2016. április 28., csütörtök

A titokzatos Kagylóbarlang - Vajon mi a titka?


Létezik Angliában egy rejtélyekkel övezett Kagylóbarlang (Shell Grotto), amelyről szinte semmit nem sikerült kideríteni azóta, hogy 1835-ben egy véletlen folytán rábukkantak, erre a nem mindennapi, látványos földalatti létesítményre. Titkát a mai napig nem sikerült megfejteni…


A barlang Angliában, a Kent megyei Margate nevezetű tengerparti városban található. Szinte minden, ami vele kapcsolatos, misztikus homályba vész, és az azóta eltelt 180 év alatt sem sikerült megoldani a titkait.


Vajon ki/kik építették és mikor? Hogy lehet az, hogy senkinek nem tűnt fel, amikor létrehozták? Hogy sikerült megoldani titokban mindezt? Ugyanis nem kis munka és rengeteg alapanyag kellett a megalkotásához. Azonban sehol nem találtak sem a létezéséről, sem a rendeltetéséről feljegyzéseket!
Megtalálásának rejtelme


Az egyik lehetséges megtalálási történet elmeséli, hogy a helyi iskola igazgatójának (James Newlove) a gyerekei bukkantak rá játék közben, de titokban akarták azt tartani, és majd csak később mesélték el felfedezésüket édesapjuknak. Egy másik történet arról regél, hogy egy helyi munkás találta meg, amikor egy mesterséges tó kiásásán dolgozott, és ő szólt James Newlove-nak a furcsa eseményről, hogy a föld beomlott egy területen és egy üreg tárult fel.


Amikor az igazgató a fiát leengedte a lyukba, annak szeme elé pompás látvány tárult, amit sejtelmes fénybe borított a kezében tartott gyertya lángja. Ezzel még inkább valamiféle misztikus jelleget kölcsönözve a látottaknak.


A gyermek elmondta, hogy egy kagylókkal szépen kidíszített barlangot látott. Eleinte kétkedve fogadták az elmesélteket, de miután feltárták a nyílást és jobban szemügyre tudták venni, igazat adtak neki. Odalent egy barlangrendszert találtak, több folyosóval és teremmel, amelynek falai valóban több millió kagylóval voltak kidíszítve.


Bármelyik is igaz, a történet vége az lett, hogy a tanító az adódó lehetőséggel élve megvásárolta a területet, ahol ez a csodálatos lelet található, és három évvel később a nyilvánosság számára is elérhetővé tette. A mai napig magánkézben lévő létesítmény, azóta is igen kedvelt turista látványosságnak számít, főleg mivel az eltelt évek alatt sem sikerült kideríteni szinte semmit róla, ami még inkább vonzóvá teszi az emberek szemében. 



Nem mindennapi látványosság fogadja az odalátogatókat

A látható ábrák igen komplikáltak és aprólékosak, látszik rajtuk, hogy pontosan megtervezve helyezték el őket a kirajzolódó csodálatos mintákban. A kagylókkal kirakott díszítések indiai és egyiptomi mintákat idéznek. A mozaik paneleken olyan, mintha állatok képei jelennének meg, például teknősbéka, bagoly, krokodil, de olyan elrendezést is találtak, ami mintha egy csontvázat ábrázolna. Ezen kívül a fantáziánkat használva fellelhetők fák, virágok, istenek, istennők, a Nap, a Hold, egy háromágú csillag stb.
A több mint 21 méter hosszú folyosó közepén egy kör alakú építmény (amely templom lehetett, pontosan nem tudni) és egy kupola van, a végében pedig egy szoba található, benne egy oltárral. A kupola kivezető nyílása az, amelybe leereszkedtek megtalálása után.


A feltevések a megépítés céljáról

• Egy hóbortos gazdag ember építette a 18-19. században.
• Régebben a csempészek rejtekhelye volt. De akkor mire volt jó a csodálatos díszítés?
• Esetleg a templomos lovagok építették, de nem tudni milyen céllal. A 2006-ban lezajlott kutatások eredménye ezt a nézetet tartja a legvalószínűbbnek.
• Felmerült, hogy őskori csillagászati naptár.
• Egyesek úgy gondolják, hogy régen egy börtön lehetett. Azonban ezt nem igen tartják nagyobb körökben elfogadhatónak, éppen a díszítettsége miatt.
• Talán a korai szabadkőművesek egyik titkos találkozó helye lehetet.
• Más elmélet azt tartja, hogy templomként használták egy régi pogány vallás gyakorlásának színtereként.
• Feltételezik továbbá, hogy a rómaiak, a föníciaiak, a püthagoreusok vagy a kabbalisták hozták létre, esetleg az ókori krétaiak.
• Valamint az is felmerült, hogy egy 12 000 évvel ezelőtt létezett mexikói civilizáció lenyomata.
• Annak feltételezése, hogy valaki a jelenkor viccének szánta volna, nem látszik valószínűnek, hiszen annyira aprólékos és nagyszabású feladat lehetett a létrehozása, hogy nincs ember, aki ezt ne valami valós céllal tette volna meg.


Építésének idejét is homály fedi 

Ehhez kapcsolatosan is csak feltételezések vannak, pontosan nem derült fény rá, hogy hány éve építhették. Az elmúlt 3000 éven belül bármikor megépülhetett.

Mára már a kagylók eredeti állapota és színe is megkopott, valamint az odalátogatók is kivéve egy-egy darabot, megrongálták azt. Ma már nem lámpások fénye világítja be a folyosók homályát, hanem ezt a helyet is megérintette a modern idők szelleme, és villanyvilágítás van benne, amely még inkább kiemeli, hogy az elmúlt időkben mennyit romlott az állapota. Persze javításokat végeznek rajta, de a teljes restaurálása több ok miatt sem megoldható.

(forrás: noiportal.hu)

A rejtélyes barlang - videó