2022. április 11., hétfő

Pim van Lommel: Végtelen tudat - A halálközeli élmények tudományos olvasata


Pim van Lommel kardiológus 2001-ben, a The Lancet c. neves orvosi lapban publikálta 344 hollandiai beteggel végzett halálközeli élmény kutatását. A kórházban szívmegállást szenvedett 344 beteg közül 62 páciensről bizonyosodott be, hogy halálközeli élmény részese volt. Van Lommel cikke világhírré lett.
 
 
A cikk megjelenése óta nem kerülhetjük meg a „halálközeli élmény” (HKÉ) jelenségét. Hiteles tapasztalásról van szó, amely nem a fantázia szüleménye és nem vezethető vissza pszichózisra vagy oxigénhiányra sem, átélőjében pedig maradandó változásokat okoz. Van Van Lommel lépésről lépésre fejti ki könyvében, hogyan lehetséges, hogy a klinikai halál állapotában ilyen mélyreható tapasztalásra tehetnek szert bizonyos betegek. A szerző olyan HKÉ-átélők történeteivel illusztrálja leírását, akik legtöbbjével maga is személyes kapcsolatban volt. Pim van Lommel szerint túlságosan korlátozott az orvosok, filozófusok és pszichológusok jelenleg is uralkodó, materialisztikus látásmódja az agy és a tudat kapcsolatát illetően ahhoz, hogy magyarázatul szolgálhasson erre a jelenségre. Jó okunk van feltételezni, hogy tudatunk működése nem esik teljességgel egybe agyműködésünkkel, hanem a testünktől függetlenül is megtapasztalható.

Pim van Lommel (1943) az arnhemi Rijnstate Kórház kardiológusaként tevékenykedett 1977 és 2003 között. Miután a halálközeli élményekről készült első tanulmánya megjelent a tekintélyes The Lancet c. orvosi lapban (2003), Dr. van Lommel felhagyott kardiológusi pályájával, hogy idejét a halálközeli élményekről való további kutatásoknak és világszerte tartott előadásainak szentelje.

Weboldalak: www.pimvanlommel.nl , illetve www.consciousnessbeyondlife.com

„Dr. Pim van Lommel szívbetegekkel végzett kutatása az elmúlt évek egyik leginkább beszélgetésre inspiráló műve.” – The Herald

„A Pim van Lommel által elénk tárt bizonyíték szilárd és meggyőző, amit nem hagyhat többé figyelmen kívül sem a tudományos élet, sem a társadalom.” DR. LÁSZLÓ ERVIN, a Science and the Akashic Field c. könyv szerzője

Olvasói vélemények a könyvről: „A legmegindítóbb könyv, amit valaha olvastam.” „Remekmű. Végre egy jól érthetően megírt könyv ebben a témában.” „Gazdagító olvasmány.” „Van Lommel könnyedén ír a legnehezebb témáról.” „Megnyugtató.”

„5 csillag helyett véletlenül két csillagra értékeltem a könyvet. Pedig az egyik legjobb tudományos könyv, amit olvastam (angolul) e témában. Lehetne kijavítani az értékelést? Köszönettel” Salam Haddad (arab tolmács és oktató)

Idézet a könyvből: 
„.. komolyan mérlegelnünk kell annak lehetőségét, hogy a halál, éppúgy, mint a születés, csupán átmenet lehet egy másik tudatállapotba, és életünk során testünk interfészként vagy rezonanciahelyként működik.”

„... Megvizsgáltuk az agy és a tudat közötti interakciót, és arra a következtetésre jutottunk, hogy a tudat nem tekinthető az agyműködés termékének. Néha úgy tűnik, éppen az ellenkezőjéről van szó: a tudat a neuroplaszticitás empirikusan bizonyított elve szerint befolyásolja az agy működését mind rövid, mind hosszabb távon. Megvizsgáltuk az agy és a tudat közötti interakciót, és arra a következtetésre jutottunk, hogy a tudat nem tekinthető az agyműködés termékének. Néha úgy tűnik, éppen az ellenkezőjéről van szó: a tudat a neuroplaszticitás empirikusan bizonyított elve szerint befolyásolja az agy működését mind rövid, mind hosszabb távon...”

„A kvantumfizikusok azt állítják, hogy a megfigyelés korlátlan lehetőségek végtelenjéből személyes világot teremt.”

Pim van Lommel Végtelen tudat. A halálközeli élmények tudományos olvasata c. könyve 2007-ben jelent meg a Ten Have kiadónál. A mű Hollandiában jelenleg a 24. kiadását éli, napjainkig német, angol, lengyel, spanyol, francia, lett és olasz nyelven jelent meg. Idén a magyaron kívül kínai nyelven várható a megjelenése. Hollandiában 145 000, világszerte 250 000 példányban kelt el. Végtelen tudat (2007) c. könyv bestseller lett Hollandiában, 2008-ban jelölték az „Év könyve 2008” címre. A mű 2010-ben elnyerte a Tudományos és Orvosi Hálózat könyvdíját.

forrás: semmelweiskiado.hu

- - - - - - - -

Könyvbeszélgetés Pim van Lommel: Végtelen tudat című könyvéről - videó
forrás: Gyaszportal
 Izgalmas online beszélgetés a Napfogyatkozás Egyesület szervezésében Pim van Lommel: Végtelen tudat című könyve nyomán halálközeli élményekről, agykutatásról, DNS-ről, kvantum fizikáról, transzplantációról, valamint a könyvről mint lehetőségről a gyászfeldolgozás támogatásában.
 

 

 

Beszélgetőtársak: 

Vinczeffy Ágota, a kötet fordítója, gyászkísérő, a Napfogyatkozás Egyesület tagja, valamint Rácz Katinka és Singer Magdolna gyászkísérők, a Napfogyatkozás Egyesület elnökségi tagjai.