2016. október 17., hétfő

Leonard Cohen felkészült a halálra



Hamarosan érkezik a 82 éves költő-énekes új albuma. Szerinte könnyen elképzelhető, hogy ez lesz az utolsó.


Leonard Cohen valószínűleg nem turnézik többet, mert túl megterhelő lenne számára. Inkább a családjára és barátaira koncentrál mostantól, valamint nagyon szeretné befejezni félkész dalait és verseit. Mindezt ő maga mesélte el a New Yorkernek, amely hosszú portrécikket közölt róla a You Want It Darker megjelenése előtt pár héttel.

Végigveszik az életút fontos állomásait, de egy ponton a halál közelsége is szóba kerül:

„Nem hiszem, hogy képes leszek ezeket a dalokat befejezni. Vagy talán mégis, ki tudja? Még az is lehet, hogy újra erőre kapok. Nem merném magam egy spirituális stratégia mellett elkötelezni. Vannak még befejezetlen dolgaim. Elintézendő ügyeim.

"Kész vagyok meghalni. Remélem, nem lesz túl kényelmetlen."

Nagyjából ennyiről szól ez nekem.”

Cohen pár hónappal ezelőtt írt gyönyörű búcsúlevelet régi szerelmének és múzsájának, Marianne Ihlennek, aki svéd otthonában haldoklott.

„Marianne, eljött az idő, mikor annyira megöregedtünk, hogy a testünk elkezdett szétesni. Azt hiszem, hamarosan én is követlek téged, tudd, olyan közel jövök mögötted, így ha kicsit nyújtózkodsz, elérheted a kezem” – állt a levélben.

Nagyon kellenek az olyan példaképek, mint Cohen, akik korunk kényes és tabukkal övezett kérdéseiről is lefegyverző őszinteséggel és természetességgel tudnak nyilatkozni – akár a dalokban, akár egy interjúban.

Az új lemez október 21-én jelenik meg, mi már nagyon várjuk.

(forrás: unikornis.hu)