2022. április 15., péntek

A világ egyik legjelentősebb spirituális tanítója - Eckhart Tolle, aki megmutatta a lelki békéhez vezető utat

Eckhart Tolle széles körben ismert, mint napjaink egyik leginspirálóbb és legkedveltebb spirituális tanítója. A spiritualitásban és ezotériában jártas emberek, biztos találkoztak már A most hatalma c. könyvével, ami felkerült a New York Times bestseller listájára és nem ok nélkül: Tolle a kezünkbe adja a kulcsát annak, hogyan éljünk a MOST-ban, amelynek természetes hozadéka a boldogság és a béke. 

 
52 nyelvre lefordított nemzetközi bestsellereivel, A most hatalma. Útmutató a megvilágosodáshoz és az Új Földdel milliónak mutatott ajtót a jelen pillanat megéléséhez, ami a szabadságot, a békét és a boldogságot hozta el. A New York Times „a legnépszerűbb spirituális szerzőnek az Egyesült Államokban”, 2011-ben pedig a Watkins Review „a világ spirituálisan legbefolyásosabb emberének” nevezte.

Eckhart mélyreható, mégis egyszerű tanításai számtalan embernek segítettek szerte a világon átélni a vibrálóan élő belső béke állapotát mindennapi életükben. Tanításai a Jelen fontosságára és erejére összpontosítanak, illetve a tudat átalakulására – a spirituális ébredésre, amelyet az emberi evolúció következő lépésének tekint. Ennek az ébredésnek egy lényeges aspektusa az ego-alapú tudatállapotunk túllépése. Szerinte ez nem csak a személyes boldogság előfeltétele, hanem a bolygónkon dúló erőszakos konfliktusok megszűnésének is.

Nem gyakorol semmilyen vallást. Követi a buddhizmus, a hinduizmus és a kereszténység tanításait, ahogy ezek a könyveiből is kitűnnek. Tolle elismeri, hogy nagy hatással voltak rá olyan emberek, mint Ramana Maharshi, Jiddu Krishnamurthy, Buddha és Rumi. Ugyanakkor nem veti el a kereszténységet, hiszen gyakran említi Teremtőt, de egészen más kontextusban, hiszen szerinte Isten azért teremtett minket, hogy szeressünk és boldogok legyünk.

Nyelvtanárként tanított Londonban

Ulrich Leonard Tölle Lünenben született Németországban 1948 február 16-án. Félt és szorongott a háború utáni Németországban, ahol lebombázott épületekben játszott. Saját bevallása szerint, szinte egész gyerekkorában depressziós volt. Később kijelentette, hogy a fájdalom „az ország energiamezőjében volt jelen”.

13 évesen Spanyolországba költözött apjához, aki nem ragaszkodott hozzá, hogy középiskolába járjon, így Tolle úgy döntött, hogy otthon tanul irodalmat, csillagászatot és nyelveket. 15 évesen “nagy hatással” volt rá, hogy Joseph Anton Schneiderfranken német misztikus öt spirituális könyvet ajándékozott neki.

Később, 19 éves korában Tolle Angliába költözött, és három évig németet és spanyolt tanított egy londoni nyelviskolában.

1995-ben, miután többször meglátogatta Észak-Amerika nyugati partját, Tolle Vancouverben telepedett le, ahol megismerkedett leendő feleségével, Kim Enggel, akivel nem született közös gyerekük. Tolle ritkán beszél a magánéletéről. Szereti a magányt, követői alázatos embernek tartják. 

29 évesen következett be nála a spirituális ébredés

Egy éjszaka 1977-ben, 29 évesen, hosszú depressziós időszakok után, mikor már az öngyilkosságot fontolgatta Tolle azt mondja, hogy “belső átalakuláson” ment keresztül.

„Nem tudtam tovább élni magammal. És felmerült a kérdés: ki az az „én”, aki nem tud együtt élni az énnel? Mi az én? Éreztem, hogy egy űrbe vonnak! Akkor még nem tudtam, hogy valójában az elme alkotta én történetét, a maga nehézségeivel, problémáival, amely a kielégítetlen múlt és a félelmetes jövő között él, és végül összeomlott. Feloldódott. Másnap reggel felébredtem, és minden olyan békés volt. Béke volt, mert nem volt én. Csak a jelenlét vagy a „létezés” érzése, csupán megfigyelés.”

