2021. július 5., hétfő

Ne akarj, csak játssz ...


Ne feledd soha: az élet játék. Nemcsak elkeseredett küzdelem és harc – hanem játék. 

Müller Péter

Ha jól élsz, játékból leszel szerelmes, játékból házas, és játékból lesznek gyermekeid, s őket is megtanítod arra, hogy bölcsen és vidáman játsszák végig az egész életüket. Kevesen tudják ezt a titkot. Abban a hiszemben élnek, hogy a föld siralomvölgy, és szorgalmi feladat élni rajta: szenvedés, könny és reménytelenség. Ez igaz, de csak akkor, ha nem tudod, hogy a világ ugyanakkor színház is, ahol az ember nemcsak éli, de játssza is a szerepét – lazán, vidáman, gyermeki szívvel. 

Ne félj játszani!

Mély igazság van emögött: akire azt mondod, hogy “én” – az csak egy földi szereped. Voltál már embrió, baba, gyerek, felnőtt, s leszel talán öreg is, és a játék végén itt hagyod a jelmezedet, a maszkodat, és mész tovább, új játékok, új szerepek felé. 

Soha nem játszottak el egy szép zongoraversenyt görcsös ujjakkal és nagy akarással, és soha nem írtak még szép verset kedvetlen, játéktalan lélekkel. 

Kell az öröm! 

Megjárhatod a poklokat, “melózhatsz” sokat, keservesen, fulladozhatsz is – de a végén bukkanj fel az árból, és nevess az egészen. A Lélek, aki halhatatlan, vidám benned és derűs.

Öröm nélkül nem érdemes csinálni semmit.

Ne akarj – csak játssz! 

 - Müller Péter -

- - - - -

 Müller Péter: Játék az élet - videó