2020. február 23., vasárnap

Beszélj szeretettel – a szavak megváltoztathatják az agyunkat



A szavak, amelyeket használsz, megváltoztathatják a gondolkodásodat és az agy működésében is változásokat okozhatnak.



Erről a témáról szól Dr. Andrew Newberg, a Thomas Jefferson Egyetem neurológusa és Mark Robert Waldman, kommunikációs szakértő könyve, amelynek címe „A szavak megváltoztathatják az agyunkat”. Munkájukban megemlítik, hogy csak néhány szó befolyásolja a pszichét és az érzelmeket.

Amikor olyan szavakat használunk, mint a „szeretet” vagy „béke”, változást idézhetünk elő az agyunkban, pontosabban növelhetjük az agy kognitív teljesítményét. Ha pozitív szavakat használunk negatívak helyett, módosíthatjuk az agyban található motivációs központokat.

Amikor negatív szavakat használunk, megakadályozzuk bizonyos neurotranszmitterek tevékenységét, ami depresszióhoz vezethet.

Ha engedjük, hogy a negatív gondolatok eluralkodjanak felettünk, hangsúlyozhatjuk a stresszhormonok termelését.

Ezek a hormonok és neurotranszmitterek megszakítják a logikai folyamatokat, és gátolják az agy normális működését.

Newberg és Waldman így írnak erről:

„A negatív szavak vészjelző üzenetet küldenek az agynak, és megállítják a frontális lebenyben található agysejtek megfelelő működését.”

A megfelelő szavak megváltoztathatják a valóságról alkotott felfogásunkat:

„Az optimista gondolatok fenntartásával stimulálhatjuk a frontális lebeny aktivitását. Ez a terület magában foglal egy speciális nyelvet, közvetlenül kapcsolódik a motor cortexhez, amely a mozgásért és a cselekvésért felelős.”

„Azoknál, akik megkísérelnek pozitívak maradni, a lebeny funkciója megváltozik, és ez a másokkal való kommunikációra is hatással van.”

Egy, a Positive Psychology által készített tanulmány 35 és 54 év közötti felnőttekből álló csoportot vizsgált, hogy kiderítsék, milyen szerepet játszik a pozitivizmus az agy működésében.

Úgy tűnik, hogy ha valaki pozitívan kezd gondolkodni, a depresszió mindössze három hónapon belül hanyatlani kezd, és javulhat az életminősége.

Nos, te milyen szavakat használsz majd ezek után?

 (forrás:filantropikum.com)

A szeretet frekvenciája - videó