2018. június 5., kedd

Shipton Anya, a prófétaboszorkány, akiből csak úgy dőltek a jóslatok


Nem sűrűn hordott a történelem a hátán egy olyan kétes kilétű nőt, mint Shipton Anyát, aki lekörözve Nostredamust, hihetetlen pontossággal ontotta magából a jóslatokat, amik ráadásul időről időre be is következtek. Mindemellett más hihetetlen képességek birtokában is volt és özönlöttek hozzá a királyok, az lordok, a közrendűek. Szóval ki vagy te Shipton anya? Próféta vagy Boszorkány?


Shipton Anya Ursula Southeil/Sontheil-ként született 1488 körül Norfolkban. Anyja, Agatha Sontheil, 15 éves, árva szolgálólány volt. Ursula apja ismeretlen, de biztos nem a Szentlélek volt. Agatha Knaresborough mellett, a Nidd folyó alsó hídja közelében, egy barlangban szülte meg a gyerekét, aki nem volt valami szépség... Mindenestre megkeresztelték a gyermeket, méghozzá Beverley kolostor apátja, aki mindvégig pártfogolta őt, ezért sem jutott soha máglyára. Aztán nem tudni melyik az igaz, hogy Agatha belehalt-e a szülésbe vagy elvitték-e a kolostorba, de annyi szent, hogy többé nem látta a lányát, akit Knaresboroughban nevelték fel. Kissé deformált ifjú asszony lett belőle, görbe lábakkal, nagy fejjel, beesett arccal, nagy kampós orral, éles és tüzes szemekkel, szóval úgy, mint ahogy ma a legtöbb boszorkány ábrázolás banyái. Arról is szól a fáma, hogy különös dolgok történtek körülötte, például maguktól lebegtek a tárgyak.


Már korán felismerte képességét, miszerint előre megjósolja az eseményeket. 24 évesen férjhez ment Toby Shipton-hoz. Testi fogyatékossága ellenére igen tanult és okos volt.
Majd Shipton anyaként kezdett praktizálni. Prófétaként tisztelték, aki királyok halálát és számos dolgot jósolt meg, már-már lepipálva Nostredamust. Mindenki ismerte őt Angliában és százával keresték meg, hogy meghallgassák jóslatait.

Korai és valóra vált jóslatai

Alig egy hónapja voltak házasok a férjével - akitől sosem született gyermeke – mikor valaki ellopta a szomszédasszony ruháját és alsószoknyáját. Ursula azt mondta, ne keressék, mert a tolvaj vissza fogja hozni. Mit ad Isten, néhány nappal később meg is jelent a piacon egy asszony, odament a szomszédasszonyhoz és visszaadta a ruhát.

Máskor egy fiatalúr érdeklődött, mikor hal meg az apja, akinek a vagyonra fájt a foga. Shipton Anya nem mondott semmit. Nem sokra rá az ifjú megbetegedett, és ezúttal az apuka érdeklődött, mi lesz a fiával. Ursula jósolt és a fiú hamarosan meghalt.
Másik eset: Amikor York új lordja egy olyan házba akart költözni, amely a katedrális udvarából nyílt, rögtön megüzente neki: Ha templom udvarába költözik,Vigyázzon, mert ledöfhetik. Igen, ez is bevált.


Ursula lépten-nyomon jósolt mindenkinek, egyszerűen kifogyhatatlan volt a pár soros versikékbe öntött próféciákból.

Persze az akkor uralkodó VIII. Henrikhez és Wolsey bíboroshoz is volt egy-két keresetlen szava. Megjósolta a katolikus kolostorok feloszlatását, hogy Henrik nem jár jól Boleyn Annával, hogy Wolsey meg fog bukni, Henrik fiának Edvárd királynak nehézkes születését és korai halálát és persze anyjáét, Lady Jane Grey-ét, Véreskezű Mária rémuralmát, a spanyol armada támadását és Erzsébet királyné Aranykorát. Egyszóval, amit most olvashatunk a történelemben, azt konkrétan és kompletten még jóval a történések előtt megjósolta Shipton Anya, mint aki csak könyvből olvas.

(Shipton Anya barlangja, ahol állítólag gyógyító erejű a képen is látható vízesés)

Mikor megpróbálták csőbe húzni a boszit...

Nem csoda, hogy urak, nemesek, közrendűek gyakran felkeresték és jóslatokat kértek. Egy ilyen alkalommal egy yorki úr kereste fel, aki Beasley néven mutatkozott be. Három úr volt vele, akik nem mutatkoztak be. Shipton anyó mindenkit szívélyesen megkínált egy pohár itallal. Az egyik férfi szóvá tette neki, amit Wolsey-nak jósolt: Azt mondtad, Wolsey kardinális nem látja meg többé Yorkot. Nem tetszenek neki a jóslataid. Mire ő: Nem azt mondtam, hogy nem látja meg. Talán láthatja, de nem mehet oda. A férfi azt replikázta: Ha megérkezik Yorkba, megsüttet téged a máglyán. Erre Ursula: Meglátjuk. Tartva egy kis bemutatót, levette a fejkendőjét, és bedobta a tűzbe a botjával együtt. Egyik sem égett el. A kellő hatást elérvén így folytatta: Ismerem az urakat. Suffolk hercege, Lord D'Arcy és Northumberland grófja, igaz? Naná, hogy igaz...

Apropó... Wolsey tényleg nem látta már meg Yorkot, - közben arra vágyva, hogy megégesse Ursulát – mivel visszarendelték Londonba. Csak az mentette meg a lefejezéstől, hogy már útközben, Leicesterben meghalt.

Későbbi jóslatai

Shipton Anya élelmes nőszemély volt, gondosan leírta, összetekerte és edényekben rejtegette jelenkori és a későbbi korra való próféciáit. Megjósolta az autót, a repülőgépet, a telefont, a tengeralattjárót, a televíziót, a „vashajókat", a II. világháborút, Viktória királyné és Albert herceg uralkodását és még egy csomó-csomó mindent, ami már megtörtént és olyat is, ami még nem történt meg. Többen is foglalkoztak behatóbban Ursula életével és próféciának összegyűjtésével.

Ismeretes egy Joane Waller által, 1648-ban Londonban kiadott gyűjtemény az eredeti jóslatok alapján. Majd 1810-ben, szintén Londonban adták ki John Fairburn A híres Shipton Anya csodálatos próféciái címmel.


De van egy másik összeállítás, amit 1864-ben Richard Head „Shipton anya élete és halála" írt, amelynek 1862-ben Charles Hindley kiadta egy szabadon „javított" változatát. 1873-ban Hindley később elismerte, hogy az idézett és sok más verset ő hamisított. Ráadásul a világvége is meg volt jósolva, amit 1881-re tett Ursula. Miután mégsem következett be az említett évben, a próféciát felfrissítették és újból kiadták, az 1997-re írva át.

 (A barlang bejáratában a róla készült faragvány)

A prófétaboszorkány halála

Természetesen magának is megjósolta előre halálának időpontját és napját. 1561-ben meg is halt. Knaresborough-ban, a yorkshire-i Nidd folyónál ma is megtekinthető a barlang, ahol valamikor Shipton Anya fogadta vendégeit és híveit.

(forrás:Wadolowska Balogh Orsolya-noiportal.hu-arkadia.hu)

Shipton Anya barlang - videó