2020. június 17., szerda

A Mindennapi élet mágiája


Az emberi lét a múlt és a jövő két pontja között játszódik le. Mindannyian a rejtélyes múltból az ismeretlen jövő felé tartunk. Az ember általában a születés és a halál két sorompója közé beszorítva küzd titokzatos ösztönzései megvalósításáért. Úgy érzi, hogy e rövid intervallumba kell bezsúfolnia reményeit, ambícióit, szerelmi vágyait. Homályos célja elérésére, amelynek a “boldogság” fedőnevet adja, csak e villanásnyi létpillanat áll rendelkezésére. Bár e magatartás lényegében helytelen, mivel éppen a sóvárgott célhoz nem visz soha közelebb, mégis rejt valami transzcendens magot, amely a lélek tudattalan emlékezetében gyökerezik. Ez a mag az éppen folyamatban lévő inkarnáció fontosságának sejtelme.


Sem a hatalom, sem a jólét, de még a tudás, megértés, bölcsesség sem önkéntes adományai az életnek. Nincsen olyan külső vagy belső eredmény, amelyet ne előztek volna meg nagy erőfeszítések. A “sikeres” ember sikereinek feltétele képességeiben, magatartásában, az erre való törekvésének tisztaságában van meg.

Valamilyen formában mindenki produkálhat. Mindenki világító, melegítő, életmentő és életmegújító központja lehet egy erőkörnek, amelyből merítenek, s amelynek fényét a visszaverődés törvényénél fogva megsokszorozzák. Aki fényt áraszt, az átfűti maga körül az atmoszférát, s ebben a hőben saját fénye is váratlan, csodálatos inspirációktól izzik fel.

Az ember, ha környezete nyomasztó, terméketlen, fejlődésgátló, kiléphet belőle. Megváltoztathatja környezetét.

Ha elménk megtalálta az ideált, az életcéllá vált ideál mágneses pólusként vonz bennünket magához.

Szavaink, mozdulataink, mint önkéntelen rituálék, amelyek erőket indítanak el, különféle hatásokat provokálnak környezetünkből, végül visszahatnak ránk.

A “szerencsés” ember derűs és határozott. Soha nem panaszkodik. Akkor sem siránkozik, ha valami csapás éri. Bajai recitálásával nem terheli közvetlen környezetét, mert ösztönösen tudja, hogy ebben nincs semmi konstruktív. Ha problémáját valakivel megbeszéli, olyan embert választ ki erre a célra, akiben megvannak a segítség feltételei. Mert a szolidaritás az emberi együttlét alapja. Senki sem maradhat teljesen önmagába zártan. Élete bizonyos pillanataiban feltétlenül szüksége van megnyilatkozásra, és olyan inspirációkra, amelyeket csak egy másfajta, saját egyéniségét kiegészítő lénytől kaphat. Ezt a szolgálatot egyedül attól kívánja, aki nyújtani tudja.

A “szerencsés” emberállító módban beszél. Olyan célokat tűz ki, amelyeket elérhet, ha megteszi érte a szükséges erőfeszítéseket. S ő tudja, hogy megteszi. Bizakodása nem irreális optimizmus, hanem meggyőződés abban, hogy ideáljainak megvalósítása a legnagyobb mértékben tőle függ.

A “szerencsés” ember nem odáz el semmit. Tennivalóit, amint felmerülnek, elintézi. Nem vár mások példájára, hanem cselekszik. Munkájánál nem veszteget időt aprólékos pepecseléssel, hanem nagy vonalakban dolgozik. A részletek lebonyolítására mindig talál segítőtársakat. Természetesen pontos, jókor érkezik. Puszta atmoszférája, készsége és aktivitása támogatókat idéz. Mindig ad, pozitív erőket áraszt, vonz, köt és meggyőz, tehát kap barátságot, érdeklődést, jóakaratot.

Figyelemmel kell lennünk arra, hogy a “szerencsés” ember gyakran egyáltalán nem boldog, s főként nem harmónikus.

Siker az, ha valaki önmagát is meggyőzi, felemeli, átvilágítja, mialatt konstruktív célja felé törekszik. Szerencse az, ha valami nagyszerű ideál kreatív szolgálata közben másoknak is adni képes.

A barátságtalan légkört árasztó embert taszító, láthatatlan örvény zárja körül. A panaszkodó ember a legjobb szándékot is kimeríti. A panaszkodás vámpírizál, tehát ösztönösen elzárkóznak tőle.

