2022. április 2., szombat

Nem szabad bolondnak nézni a szellemeket látó gyerekeket – Hatodik érzék


Akár ez is lehetne a Hatodik érzék című film egyik tanulsága: az ember vegye a fáradtságot, hogy megbizonyosodjon arról, csakugyan szellemeket lát a gyerek, vagy élénk a képzelete. Az 1999-es amerikai thriller a mai napig hátborzongató és aktuális is egyben. 
 
 
A sztori

Van nekünk egy gyermekpszichológusunk: Dr. Malcolm Crowe, akit kifogástalanul alakít Bruce Willis. A másik főszereplő pedig Cole (Haley Joel Osment) egy hatéves kisfiú, akit rémálmok gyötörnek. A pszichológus az egyetlen, akiben Cole megbízik és rámeri bízni a titkát: „Halott embereket látok.”

Eleinte a szkeptikus férfi úgy gondolja, hogy Cole csupán képzeli a szellemeket, ezért felhagy a terápiával. Ám egy-kettőre kiderül, hogy nem bolond a fiúcska és nem is az élénk képzelete játszik vele, hanem valóban halottlátó és azt javasolja neki, hogy ne meneküljön meg rettegjen a szellemektől, hanem hallgassa meg őket. Miközben Malcolm segíteni próbál Cole-nak, rá kell döbbennie: találkozott már halottlátóval. Vincent Grey-el, az egykori páciensével, aki egykor betört az otthonába, hasba lőtte, majd saját magával is végzett.

Mi a tanulság a Hatodik érzék című filmből?

Most képzeljünk el egy gyereket, aki tényleg látja a szellemeket: retteg, fél, nem érti, miért látja azt, amit mások nem. Ez már önmagában is elég sokkoló. Hát még az, ha a családja nem hisz neki, bedugják egy szanatóriumba vagy terápiára hordják és próbálják begyógyszerezni vagy belébeszélni, hogy képzelődik. Ezzel egy életre traumatizálják. Nem elég, hogy sérült lesz, de legrosszabb esetben igen: beállíthat az éjszaka közepén és lelőheti a dokiját vagy bárkit, akivel kapcsolatban azt érzi: cserben hagyta.

Azt pedig sokan eddig is tudtuk, hogy a szellemek nem véletlenül maradnak itt: például befejezetlen ügyük van. Ahogy a Kyra nevű kislánynak is, akinek sikerült elcsalnia Malcolmékat a saját temetésére, ahol egy durva titokra derült fény. Ebből kifolyólag azt is tudható: nem véletlenül keresi fel a szellem a látókat. Sokuknak segítségre van szüksége, támogatásra az átkeléshez. Már amelyik persze hajlandó átkelni és nemcsak szórakozik azzal, hogy halálra ijeszti a látót.

Arról se feledkezzünk meg, hogy igazából ez egy csodás képesség, nem véletlenül kapja az ember. Segíthet a holtaknak, ezáltal pedig a még élő szeretteinek is.

Szóval érdemes venni a fáradtságot – legyűrni esetleges félelmeinket és rossz érzéseinket – hogy kiderítsük: tényleg látja a csemeténk a szellemeket vagy sem?

„- Olyanok, mint mindenki más. Nem látják egymást. Csak azt veszik észre, amit akarnak. Nem tudják magukról, hogy halottak.
– Milyen gyakran látod őket?
– Állandóan.”


- Wadolowski Balogh Orsolya - arkadia.hu

- - - - - 
 
Hatodik érzék -részlet a filmből - videó


Hatodik érzék Teljes film: