2016. október 29., szombat

Halál után: mégis van fény az alagút végén? - Beszámolók a klinikai halálból


A világ eddigi legnagyobb, halálközeli és testen kívüli élményekkel foglalkozó tudományos kísérlete arra a végkövetkeztetésre jutott, hogy a tudatosság nem szűnik meg az agyműködés leállásával.

Lehet, hogy van némi fény az alagút végén - állítják a University of Southampton kutatói. A nagy szkepticizmussal fogadható, ellentmondásos konklúzió egy négy évig tartó kísérlet végeredménye, amely során brit, amerikai és ausztrál kórházak szívleállásos esetét - több mint 2000-et - figyelték meg.

A túlélők csaknem 40 százaléka számolt be egyfajta tudatosságról és észlelésről a klinikai halál állapotában, mielőtt még szívüket újraindították volna - a részletek a Resuscitation szaklapban olvashatók. 

Az egyik túlélő, egy 57 éves southamptoni szociális munkás még arról is beszámolt, hogy testét teljesen elhagyva, újraélesztését a sarokból nézte végig. Hiába volt halott három percen át, meglepően pontosan és részletesen írta le a körülötte folyó történteket. "Tudjuk azt, hogy a szívverés megszűnésével az agy már nem működik, de ebben az esetben úgy tűnik, a tudatosság megmaradt három teljesen percen át.
Az agy tipikusan 20-30 másodperccel a szív megállása után felmondja a szolgálatot. Ez a férfi pedig nem csupán leírta, hogy mi történt körülötte, de azt is elmondta, hogy két sípolást hallott egy gépből, ami amúgy hárompercenként ad hangjelzést, így tudtuk, hogy időre pontosan el tudta mondani a körülötte folyó dolgokat" - számolt be az esetről Dr. Sam Parnia, a kutatás vezetője.

A 2060 szívleállásos esetnek 330 túlélője volt, közülük 140 állította azt, hogy újraélesztése közben tudatánál volt valamilyen szinten. A túlélők által elmondottak sok tekintetben egybevágnak. Minden ötödik ember mondta azt, hogy borzasztóan furcsa nyugalom szállta meg őket. Egyharmaduk azt állította, az idő vagy lelassult, vagy felgyorsult körülöttük. Sokan erős fényt láttak, aranyszínű villanást vagy napsütést. Mások azt mondták: félelmet éreztek, valamilyen fullasztó érzést, mintha mély vízben kellett volna előrehaladniuk. A megkérdezettek 13 százaléka mondta azt, hogy elválasztották tudatukat a testüktől és ugyanannyian állították azt is, hogy érzékeik élesebbek lettek.

Dr. Parnia úgy véli, számos embernek vannak ilyen jellegű halálközeli élményei, de a gyógyszerek vagy altatók hatására nem tudnak ezekre visszaemlékezni. Sokan azt is hihették, élményeik csupán hallucinációk vagy érzékcsalódások.

A kutatók kifejtették: tisztában vannak azzal, hogy a hasonló, a halál során és a közvetlenül utána történő jelenségek ismeretlenek a tudomány számára és remélik, hogy a hasonló halálközeli és testen kívüli élményeket tudományos szempontból is kielégítően tudják majd vizsgálni a most publikált tanulmány folytatásaként. Úgy vélik, vizsgálatuk elég bizonyítékot szolgáltat ahhoz, hogy azt mondják: a megtapasztalt élmények tényleg megtörténtek a klinikai halál állapotában.
(forrás: hazipatika.com)

Magyar Halálközeli élmények - videó