A félelem és az elkeseredés betegséget okoz, és balsorsot idéz fel.

Soha, senkihez ne legyünk barátságtalanok, még gondolatban sem!

Ne panaszkodjunk!

Ne engedjük át magunkat elkeseredésnek és félelemnek.

Kerüljük a gonosz, maró, elégedetlen gondolatokat és hangos definíciókat!

A pozitív egyéniség alaposan átgondolja tennivalóit, ami egy helyzetben rajta múlik. Agyából kirekeszti a gyengítő, ismétlődő gondolatsorokat, mert elegendőnek tartja, ha a megfelelő pillanatban koncentrál arra, amit tennie kell. Addig nincs vele dolga. Annak latolgatása sem tartozik rá, hogy mi lesz, ha kudarcot vall. Ezt fel sem tételezi. A dolgok jó kimenetelében való derűs bizakodással tekint az események elé, erre készül. Ha valami nem sikerül, következményeit ráér majd feldolgozni, amikor szembesül vele. A befejezett tények erőt adnak elviselésükhöz.

Tudja, hogy a vámpírizáló gondolatokat kirekesztő tilalom csak úgy lehet sikeres, ha érdeklődése fókuszába valami erős, színes, más irányú tartalmat állít.

Gondolataink determinálják körülményeinket. Az ember szellemi tevékenysége, fizikumának működése és sorsa között szoros kapcsolat áll fenn. Aki sorsán, depresszióin, démoni kötésein úrrá akar lenni, annak úrrá kell lennie gondolatain.

A konstruktív, pozitív ember tudja, hogy útja különféle küzdelmeken, akadályokon át az önmegváltás célja felé vezet. Kitartás és akarat segítik előre, intuíciója irányítja.

Környezetünk csak úgy fog hozzánk alkalmazkodni, ha először mi alkalmazkodunk hozzá. Az alkalmazkodó embert kedvelik, s akit kedvelnek, annak kedvezni igyekeznek.

Türelem, kitartás, szilárd várakozásra, kivárásra való képesség erős, egészséges akarat jele. Legtöbb nagyszabású elgondolást csak a kitartó, türelmes munka teszi megvalósíthatóvá.

A hallgatás erőt akkumulál. Ezért, ha a körülmények azt kívánják, hallgassunk és várjunk. A hallgatásba feszült akarat, amely mögött tudás és félelem nélküli merészség várakozik, megérleli számunkra az időt. Ha valamely törekvésünkben létre tudjuk hozni magunkban ezt az attitűdöt, csodálkozva fogjuk tapasztalni, hogy e türelmes, uralt, szívós belső izzás vonzani kezdi kívánságunk tárgyát, s anélkül, hogy látható gesztusokat tennénk feléje, a cél közeledik felénk.

Világunkban, amelyben az események túlnyomó része kedvezőtlen, szükségünk van minden csepp idegerőre. Ne keseregjünk tehát változhatatlan dolgok fölött, hanem keressük meg az ember felemelkedését szolgáló rejtett értelmüket.

Az emberekkel nem csak érdemes, hanem magasabb kötelesség is foglalkozni. Segítenünk kell rajtuk legjobb tudásunk szerint, mert ez a cselekmény belső, isteni törvény. Segítenünk kell rajtuk úgy, ahogy leginkább el tudják fogadni. Tettel, szóval, hallgatással, vagy példával. Tapintatosan, nagy intuícióval és határtalan megértéssel. Ezért születtünk, ez életünk fő feladata.

A környezetünkkel szemben tanúsított jóindulat láthatatlan, pszichomagnetikus zónát teremt körülöttünk. Vonz és megnyugtat. E pszichikai atmoszféra semlegesíti a rosszhiszemű intrikát.

Agyunk ugyanúgy működik, mint egy rádió-adóállomás. Minden sötét romboló gondolat hasonló rezgésű rövidhullámnak felel meg, és a mélytudat rétegeiben kitűnő felvevő állomások működnek. Semmit el nem gondolhatunk egy bizonyos érzés vagy indulat intenzitásával, anélkül, hogy környezetünk tudattalanja erről tudomást ne szerezne.

Az egyensúly, a semleges, tiszta, jóindulattal áthatott harmónia alacsony frekvenciájú hullámokat bocsát ki. Az alacsony frekvenciájú hullámok elpihentetnek, megnyugtatnak.

