2024. június 1., szombat

Zsigray András: Választott gondolat



Ritkák azok a napok, amikor reggel kinyitjuk a szemünk, és nem indul el valamilyen lemez a fejünkben. Gondolatok a tegnapi nap eseményeiről, mai nap feladatairól, terveiről. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy nem indul el lemez, akkor azon kezdünk el gondolkodni, hogy milyen a csillár díszítése, milyen madárének szűrődik be kintről. Az öt érzékszervünkkel jelen vagyunk, a testünket körülölelő teret fogjuk fel. Minél nagyobb a jelenlét, annál nagyobb a nyugalom érzet. Minél jobban pörög a lemez, annál nagyobb a feszültség érzet, stressz.

Egy bizonyos ponton az életben rájövünk arra, hogy egyszerűbb a boldogságot tudatosan megtalálni, mint véletlenszerűen. Mert véletlenszerűen csak ritkán történnek olyan események, amikor reggel úgy ébredünk, hogy nincs semmi gondunk, hogy csend marad a fejünkben, nem indul be a gondolkodás. Pár nap nyaraláskor, pár nap karácsonykor. Évi 5-6 boldog nap. Mert akkor vagyunk igazán boldogok, amikor érezzük a belső békét. Amikor könnyedség járja át a testünket, és átéljük a lét örömét.

Tudatosan több nap jut egy évben. Ha megértjük, hogy a csendes elme a belső béke, nyugalom érzés feltétele, akkor elkezdhetünk dolgozni az agyunkkal, gondolkodásunkkal. Elkezdhetünk arra gyúrni, hogy csend legyen az elménkben. Hogy ne induljon el reggel a gondolkodás.

Nagyon ébernek kell lenni, mert csak pár perc van ébredés után, és bekapcsol a számítógép. Csak pár perc tudatosság van reggelente, amikor szabadon választhatunk gondolatot, témát. Ha beindul a lemez, akkor már könnyedén önazonosulunk a műsorral, és észre se vesszük a nap során, hogy egész nap pörgött a lemez, egész nap feszültek voltunk.

Nagyon jó, ha mindjárt bekapcsolunk egy szép zenét. És nagyon jók az Instagram videók, olyan gyűjtemények, melyekben sok a szeretetteljes megnyilvánulás. Vagy olyan videók, melyekben szép tájakat láthatunk. Olyan videók, melyek pozitívok, melyekben van mit értékelnünk. A pozitív gondolatok segítik csendesen tartani az elmét, segítik, hogy ne induljon be a lemez. Tíz perc értékelés után újra van pár perc csended, mint ébredés után. De csak pár perc.

Tovább kell dolgoznod önmagadon, tovább kell agytornáznod, hogy hosszabb csendes időt érj el. Felébredek, és elmegyek zuhanyozni, elkezdek rendet rakni, elvégzem a reggeli teendőim. Közben hálát adok. Van egy lapom, amit hordok magammal, és rajta vannak a témák, amikért hálát adhatok. Hála a lakhelyemért, hála a múltam lelki fejlődéseiért, hála a tavalyi év kirándulásaiért, hála a jelenlegi évszak gyönyörűségeiért. Csak a témát kapom meg, utána azon gondolkodom, hogy a témán belül mennyi mindenért találhatok ki hálát. Csinálom a reggeli rendet, és közben agyalok a hálagondolatokon. Eltelik fél óra, és elértem, hogy csak az ment a fejemben, amit én választottam. Én raktam fel a lemezt. Választott gondolataim voltak. Persze nem egyszerű, mert megerőltető találgatni a hála dolgokat. Ahogy megerőltető az izomra gyúrni, tornázni, úgy megerőltető az agytornázás is.

