2021. június 23., szerda

Tibeti szerzetesek segítenek azon űrhajósok kiképzésében, akik távolsági űrmissziókra indulnak

A hibernáció mindig olyan egyszerűnek tűnik a sci-fi filmekben és a televíziós műsorokban - csak be kell lépni vagy feküdni egy üveghengerbe, valaki megnyom egy gombot és beállítja az időzítőt, és hónapokkal vagy évekkel később egy másik helyen és időben ébrednek fel az utazók, akik semmit sem öregednek és nagyszerűen érzik magukat.

 
Ennek megvalósítása azonban egy ijesztő kihívás. Az Európai Űrügynökség és a NASA az állatok hibernálását, mint technikát már tanulmányozza.

Eközben orosz űrkutatók a tibeti szerzeteseket tanulmányozzák. Az űrhajósok kiképzői a dalai láma áldásával próbálják megtanítani a tukdamot - a posztumusz meditáció technikáját, amelyben az állítólag klinikailag halott szerzetesek hetekig képesek egyenesen ülni a fizikai bomlás jelei nélkül. Vajon az űrhajósok is képesek túlélni ezen meditációs technika segítségével?

"Megkértük a dalai lámát, hogy adjon alkalmat arra, hogy tanulmányozzuk az agy elektromos aktivitását a legsikeresebb kolostori gyakorlókon. Viszont a dalai láma azt javasolta, hogy vizsgáljuk meg a 'posztumusz meditáció' jelenségét, amelyet a nyugati tudomány nem tanulmányozott - a tukdamot, amikor a halál kimondása után egy szerzetes teste hetekig életben marad."

A cél a test anyagcseréjének természetes úton történő lassítása, nem pedig géppel, mondta Jurij Bubejev professzor, a távolsági űrutazás vezető tervezője és az Orosz Tudományos Akadémia Orvosbiológiai Orvostudományi Intézetének Pszichológiai és Pszichofiziológiai Tanszékének vezetője.

A Moszkovszkij Komsomolets újságnak elmondta, hogy a dalai láma 100 szerzetest bocsátott csapatának rendelkezésére tanulmányozás céljából - a dalai láma azt akarja, hogy a nyugat többet megtudjon a meditáció gyakorlatáról.

Nyolc szerzetest választottak ki, akik különböző szintű meditációs tapasztalattal rendelkeznek, és az EEG segítségével megállapították, hogy képesek teljesen leválasztani agyukat a külső ingerekről.

Ez a technika lehetővé tenné, hogy az űrhajósok hosszú időszakokat töltsenek együtt anélkül, hogy olyan kölcsönhatásokat okozzanak, amelyek konfliktusokhoz vezetnek. A szerzetesek más meditációs technikáinak felhasználásával pedig lelassíthatják anyagcseréjüket az energia megőrzése érdekében.

Aztán ott van a "tukdam". Bubejev és csapata megfigyelte, ahogy öt szerzetes bizonyos mantrákat mondott, hogy felkészüljenek a tukdamra. A szerzetesek "halála" után megfigyelték a testüket. Egy házban melegre fektették őket, de "nem jelentkeztek rajtuk a halottakra jellemző változások". Néhányan még lótusz helyzetben ültek, és a csapatnak engedélyezték a testük vizsgálatát.

 
"Igen, nemcsak EEG-vel, hanem elektrokardiogrammal is. Hőkamerával megvizsgáltuk a testet és megvizsgáltuk a szövetek oxigénfeszültségét is. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan nem bomlik le a test. Általában az történik, hogy az elhunytban leáll a véráramlás, agyi oxigénhiány következik be, majd megkezdődik az agyhalál, a bomlás. Ők azonban napokig sőt hetekig látszottak aludni. Arra számítottunk, hogy állapotuk inkább álomhoz hasonlít, ezért mértük az agyuk elektromos aktivitását. De nem volt, csakúgy, mint a szív elektromos aktivitása ... Vagyis a műszerek szerint halottak voltak, de amit láttunk, hogy egyszerűen mélyen aludtak. A hőmérséklet-eloszlás egyenletes volt, mint minden halottnál."

Míg Bubejev és csapata a járvány miatti korlátozások következtében nem tudta elvégezni az összes tesztet, eleget láttak ahhoz, hogy meggyőződjenek arról, hogy valami szokatlan dolog történik.

Két-három hét múlva a tukdam hatása megszűnik, és a testek néhány óra alatt gyorsan lebomlanak. A buddhista tanítások szerint ez annak a jele, hogy a tudat egy másik síkra költözött, és a testet el lehet hamvasztani.

Természetesen az űrprogramok nem azt akarják, hogy legénységük holtan érkezzen a Marsra, hanem hogy jól nézzen ki. Ezért a dalai láma bemutatta a csapatnak a "delok"-ot is, egy olyan technikát, amelyben az egészséges ember tetszhalott állapotba kerül - egyfajta hibernációba, és egy hónapig képes ott maradni, mielőtt egészségesen visszatér.

Bubejev ezt tervezi kutatni, amikor a világjárvány véget ér. Célja a meditáció és a mechanikus hibernáció megfelelő kombinációjának megtalálása - kezdve a hagyományos pszichotechnikával, hozzáadva a mély tibeti meditációt, hogy majd xenonnal és hipotermiával több hónapig tartó teljes hipobiózis állapotot érjenek el.

forrás: ujvilagtudat.blogspot.com

- - - - - -

Kapcsolódó írás:
Szerzetesek a laboratóriumban
 
 - - - - - - -
Tibeti kürt - meditációs zene - videó
forrás: szeretetiskolaja