbomlik, és ezért az információt két különböző üzenetként tapasztaljuk meg. Az agy a második változatot értelmezi - amely a lelassult másodlagos útvonalon érkezik - mint önálló tapasztalatot. Ez az, amikor a 'déjà vu'-nek megfelelő érzés jelentkezik," - magyarázza Hook.

Dr. Michio Kaku amerikai futurista, elméleti fizikus és a tudomány népszerűsítője szerint a párhuzamos univerzumok magyarázhatják a titokzatos jelenséget, és azt állítja, hogy a kvantumfizika biztosítja a szükséges adatokat, melyek azt sugallják, hogy a "déjà vu" oka a "különböző univerzumok közötti átcsúszás" képessége.

Az ötletet, hogy más univerzumok (multiverzum elmélet) is léteznek számos tudós támogatja, köztük Steve Weinberg Nobel-díjas elméleti fizikus. Weinberg professzor szerint lehetséges, hogy ugyanabban a szobában végtelen számú párhuzamos valóság létezik a miénkkel együtt.

(forrás:ujvilagtudat.blogspot.com)

Michio Kaku: Mi a Déjà Vu? - videó
forrás: Big Think