Pihenőként jöhet egy kis pozitív külső lemez. Például Gunagriha egyik előadása, vagy Esther és Jerry Hicks egyik hangoskönyve. Mindig pihentető, ha nem nekünk kell gondolkodni, hanem csak átengedünk valamit folyni az agyunkon. De egyáltalán nem mindegy, hogy milyen rezgésű tartalmakat fogadunk be. Horrort, gengszter filmet, erőszakos filmet, vagy olyat, melyben sok a szeretetteljes megnyilvánulás. Pihenésképpen egy óra pozitív spirituális előadás, hangoskönyv, - tökéletes az agytorna folytatásához. Előfordulhat, hogy hallgatás közben azon kapjuk magunkat, hogy beindult a lemez, és már kimaradnak részek, már nem tudunk figyelni a hanganyagra, de akkor valamit rosszul csinálunk. Akkor jó, ha megmarad a teljes figyelem. Mert akkor még mindig mi döntöttük el, hogy a mai nap során mit választunk az agyunkban, milyen tartalom, lemez szólhat az agyunkban. Minél pozitívabb a befogadott tartalom, annál könnyebb megtartani a figyelmet.

Sokan szerencsések, akik fizikai munkát végeznek, mert a megszokott munka alatt a szellem szabad, tovább folytathatják az agytornát. Azok, akik munkájuk során gondolkodnak, azok órákra olyan dolgokra fognak koncentrálni, melyek nem feltétlenül pozitívok. Ezért fontos hálát adni a tevékenység megkezdése előtt a munkánkért. Fontos úgy felfogni, hogy a szellemi munka pozitív. Ha sikerül pozitívnak felfogni a szellemi munkát, akkor még mindig sikerült a nap folyamán saját gondolatokat választani. Ha valaki jól koncentrál a munkájára, az mellett nem tud beindulni a lemez. Probléma az lehet, ha nagyon sok a negatívum, ami munka után erőt ad, az akaratlan gondolkodás beindulásához.

És vannak szünetek a munka közben, amikor visszatérhetünk a gyakorlatokhoz. Folytathatjuk a hálaadást, vagy nézhetünk olyan videókat melyeket értékelni tudunk. Vagy hallgathatunk spirituális tartalmú előadást.

Munka után a reggelhez hasonlóan folytatjuk az agytornát, egészen lefekvésig. Amíg van erőnk addig hálagyakorlatok, majd pihenésképpen előadások.

Ha így teszünk napok múlva hatalmas változást tapasztalhatunk. Napról-napra megfognak hosszabbodni a percek a csendben. Ébredés után nem csak egy percünk lesz a csendben, hanem három nap után már három perc. Két hónap után már egy óra. Már egy óra lelki békénk lesz munka előtt, - olyan óra, amilyet azelőtt csak kiránduláskor, vagy karácsonykor éreztünk.

Hetek múlva az ember elkezdhet meditálni. Amikor már van pár perc csend, akkor lehet kezdeni tudatosan nyújtani a csendet. Légzést számolni, vagy imákat mondani egymás után, - valami olyan agyi tevékenységet folytatni, melynek nincs formája. Az ember nagyon élvezi az erőteljes belső béke érzést, létöröm érzést, - oktalan erőteljes boldogság érzést. Mely alatt oktalan a hálaérzet. Amely érzet rögtön gyengülni kezd, amint az agy gondolkodni kezd. Ezért jók a forma nélküli meditatív gondolatok, melyek kitöltik azt a teret, ahol a gondolkodás folyik. Az érzelmi állapot megmarad erőteljesen, miközben vannak forma nélküli gondolatok, melyek foglalják a helyet azon gondolatok elől, melyek kizökkentenének minket a mély lelki béke állapotból. De ide csak akkor jutunk el, ha hosszabb időszakon keresztül csak pozitívval tápláltuk az elménk, hosszabb időszakon keresztül őrködtünk elménk felett, hosszabb időszakon keresztül voltak választott gondolataink.

- Zsigray András -

- - - - - - 

Vezetett meditáció - Gunagriha - videó
forrás: Gunagriha előadásai
Egy vezetett meditáció, ami garantáltan ellazít, lecsendesít és békét hoz számodra. Csak engedd, hogy Gunagriha lépésről lépésre vezessen!