2017. szeptember 24., vasárnap

Rejtély, miért nem dőlnek le a billegő sziklatömbök



Az Arany-sziklát a buddhisták szerint Buddha hajszála tartja, a finn furcsa követ trollok egyensúlyozták fel egy másik szikla tetejére, Indiában pedig Krisna kedvenc csemegéje kövült meg egy dombtetőn. Látszólag mindhárom ingókő ellentmond a statika törvényeinek, de évezredek óta nem mozdulnak a helyükről.

Buddha hajszála tartja

A mianmari Kyaiktyo-hegyen billegő Arany-szikla a világ egyik legkülönlegesebb természeti rejtélye. A szirt szélén egyensúlyozó hatalmas, aranyra festett gránittömb alig ér az alatta lévő sziklához, és ha az ember meglökdösi, könnyen megbillen. Hogy mitől marad mégis a helyén? A szikla tetejére épült öt és fél méter magas Kaiktiyo-pagodában őrzik Buddha egyik hajszálát. A buddhisták szerint ez tartja egyensúlyban a hatalmas sziklatömböt.

Az arany tömböt egy hajszál tartja
Forrás: commons.wikimedia.org

A legenda szerint egy remete kapta ajándékba Buddhától a hajszálat, amit az meg is őrzött egészen a haláláig. Amikor már érezte, hogy közeledik a vég, úgy döntött, hogy pagodát emel a hajszálnak egy szikla tetején. De csakis olyan szikla jöhetett szóba, amelyik a remete koponyájára hasonlított. A megfelelő követ végül a tenger fenekén találta meg, onnan vitte fel a Kyaiktiyo-hegyre, ahol ma is áll, vagyis billeg.

Nők nem érhetnek hozzá a szent kőhöz
Forrás: Flickr/dani13

Az Arany-szikla megközelítése nem egyszerű, a közeli Kyaikto városból öt óra alatt lehet feljutni az 1100 méter magasan fekvő sziklához, bár az út kétharmadáig pár dollárért autóval is felvitethetjük magunkat. A zarándokok aranylapocskákat visznek magukkal, és a sziklára ragasztják őket. Nők azonban nem érhetnek hozzá a szent kőhöz.

Kummakivi, a furcsa kő

Finnországban, a dél-savoniai erdőben áll Kummakivi, azaz a furcsa kő. 
 Súlya több tíz tonna is lehet.


A legenda szerint óriások vagy trollok görgették, cipelték ide, a tudósok viszont úgy vélik, a jégkorszaki gleccserek alakíthatták ki. Aztán egy terjeszkedő gleccser vitte magával, és tette le éppen ezen a helyen, egy kisebb szikla tetején.
 
Alig érintkezik a két szikla
Forrás: wikipédia/kotivalo

Krisna vajgolyója

Az indiai Mahabalipuramban, vagy ahogy a helyiek nevezik, Mamallapurambában egy öt méter ármérőjű, billegő sziklakő csodájára járnak az emberek. A Krisna vajgolyójaként emlegetett kőtömb egy lejtő tetején áll, alig érintkezve a földdel. Látszólag teljesen ellentmond a fizika törvényeinek, hogy nem gurul le az emelkedőről.

Krisna vajgolyója ebből a szögből fotózva elég félelmetes
Forrás: Harkányi Árpád

A vajgolyó becenév onnan ered, hogy a legenda szerint Krisna gyerekkorában odavolt a vajért, olyannyira, hogy időnként elcsent egy-egy darabot az anyja vajas bödönéből. A hatalmas szikla messziről ilyen vajgolyóra emlékeztette az embereket, így kapta a különös kő ezt a még különösebb nevet.

(forrás:origo.hu)

 Arany szikla - videó