2016. április 5., kedd

Félelmetes! Ez a férfi olyasmit tudott, amire az emberiség csak 300 évvel később jött rá



Fontos dolgokat vetett papírra a férfi, aki megelőzte a korát.
1929-ben az isztambuli Topkapi-palota irattárában dolgozó kutatók egy térképmaradványra bukkantak, ám a leletnek egészen az ötvenes évekig nem tulajdonítottak jelentőséget. 


1956-ban aztán egy török tengerésztiszt egy másolatot adott ajándékba az amerikai haditengerészet térképészeti hivatalának, és ekkor már a legnevesebb földrajztudósok figyelmét is felkeltette a rajz. Kiderült, hogy a világtérképet egy oszmán török tengernagy és térképész, Piri Reisz készítette 1513-ban, ám olyasmit is jelölt rajta, amit a tudomány akkori állása szerint még nem sejthetett volna. Íme, a térkép!


Ennyi maradt Piri Reisz 1513-as, feltehetően őz- vagy gazellabőrre festett világtérképéből: egy 65×90 centiméteres darab, melynek jobb felső részén Afrika, bal oldalon pedig Dél-Amerika partvonala látható. Ezeken kívül rejtélyes módon megjelenik rajta az Antarktisz partvonala is, annak ellenére, hogy azt csak az 1800-as években fedezték fel.


Itt láthatod a térképdarab értelmezését: a Wikipédia információiból kiderül, hogy a déli rész értelmezése vitatott. Egyes földrajzszakértők szerint a jégmentes Antarktisz partvonala jelenik meg, de vannak tudósok, akik úgy gondolják, hogy ez nem állítható biztosan.


A térkép részletei egyébként rendkívül szórakoztatóak, Piri Reisz mókás ábrával emlékezett meg például arról az esetről, amikor a 6. században élt Szent Brendan szigetnek nézett egy alvó bálnát.


Piri Reisz eredeti neve  Ahmet Muhiddin volt, és feltehetően 1465 és 1555 között élt. Az Újvilágot ábrázoló térképének maradványa kapcsán lett híres és elismert, életében sokáig kalózkodásból tartotta el magát.
(forrás: femina.hu)


Az élet és halál Piri Reis Pasha - videó