Közismert dolog, hogy a feljebbvalóival szemben senki sem ideges. Az önuralom képessége mindenkiben megvan. Az idegesség kitombolása a feszültségektől való szabadulás legreménytelenebb, legveszedelmesebb formája. Ne higgyük, hogy bárkivel szemben büntetlenül lehetünk utálatosak. Az általunk kisugárzott pszichikai méreg visszahat ránk.

Ha erőt vesz rajtunk az idegesség, gondoljunk arra, hogy az ember, akivel szemben állunk, életünk titkos kémje, bíránk vagy ítéletünk feloldója. Általa vizsgázunk. Irritáló lénye ott, azon a ponton sorsunk misztériumának fontos próbáját jelenti. Minden alkalom, mikor a dühödt idegroham feszítő gőzeit sikerül az értelem szelepén át megenyhítenünk és feloldanunk, nagy erőhöz juttat, izmosodik az önuralmunk. És minden siker újabb siker alapját veti meg. Az önuralom önmagunknak adott gondolatparancs, ami erkölcsi meggyőződésből fakad. Az ember nívóját erkölcsi gátjai mennyisége és milyensége szabja meg.


Az ember összefügg a mindenséggel, és benne minden élőlénnyel.

A népszerű ember fényt hordoz magával. Ha belép valahová, a légkör derűsebbé válik, s az emberekben homályos várakozás és remény támad.

Az alkalmazkodás sohasem meghunyászkodás.

A nagy, időtálló barátságok éppolyan ritkák, mint az egész életre szóló szerelmek. Az adottságoknak ugyanolyan különleges találkozása szükséges hozzá. A barát legmélyebb értelmében annyit jelent, hogy nem ellenfél.

Barát az, akinek megmutatkozunk, akinek résztvevő érdeklődése hozzásegít bennünket ahhoz, hogy legkibeszélhetetlenebb dolgainkat megfogalmazzuk, s általa megszabaduljunk a szavaktól, amelyek nehezek, mint a kövek. Barát az, akinek segítségével megszabadulhatunk az önmagunkat marcangoló gondolatoktól. Aki barátságra szomjazik, annak először jó baráttá kell válnia. Óhaja, törekvése irányába neki magának kell kiválasztania azokat a hívójeleket, amelyek a rokon rezgésű társat megidézik. Ha a kapcsolat létrejött, konzerválása nagy áldozatkészséget, tapintatot és mértéktartást igényel.

1. Soha ne engedjünk a csábításnak, hogy az együttlétek idejét egyedül saját ügyeinkkel töltsük ki.

2. A létrejött viszonylatot ne tekintsük csereüzletnek, amelyben mi áldozatokat hozunk ugyan, figyelmet, gyöngédséget adunk, de ennek ellenértékét a legmagasabb árfolyamon megköveteljük. Minden követelés ellenkezést szül. Minden birtoklás, kisajátítás a diktatúra egy formája, amelynek forradalom vet véget. Legbiztosabb módja, hogy elveszítsünk valakit, ha tűzzel-vassal biztosítani akarjuk. De elveszíthetetlenül magunkhoz láncoljuk, ha az ő érdekét és érdeklődését szolgálva, misztikus magányát feloldva, ideáljait megosztva nélkülözhetetlenek leszünk számára.

3. A túl gyakori és túl hosszas együttlétek dogmatizálják, egészségtelenül összefüllesztik, végül felőrlik a barátságot.

4. Kritizálni, terelni, figyelmeztetni csak úgy helyes és konstruktív dolog, még a legszorosabb viszonylatokban is, ha egyidejűleg nem fukarkodunk a bátorítással, sőt a megérdemelt dicsérettel sem.

5. Minél több figyelmet fordítunk örök értékű témák, magasabbrendű problémák közös tárgyalására, minél több asztromentális élmény vegyíti össze szellemi és lelki erőinket, barátságunk annál különösebbé, mélyebbé válik.

6. A barátság célja az adás öröme. Az áldozat, önfeladás, önfeláldozás.

Az önbizalom, a magunkról való bizonyosság mágikus szuggesztiója, amely lenyűgözi azokat is, akiken át érvényesülését keresi, és az ő hitükön át visszahat ránk. A siker felfokozza, intenziválja az önbizalmat.

Az érzékeny, nagy tudású, értékes, intravertív egyének legtöbbször kóros önbizalomhiányban szenvednek, mégpedig azért, mert képzeletük sokkal intenzívebb, lelki elégedetlenségük pedig fokozottabb, mint az anyagias és tudatlan emberé.

