2015. november 21., szombat

Amint fent úgy lent – A szinkronicitásAkkor beszélünk szinkronicitásról, ha valamilyen külső esemény és egy bennünk lezajló folyamat egybe esik, annak ellenére, hogy ezt nem terveztük előre. Látszólag véletlennek tűnik, ám véletlenek nincsenek.A szinkronicitás fogalmát Carl Gustav Jung, a híres pszichoterapeuta használta először. Úgy vélte, hogy a látszólag egymástól független események között is van kapcsolat. Ezt a kapcsolatot egy magasabb rendező elv irányítja. Nevezhetjük ezt Univerzumnak, Sorsnak, Istennek, bárminek. Bennünk megszületik egy gondolat, ami megjelenik a külvilágban is. Az elme terméke anyagi valósággá válik.

A szinkronicitás jelensége mindig üzen számunkra valamit, amit persze vagy sikerül megfejtenünk, vagy nem. Velem számtalanszor előfordult már, hogy eszembe jutott egy dal, elkezdtem dúdolni, majd beültem az autóba, bekapcsoltam a rádiót és pontosan ugyanaz a nóta ment az adón. Volt, hogy csak csodálkoztam és nem találtam benne üzenetet, de olyan is előfordult, hogy a szövegre figyelve megértettem, hogy mit akar jelenteni.A csepp és a tenger

 

Minden egy és összefüggő. Egy nagy egész része vagyunk, mint a kis vízcsepp, mely a tengerhez tartozik. A kis vízcsepp hordozza az összes információt, ami a tengerben megtalálható. A nagy egész részei, a sok kis vízcsepp, állandó kommunikációban vannak egymással. Függetlenül attól, értjük-e vagy sem.

Ha a mikrokozmoszban megjelenik egy információ, egy érzés, az megjelenik a makrokozmoszban is. Hermesz Trigemisztosz ezt úgy fogalmazta meg találóan, hogy: „Amint fent úgy lent, s ahogyan lent, úgy fent”. Ez azt jelenti, hogy a szellemi világban törvényszerűségek uralkodnak, amelyek megjelennek az anyagi világban is. Amit gondolunk, az megvalósul. Akivel találkoznunk kell, azt bevonzzuk.

Amikor várandós voltam, akkor folyton állapotos nők jöttek szembe az utcán, a buszon pocakos kismama mellé ültem, akivel jókat beszélgettünk a gyermekvárásról. Soha annyi áldott állapotban lévő nőt nem láttam, mint akkor. Amikor foglalkoztat egy téma, biztos, hogy „szembe jön” velem az ezzel kapcsolatos könyv, újság, televízió műsor.

Innen rá is kanyarodnék a felelősség kérdésére. Nem mindegy, hogy mire gondolunk, mit szeretnénk, miről beszélünk, hogyan viszonyulunk a világhoz. Amit kérsz, megkapod. Akkor is, ha rossz. Az Univerzum törvényei nem válogatnak, pusztán csak rezonancia reagál rezonanciára. Erről szól a rezonancia törvénye, vagyis a hasonló hasonlót vonz elv. Ám ez nem csak arra vonatkozik, hogy az valósul meg a külvilágban, ami bennünk van. Igaz fordítva is, a külvilág leképezi felénk a belső világunkat. A valóságnak mindig azt a szeletét érzékeljük, amire fogékonyak vagyunk rezgésszintünk alapján. Épp ezért szükségesek a pozitív gondolatok, az előrevivő cselekedetek.

Nincs két egyforma valóság. Az én valóságom csak az enyém, a másé csak az övé. Az információ mindannyiunkban benne van, csak azt nem tudhatjuk, hogy ennek megértésében ki hol tart. Ezért nem szabad senkit kritizálni, vagy ráerőltetni a másikra valamit. Mindenki a saját tempójában halad és tágítja a látásmódját. Ettől még egyek vagyunk, egy gyökérből gyökerezünk. Csak, mint ahogy a fák gyökerei sem egyformán nőnek és más-más irányba törnek utat, úgy élünk mi, emberek is egymás mellett.
Jung szerint, amikor jó úton járunk, a szinkronicitás jelensége felerősödik, így üzen az Univerzum a jó irányról.
(forrás: lelekpalya.hu)

dr Daubner Béla Tanít A Szinkronicitás - videó