2021. július 22., csütörtök

Fiatalítja az agyat és segít a stresszkontrollban


Miközben a világ kezdete óta keressük az örök fiatalság forrását, a tibeti buddhista szerzetesek talán már meg is találták. A Neurocase tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint a titkuk egyszerű, ami a meditáció gyakorlatában rejlik. A kutatók most MRI vizsgálatokkal is igazolták a tényt: Yongey Mingyur Rinpoche agya pontosan nyolc évvel látszik fiatalabbnak a felvételeken.

 
Richard Davidson (balra) és Yongey Mingyur Rinpoche (jobbra)

A belső békére törekszik

A Wisconsin-Madison Egyetem egy neves tibeti szerzetes-tanítót kért fel arra, hogy több éven át figyelemmel kísérhesse az agya öregedését. A most 41 éves Yongey Mingyur Rinpoche saját bevallása szerint 9 éves kora óta meditál. Naponta több órán át végez különböző szellemi gyakorlatokat és lelki elmélyülést, amivel a belső béke és a tartós nyugalom megszerzésére törekszik.

A kutatók az első vizsgálataikat tizennégy éve végezték és azóta évente készítenek mágneses rezonanciás képalkotást (azaz MRI-t) a férfi agyáról, amelyen négyszeres szkennelésben tudják tanulmányozni a kapott adatokat. 

Ezzel párhuzamosan kísérik nyomon 105, körülbelül hasonló korú önkéntes felnőtt agyának öregedését is, akik a kontrollcsoportot jelentik.

A szerzetes agya nyolc évvel fiatalabbnak néz ki, mint a biológiai-naptári életkora  – mondta Richard Davidson, a Wisconsin-Madison Egyetem pszichológiai és pszichiátriai professzora a LiveScience tudományos online portálnak. – A megállapításaink arra engednek következtetni, hogy „a meditációs gyakorlatok összekapcsolhatók a lelassított biológiai öregedéssel".

Az MRI-vizsgálatok eredményeinek összegyűjtése után a tudósok a BrainAGE nevű számítógépes szoftver segítségével becsülték meg a kutatásban résztvevők agyának életkorát a szürkeállomány méretének figyelembevételével. 

Hatásos a mentális és a sejtszintű stresszhatásokkal szemben

A BrainAGE elemzése kimutatta, hogy Yongey Mingyur Rinpoche agya a kontrollcsoport tagjaival ellentétben láthatóan késleltette a biológiai öregedést.

Most már biztosan kijelenthetjük, hogy ennek a tibeti szerzetesnek az agya lassabban öregszik, mint a kontrollszemélyek agya – mutatott rá Richard Davidson, hozzátéve, hogy a férfi eddigi életének több mint 60 ezer óráját meditációval töltötte. – Ugyanakkor jól látszik az is, hogy a szerzetes agyának egyes területei, például a koncentrációért vagy a figyelem összpontosításért felelős régiók jóval fejlettebbek, mint a többieké.

Hozzátette: a vizsgálat eredményeitől függően rejtély, hogy mennyi meditációra lehet szükség ahhoz, hogy ezek a változások bekövetkezzenek. 

A szakemberek egyelőre még abban sem biztosak, hogy a lelassított agyi öregedés csak a lelki elmélyülés vagy más tényezők, például a tibeti életkörülmények vagy az egészséges táplálkozás együttes eredménye.

A meditáció kétségkívül egészséges lehet azok számára, akik rendszeresen gyakorolják – magyarázta Dr. Kiran Rajneesh, az Ohio Állami Egyetem Wexner Orvosi Központának neurológusa, aki nem vett részt a kutatásban. – Bizonyítottan fel tudja venni a harcot a mentális és a sejtszintű stresszhatásokkal, ami „egy pillanatra le tudja fékezni a rohanó életünket".

forrás:origo.hu

  - - - - - - - - 

 Hogyan csendesítsd az elmédet? A Majomelme meditáció - videó

forrás: Jakab Tündi


Majom történet - egy Chan tanmese

„Ázsia egyes részein a majmok bejárkálnak a házakba és nagy felfordulást okoznak. Az egyik majom különlegesen nagy gondot okozott. A helyiek ezért hívtak egy majomfogót, aki jól ismerte a majom tudatát. Kivájt egy kókuszt akkora lyukkal, amibe belefér egy majom keze. Belerejtett egy banánt és madzagot kötött a kókuszra, amit hozzákötözött egy fához. Amikor jött a majom, észrevette a kókuszt, benne a banánnal, beledugta a kezét. Megfogta a banánt s az ökölbe szorított keze nem fért ki a lyukon. Mivel a majom nem elég okos, hogy tudja, ha elengedné a banánt szabad lenne, így a majomfogó könnyedén elkapta.”

Mit tanít ez a tanmese? 
 
A majom akarja a banánt és szabad akar lenni. Mivel erősen "akar", képtelen elengedni a banánt, amely így olyan, mintha a kókusz tartaná fogva a majmot. Pedig nem így van, hiszen az ökölbe szorított keze - amivel a banánt szorítja - tartja fogva. A majom nem engedi el a banánt, nem látja, hogy a banán iránti vágya tartja fogva. S minél izgatottabb a majom, annál kevésbé fog erre rájönni. A majomfogó pedig könnyedén megszabadítja a kókusz fogságából: Megszorítja a majom kezét, mire az elengedi a banánt. A keze kiszabadul ugyan, de így is fogoly. ... Úgy tűnik, hogy te tudatos vagy, hiszed, hogy nem akarsz korlátokat, szabad akarsz lenni. S bár eleged van, mégsem nem tudod elengedni a "banánodat". Azt mondod, nem ragaszkodsz semmihez. Pedig van ott valami, egy gondolat, egy elképzelés. Az elme erős és te nem tehetsz semmit. Az elme nélküled nem lehet erős mert te tartod fenn. Te lehetsz elme nélkül, de az elme nem tud lenni nélküled. Te vagy az erősebb. Mi lehet akkor a gond? Hogy hiszel valamiben. Talán, hogy azt gondolod, tenned kell valamit. Amit tenned kell, az annyi, hogy ne az elmét figyeld, hanem magadat. Vagy figyeld a teret, amelyből az elme ered. Ne a gondolataidra figyelj. Ne harcolj az elméddel. Ez az út könnyű, gondtalan és közvetlen út. Nincs szükség semmire, hogy ezt megtedd. Bármikor megteheted. Gyakorolhatod a meditációt, hogy önmagadra irányítsd a figyelmedet. Nézd meg: Ki az, aki lát? Honnan nézel? Mire nézel? Ki az, aki érez? Ki az, aki te vagy? Légy ott a látásban és mondd meg, hogy ki a látó? Mondd meg, hogy a látó forrás jön és megy-e? Ha ezt tisztázod, minden tisztázódik. Légy ott, ahonnan a látás ered. És akkor elérkezhetsz egy tágas belső térhez. Egy valódi belső stabilitáshoz. Ekkor a kungfu-ban is megszűnik minden forma és Li, csak az áradó Jin létezik.
forrás: rgm.hu