Legfontosabb önbizalmunk gyógyításánál az, hogy semmiféle munkát, apró feladatot félbe ne hagyjunk, mert ezek mind nyitott sebek, amelyekben kreatív erőink folynak el. Amibe belekezdünk, azt rendületlenül, minden akadályon át vigyük végbe. Intézzük el a hátunk mögött tornyosuló kínos, szemrehányó, vádoló restanciáinkat. Szisztematikusan vegyük sorra minden problémánkat, amelyet elodáztunk.

Ne a másik embernek akarjunk imponálni, hanem mindig saját ideáljainknak próbáljunk megfelelni.

Minden társaságba, minden emberi kapcsolatba azzal a meggyőződéssel lépjünk, hogy senki se kevesebb vagy több nálunk.

Nem több, mert mindenkinek múlandó teste van, amelyet csinos, mutatós ruhái, ruganyos mozdulatai vagy gőgös pózai ellenére néhány év alatt felőröl az idő, és nem kevesebb, mert e gubóban az Isteni Önvaló szikrája él.

A nevetés a forradalom, lázadás egy formája. Detronizáljuk vele a diktátort, a nagyképű külső embert, függetlenné válunk tőle, hogy e felszabadulásban összetalálkozhassunk a belső emberrel, a szenvedővel, a szorongóval, rejtőzően infantilissal, aki halandó lénye küzdelmeiben és halhatatlanságában azonos velünk.

A negatív, lehúzó, korlátolt, rosszindulatú emberek pszichikai ragályt árasztanak. Itt feladatunk arra szorítkozik, ha környezetünkbe kerülnek, hogy szóval, példával, gondolat vagy érzés emanációkkal gyógyszert kínálunk nekik. Ha elfogadják, gyógyulni kezdenek. Ha nem fogadják el, akkor csak az idő és az elkülönítés segíthet rajtuk. De semmi esetre sem változtat állapotunkon az, ha szoros közelségükben mi is átitatódunk a fertőzéssel.

A pozitív emberek pszichikai – szellemi elixírrel táplálkoznak. Fölösleges energiáik vannak, amelyekből adni tudnak. Pozitív ember társaságában felfrissülünk, feltöltődünk. Ha valaki például derűs, érzelmileg kiegyensúlyozott tud maradni nehéz helyzetekben, hittel és bátorsággal győzi a megpróbáltatásokat, már pozitívnak számít, mert magatartása erőt áraszt.

Az, hogy születtünk, magában rejti a biztos halált. Azt kell eldöntenünk, hogy mi az élet? Miért van az élet? Mi a halál? És miért van a halál?

Ha ezt a gondolatsort végignyomoztuk, élővé tettük magunkban, nem sok félnivalónk marad, mert érdeklődésünk és törekvéseink súlypontja áthelyeződik az egyedül lényeges kérdésre: mi az élet célja. Mi az élet kozmikus célja, és a kozmikus célon belül mi az egyéni célunk fejlődésünk jelen etapjában.

Sajátos célunk – az egyetemes célon belül – egyéniségünk megfinomítása különféle lehetőségek, élmények, kísértések, provokációk, tapasztalatok csiszolókorongján. Az, hogy ideáljainkat felszínre hozzuk, megvalósítsuk és kiéljük. Hogy hányféle átmeneti cél felállítására és túlhaladására van szükségünk ehhez, az egyedül szellemünk rejtett törvényétől függ. E vita a megvilágosodott individumban dől el. Az ember agya alacsonyabb és magasabb világok között közvetítő konvertálókészülék. Ez a hivatása. Ez teszi a lét főszereplőjévé. Teremtő ideálok nélkül a szellem elhomályosul, a lélek kialszik, és a test betegségekben hull szét. A cél: mágnes, amely légvonalban vonzza magához azt, aki összekapcsolódik vele. Átmeneti célokon túl újabb és újabb célok bukkannak elő, de mindegyik átvezet egy fontos szakaszon, amelyen e célok nélkül nem tudtunk volna keresztülhatolni.

- forrás: Szepes Mária: A Mindennapi élet mágiája (kivonat) -

- - - - - -

A teljes könyv itt olvasható:

- - - - - - 

Szepes Mária - A mindennapi élet mágiája | 1- 11. fejezet| Hangoskönyv

- - - - - -

Szepes Mária - Ismerd meg önmagad! - videó