Kezdte érezni a mögöttes béke érzését minden helyzetben. Abbahagyta a doktori tanulmányait, és körülbelül két évig ideje nagy részét “mély boldogság állapotában” töltötte a helyi park padjain a Russell Square-en, London központjában, és “nézte a világot”. Barátainál szállt meg, egy buddhista kolostorban, vagy ahol tudott, hiszen tulajdonképpen hajléktalan volt. Családja „felelőtlennek, sőt őrültnek” tartotta. Keresztnevét Ulrichról Eckhartra változtatta; egyesek szerint ezt a német filozófus és misztikus Eckhart mester előtti tisztelgésnek szánta. 

Spirituális tanító lett belőle

A volt cambridge-i diákok és ismerősök faggatni kezdték a hiedelmeiről. Tanácsadóként és spirituális tanítóként kezdett dolgozni. A következő öt évben folyamatosan érkeztek hozzá a diákok. Glastonburybe költözött, az alternatív életmód központjába, 1995-ben pedig Vancouverbe vitte a sorsa.

A most hatalma, Tolle első könyve 1997-ben jelent meg. 2000 augusztusában felkerült a The New York Times bestseller listára, és két évvel később az első helyre kapaszkodott fel. Második könyve, a Megszólal a csend 2003-ban jelent meg, 2005-ben pedig az Új Föld. Oprah Winfrey már korábban is ajánlotta műsorában a könyveit, aminek köszönhetően Tolle még nagyobb ismertségre tett szert. Mi több, 2008-ban együttműködött Winfrey-vel egy webinárium sorozat elkészítésében, amelyek mindegyike a könyvei egy-egy fejezetére összpontosít, beszélgetésekkel, meditációkkal és a nézők kérdéseivel Skype-on keresztül. Aztán 2016-ban Tolle felkerült a látnokokat és befolyásos vezetőket tartalmazó Winfrey SuperSoul 100-as listájára. 
 
 
OPRAH: A Most hatalma elején leírod, hogy 29 évesen és az öngyilkosságot fontolgatva azt gondoltad: “Nem tudok tovább élni magammal… Aztán hirtelen ráébredtem, milyen különös gondolat ez. Egy vagy kettő vagyok? Ha nem tudok önmagammal együtt élni, akkor kettőnek kell lennie: az ‘én’-nek és az ‘énnek’, akivel ‘nem’ tudok élni. Talán… csak az egyikük valódi.” Szeretem ezt, mert először gondoltam arra, hogy amikor azt mondom, hogy mondok magamnak valamit, akkor ki az „én” és ki az „én”? Ez az alapvető kérdés, nem?

ECKHART: Így van. A legtöbb ember nincs tudatában annak, hogy egy kis férfi vagy nő van a fejében, aki folyamatosan beszél és beszél, és akivel teljesen azonosulnak. Az én esetemben, és sok embernél a fejben a hang túlnyomórészt boldogtalan, tehát óriási mennyiségű negativitás generál folyamatosan ez a tudattalan belső párbeszéd.

Végül egy buddhista szerzetes mutatott rá arra, mi történt vele:

„Azt mondta, hogy a Zen az nagyon egyszerű: Ne függj többet a gondolattól, lépj túl a gondolkodáson. Ekkor ébredtem rá arra, hogy mi is történt velem.” Vagyis ráébredt, hogy eddig az egójával azonosította magát. De mi maradt azután, hogy levált az egóról?

„Ezt hívom csendnek. Ez egy tudatos jelenlét, ami semmit se tesz, se a múlttal, se a jövővel. Hívhatnánk ezt „felébredésnek” is. Ez az, amiért számos spirituális tradíció a felébredés kifejezést használja. Felébredsz ebből a gondolat álomból. Jelenlevő leszel.”

„Mikor észreveszed ezt a hangot, akkor ráébredsz arra, hogy te nem a hang vagy – a gondolkodó – hanem az az egyén, aki tudatában van ennek.”

OPRAH: Gyakran jellemezted a gondolkodást szörnyű szenvedésként, sőt betegségként, amely a legnagyobb gátja a jelen hatalmának. De nem a gondolkodástól vagyunk emberek? Nem ebben különbözünk az állatoktól?

ECKHART: Igen, és a gondolkodás hatalmas és csodálatos eszköz lehet. Csak akkor válik szenvedéssé, ha ebből a gondolati álomból merítjük azt, hogy kik vagyunk. Ebben az esetben folyamatosan azt mondod magadnak, amit én “az én történetemnek” nevezek. Sok ember számára ez egy boldogtalan történet, ezért mindig a múlton elmélkednek. Ez egy diszfunkcionális és boldogtalan állapot.

forrás: Wadolowski Balogh Orsolya -arkadia.hu
 
- - - - - -

Eckhart Tolle és Oprah beszélgetése - videó

forrás: Édesvíz Kiadó