2017. március 27., hétfő

Néhány nap alatt képesek visszanöveszteni az "agyukat" ezek az "idegen" kinézetű tengeri lények



Az emberi szervezet legösszetettebb szerve az agy, mely összehangolja a testben található rendszerek működését, és működése nélkül meghalnánk. Az emberi agy rendkívül kifinomult. Ha súlyos sérülés éri, ritkán állítható vissza a működőképessége.


Az már régóta ismert, hogy a különböző evolúciós idővonalakat bejárt lények kifinomult neurális rendszerei teljesen másként működhetnek, mint a miénk. A tudósok az utóbbi időben kezdték tanulmányozni a fésűs vagy bordásmedúzát, és amit találtak, azt csakis az "idegen" szóval lehet leírni minden értelemben.


A fésűs medúzák hihetetlenül gyönyörű óceáni élőlények, melyek a nyolc sorban elhelyezkedő fésűszerű lemezekről kapták nevüket, melyekkel "csapkodva" manőverezik magukat a vízben. Ahogy haladnak előre, ugyanezek a lemezek megtörik a közvetlen napfényt, ami egy lenyűgöző szivárvány hatást eredményez, ami megkülönbözteti a hasonló kinézetű, de távolról sem azonos medúza fajoktól.

Ezen kívül legtöbbjük rendelkezik egy belső biolumineszcens mechanizmussal, amit kommunikációs célokra használnak, különösen akkor, ha veszélyt vagy zavart érzékelnek. Ezek a színek általában kékek és zöldek, melyek többnyire teljes sötétségben láthatók.

Talán a legérdekesebb szervük a statocysta, ami alapvetően egy gravitációs szenzor, amely segít az egyensúlyozásban, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy különbséget tudjanak tenni a fent és a lent között.


Egy másik fontos és eltérő jellemzőjük a fésűs medúzáknak az idegrendszerük, amely gyökeresen különböző és sokkal összetettebb, mint más gerinctelen állaté. Ennek működése a közelmúltban kezdett világossá válni.

"Kiderült, hogy a főbb jellemzőinek egyedülálló molekuláris felépítése - a fejlődése, az immunrendszere, az idegei és az izmai - miatt őszintén szólva is idegennek tűnik a tengerekben," - mondta Leonid Moroz, a Kaliforniai Egyetem vezető kutatója.

Az elvégzett kutatások azt is feltárták, hogy egyes fajtáik képesek az aborális szervüket regenerálni (a szerv, ahol a statocysta található) mindössze 3-4 nap alatt.


Ráadásul nem támaszkodhatnak olyan vegyi anyagokra, mint a dopamin, a szerotonin, a béta-endorfin vagy az acetilkolin, hogy irányítsák a kulcsfontosságú agyi funkcióikat. A hagyományos megközelítés helyett néhány kiválasztott peptid és glutamát idegi jelátvivőt használnak együtt az elektromos szinapszisokkal, hogy irányítsák a neurális rendszerüket, vagyis a nagyon kezdetleges agyukat.

A lecke, amit megtanulhattunk ebből, legalábbis Moroz szerint a következő: "Több módja van annak, hogy létrehozzunk egy agyat, egy komplex idegi áramkört és viselkedést. Túlságosan leegyszerűsítettük az evolúciót," - mondta. "A természet sokkal innovatívabb, mint gondoltuk."

(forrás:ujvilagtudat.blogspot.hu)