2014. augusztus 17., vasárnap

A gondolatok hatása az egészségre és testre




A test az elme szolgálója. Engedelmeskedik az elme beavatkozásainak, legyenek azok szabadon választottak, vagy automatikusan kifejeződőek. Törvényellenes gondolatok meghívásakor a test gyorsan betegségbe, hanyatlásba süllyed; a hálás és szép gondolatok parancsára fiatalságba és szépségbe öltözik.




A betegség és egészség, éppúgy mint a körülmények, a gondolatokban gyökereznek. Beteges gondolatok beteg testben fognak kifejezésre jutni. A félelemmel teli gondolatokat úgy ismerjük, mint ami olyan gyorsan öl, mint a puskagolyó, és máig is folyamatosan emberek ezreit öli meg, éppen olyan biztosan, még ha kicsit lassabban is. Azok az emberek, akik valamilyen betegségtől való félelemben élnek, azok meg is fogják azt kapni. Az aggodalom hamar leépíti az egész testet,és szabad utat enged a betegség beáramlása számára; míg a tisztátlan gondolatok, még ha fizikailag nincsenek is kielégítve, annál is hamarabb zúzzák szét az idegrendszert.

Erőteljes, tiszta és vidám gondolatok a testet életerővel és kecsességgel töltik meg. A test egy érzékeny és képlékeny hangszer,amely hamar válaszol azokra a gondolatokra, melyek hatással vannak rá, és a gondolatok szokásai meghozzák saját eredményüket, jót vagy rosszat, azoktól függően.

Az embernek tisztátlan és mérgezett marad mindaddig a vére, míg szaporítja tisztátlan gondolatait. Tiszta szívből tiszta élet és tiszta test fakad. A szennyes elméből szennyes élet és romlott test származik. A gondolat a cselekedet, az élet és a megnyilvánulás forrása; tedd tisztává a forrást és minden megtisztul vele együtt.

Az étrend megváltoztatása nem fog segíteni olyan emberen, aki nem változtatja meg a gondolatait. Amikor az ember a gondolatait tisztává teszi, nem kíván többé tisztátlan étkeket. Tiszta gondolatok, tiszta szokásokat hoznak létre. A szentnek nevezett ember, aki nem mossa meg a testét az nem szent. Annak, aki megerősítette és megtisztította gondolatait, a rosszakaróval gondolnia sem kell.

Ha a testedet tökéletesíteni akarod, őrizd meg az elmédet. Ha meg szeretnéd újítani a testedet, szépítsd meg az elmédet. A rosszindulat, az irigység, a csalódottság és csüggedés gondolatai ellopják a testtől az egészséget és kecsességet. A savanyú arc nem véletlenül jön; savanyú gondolatok hozzák létre. A ráncokat, amelyek csúfítanak, az őrültség, a szenvedélyek, és a büszkeség rajzolja az arcra.

Ismerek egy kilencvenhat éves nőt, akinek épp olyan élénk, és ártatlan az arca, mint egy kislánynak. Ismerek egy férfit jóval a középkor alatt, akinek az arcvonásai nem harmonikusak. Az egyik egy kedves és fényes természet eredménye, a másik a szenvedély és az elégedetlenség következménye.

Ahogyan nem lehet egy kellemes és egészséges a lakhelyed anélkül, hogy szabadon beengeded a levegőt és a napfényt, így egy erős test és világos vidám, vagy békés arckifejezés, csak abból származhat, ha szabadon beengedjük elménkbe a boldogság, a jóakarat és nyugalom gondolatait.

Az idősek arcán vannak ráncok, melyeket a rokonszenv, másokat az erős és tiszta gondolatok, és még másokat a szenvedély rajzoltak az arcra; ki ne lenne képes megkülönböztetni ezeket? Azokhoz, akik tisztességesen éltek, a kor szelíd, békés és olyan lágyan kellemes, mint a lenyugvó nap. Nemrégiben láttam egy filozófust a halálos ágyán. Nem volt öreg, csak években kifejezve. Olyan édesen és békésen halt meg, ahogyan élt.

Nincs olyan jó orvos, mint a derűs gondolatok, hogy a test betegségeit elűzze; nincs a jóakarathoz fogható vigasztaló, amely szétoszlathatná a bánat és keserűség árnyait. Az életet folyamatosan beteges akarattal, kritizálásban, gyanakvásban, és irigységben leélni, egyenlő az önmagunk saját kézzel kiásott börtön-verembe zárásával. De mindenről jót gondolni, mindenhez jó kedvvel állni, türelmesen megtanulni, hogy hogyan találjuk meg mindenben a jót - ilyen önzetlen gondolatok az igazi kapui a mennyországnak; és ha napról napra megmarad abban, hogy békés gondolatokat táplál minden teremtmény felé, bőséges békességet fog hozni a gondolatok birtokosának.
(James Allen)